Följ oss

Nyheter

Vad är skillnaden mellan Bitcoin och Ripple?

Publicerad

den

Vad är skillnaden mellan Bitcoin och Ripple?

Medan bitcoin förblir den tydliga ledaren bland kryptovalutorna, fortsätter Ripple att växa med ökad anpassningsförmåga och varierande tillämpningar. I skrivande stund rankas Ripple tredje på listan över de bästa virtuella valutorna genom marknadsstorlek, bakom Bitcoin och Ethereum. Denna artikel förklarar skillnaden mellan bitcoin och Ripple.

Bitcoin opererar på en offentlig blockchain-huvudbok som stöder en digital valuta som används för betalning för varor och tjänster. Bitcoin är främst känt för sin bitcoin kryptovaluta (BTC).

Ripple är en teknik som är främst känd för sitt digitala betalningsnätverk och protokoll. Även om Ripple har sin egen Cryptocurrency XRP, är det främst en betalningsuppgörelse, tillgångsbörs och betalningssystem som fungerar mer som SWIFT, en tjänst för internationella pengar och säkerhetsöverföringar som används av ett nätverk av banker och finansiella intermediärer.

Bitcoin Versus Ripple – Ett Exempel

För att förstå både med verkliga jämförelser, här är några analogier: Peter, bosatt i Amerika, besöker Walmart och betalar för sina inköp i amerikanska dollar. Han kan också använda sina amerikanska dollar för att köpa andra valutor för handel och investeringar, som GBP eller JPY, och sälja dem senare med en vinst/förlust.

Bitcoin är en likvärdig digital valuta – ett alternativ till amerikanska dollar i USA. Peter kan göra ett köp och betala för det i bitcoins, eller han kan köpa bitcoins för handel och investeringar och sälja av dem vid ett senare tillfälle för vinst/förlust, precis som att handla någon annan fiat-valuta som GBP eller JPY.

Ripple är ett betalnings- och avvecklingssystemet som också har en valuta, XRP. Om Peter i Amerika vill skicka 100 dollar till Paul i Italien kan han göra det genom att instruera sin amerikanska bank att genomföra transaktionen. Efter att ha tagit nödvändiga avgifter kommer Peters amerikanska bank att utfärda instruktioner med det nuvarande SWIFT-systemet som kommer att kreditera Pauls italienska bankkonto med motsvarande euro (eller USD). Denna process kan innebära höga avgifter i båda ändar och tar ett visst antal dagar för bearbetning.

Ripples betalningssystem använder XRP-symboler för överföring av tillgångar på Ripple-nätverket. Samma 100 dollar kan omedelbart konverteras av Peter till motsvarande XRP-tokens, som direkt kan överföras till Pauls konto över Ripple-nätverket.

Efter lämplig verifiering och autentisering av transaktionen med det decentraliserade Ripple-nätverket kommer Paul att få XRP-tokens. Han kommer att ha möjlighet att konvertera det till USD eller någon annan valuta enligt hans val, eller behålla det som XRP-tokens.
Medan Ripple fungerar lite mer komplicerat, förklarar ovanstående exempel dess grundläggande funktioner. Ripplesystemet får bättre resultat för lägre bearbetningstider och mindre transaktionsavgifter.

Tekniska skillnader

Bitcoin bygger på blockchain-konceptet, en offentlig huvudbok för verifierade transaktioner och registerföring. Miners verifierar transaktionerna och lägger dem till bitcoins blockchain. Miners bryter också nya bitcoins.

Istället för att använda blockchain-gruvkonceptet använder Ripple en unik distribuerad konsensusmekanism via ett nätverk av servrar för att validera transaktioner. Genom att genomföra en undersökning bestämmer servrarna eller noderna på nätverket med konsensus om transaktionens giltighet och äkthet. Detta möjliggör nästan omedelbara bekräftelser utan någon central myndighet, vilket hjälper till att hålla Ripple decentraliserad och ändå snabbare och pålitlig.

Medan bitcoin-transaktionsbekräftelser kan ta många minuter med höga transaktionskostnader, bekräftas Ripple-transaktioner inom några sekunder till mycket låga kostnader. Totalt kommer det att finnas 21 miljoner Bitcoins. Vad gäller Ripple har totalt 100 miljarder tokens redan brutits. Bitcoin använder arbetssystem och gruvor för att släppa nya BTC-tokens, medan alla XRP-tokens är brutna. Medan bitcoins släpps och läggs till nätverket när minare bryter dem, kontrollerar ett smart kontrakt utlösningen av nya XRP.

Totalt sparades 55 miljarder XRP-tokens på ett spärrat konto, och varje månad frisläpps högst 1 miljarder tokens som ska regleras av ett inbyggd smart kontrakt. Eventuell oanvänd del av XRP under en viss månad kommer att flyttas tillbaka till spärrkontot. Denna mekanism säkerställer att det inte finns någon möjlighet till missbruk på grund av överutbud av XRP-tokens. Det betyder att kommer att ta många år innan alla tokens kommer att finnas tillgängliga.

Medan bitcoin-nätverket anklagas för att vara energihungrigt på grund av sitt gruvsystem, förbrukar Ripplesystemet försumbar effekt på grund av sin gruvfria mekanism.

På samma sätt som bitcoin-transaktionsbehandlingar utlöser en avgift debiteras XRP-transaktioner. Varje gång en transaktion utförs på Ripple-nätverket dras en liten mängd XRP från användaren (enskild eller organisation). Primär användning för Ripple XRP är för att underlätta överföringen av andra tillgångar, även om ett begränsat antal företag också accepterar det för betalningar på samma sätt som de accepterar bitcoins.

Medan bitcoin i allt större utsträckning används av individer och organisationer som en virtuell valuta, används Ripples betalningssystem av bankerna. Ett konsortium av 61 japanska banker, samt globala banker som American Express, Santander och Fidor Bank, rapporteras att testa implementeringen av Ripples betalningssystem.

Summering

Bitcoin är ett offentligt system som inte ägs av någon enskild individ, myndighet eller regering. Rippel, även om det är decentraliserat, ägs och drivs av ett privat företag med samma namn. Trots att de båda har sina egna unika kryptovaluta-tokens, tillgodoser de två populära virtuella systemen olika användningsområden.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

European Green Deal om mer än klimatförändringar

Publicerad

den

HANetfs chef för ETF-analys Tom Bailey pratar med Thomas Warner från Proactive efter att den tematiska ETF-leverantören meddelade att European Green Deal UCITS ETF (ASWA) har passerat 52 miljoner USD AUM bara två månader efter lanseringen. ASWA är mer än mer än klimatförändringar.

HANetfs chef för ETF-analys Tom Bailey pratar med Thomas Warner från Proactive efter att den tematiska ETF-leverantören meddelade att European Green Deal UCITS ETF (ASWA) har passerat 52 miljoner USD AUM bara två månader efter lanseringen. ASWA är mer än mer än klimatförändringar.

Bailey ger lite bakgrund om produkten, som tagits fram i samarbete med Societe Generale och som fokuserar på EU:s ambitiösa Green Deal-initiativ, som syftar till att halvera koldioxidutsläppen till 2030 och uppnå koldioxidneutralitet till 2050.

Denna ETF utnyttjar fyra nyckelpolitiska områden: ren energi, hållbara transporter, renovering av byggnader och cirkulär ekonomi.

Bailey betonar att ETFen är europeisk fokuserad, men den inkluderar företag från Storbritannien och länder utanför EU som Norge och Schweiz. Han tror att till skillnad från tidigare energiövergångar kommer den globala strävan mot utsläpp av koldioxid att ledas av politiken med det europeiska gröna avtalet som ett utmärkt exempel.

Trots potentiella politiska risker förblir Bailey optimistisk om ETF:s framtid och säger att den europeiska gröna avtalet handlar om mer än klimatförändringar men också är insvept i EU:s geopolitiska ambitioner.

Handla ASWA ETF

HANetf European Green Deal UCITS ETF Acc (ASWA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ökningen av cybersäkerhet i försvarsutgifter

Publicerad

den

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi anslöt sig till Steve Darling från Proactive för att fördjupa sig i försvarsutgifter, den lockande sfären av försvarsfonder och ETFer, med särskilt fokus på NATO Future Defence ETF och vad som skiljer den från traditionella försvarsfonder. NATO Future Defense ETF framstår som en banbrytande produkt som är skräddarsydd specifikt för Natos utgifter, en kategori som har sett en betydande tillväxt på grund av Ryssland-Ukraina-konflikten och Natos medlemsländers åtaganden att allokera 2 procent av sin BNP till försvaret.

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi anslöt sig till Steve Darling från Proactive för att fördjupa sig i cybersäkerhet i försvarsutgifter, den lockande sfären av försvarsfonder och ETFer, med särskilt fokus på NATO Future Defence ETF och vad som skiljer den från traditionella försvarsfonder.

NATO Future Defense ETF framstår som en banbrytande produkt som är skräddarsydd specifikt för Natos utgifter, en kategori som har sett en betydande tillväxt på grund av Ryssland-Ukraina-konflikten och Natos medlemsländers åtaganden att allokera 2 procent av sin BNP till försvaret.

Detta engagemang för att modernisera försvarsstyrkorna, som inkluderar framsteg som obemannade fordon, drönare och cyberförsvarsteknik, har skapat en övertygande investeringsmöjlighet. Noterbart är att NATO Future Defence ETF utmärker sig genom att vara den första i sitt slag, vilket återspeglar det utvecklande landskapet för försvarsutgifter. För närvarande uppfyller endast 11 av de 31 NATO-medlemsländerna utgiftsmålet på 2 procent, men prognoser tyder på att 19 kommer att nå denna tröskel under det kommande året.

Inkluderandet av nya NATO-medlemmar som Finland och Sverige, drivet av deras unika geopolitiska situation, bidrar till den totala ökningen av försvarsutgifterna. Betydande mottagare av denna ökning av cybersäkerhet i försvarsutgifter inkluderar framstående amerikanska försvarsentreprenörer och europeiska företag som Saab.

NATO Future Defense ETF riktar sig dessutom strategiskt mot cyberförsvarsföretag, med insikt om den växande betydelsen av cybersäkerhet inom försvarssektorn. För investerare som vill dra nytta av dessa trender erbjuder denna ETF en attraktiv väg. Att äga en diversifierad portfölj av relevanta företag inom försvarssektorn genom en ETF kan ge exponering för nya möjligheter utan att behöva investera i enskilda aktier. NATO Future Defence ETF är i detta avseende positionerad för att utnyttja försvarsindustrins utvecklande dynamik.

Handla ASWC ETF

Future of Defense UCITS ETF (ASWC) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

EFQ8 ETF investerar i globala företagsobligationer

Publicerad

den

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETFen innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETFen innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF har tillgångar på 223 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som är registrerad i Tyskland. Fondens mål är att följa utvecklingen för iBoxx € Liquid Non-Financials Diversified Index (Price Index). Det maximala antalet företagsobligationer i indexet är begränsat till 40.

Investeringsstrategi

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF strävar efter att spåra iBoxx® EUR Liquid Non-Financials Diversified-index. iBoxx® EUR Liquid Non-Financials Diversified-index spårar de 40 mest likvida företagsobligationer i euro denominerade av icke-finansiella företag.

Handla EFQ8 ETF

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) r en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREFQ8
Stuttgart Stock ExchangeEUREFQ8
XETRAEUREFQ8

Fortsätt läsa

Populära