Följ oss

Nyheter

Vad är sannolikheten att Trump blir president?

Publicerad

den

inför det amerikanska presidentval. Vad är sannolikheten att Trump blir president? Hur kommer detta att påverka börsen i USA och globalt?

Inte mindre än sexton (16) republikanska presidentkandidater har dragit tillbaka sin kandidatur inför årets amerikanska presidentval. Kvar finns endast den amerikanska affärsmannen Donald Trump. Älska eller hata honom, men det är dags att inse att hans namn kommer att dyka upp på valsedlarna inför det amerikanska presidentval. Vad är sannolikheten att Trump blir president? Hur kommer detta att påverka börsen i USA och globalt?

Politiken styr, inte partiet

De flesta förvaltare som vi talat med är av samma åsikt, det är den sittande presidentens politik och inte hans (eller hennes) partitillhörighet som är det viktigaste. Så är det med Trump, och många av de förslag han har är bra för aktiemarknaden. Det går till exempel att nämna sänkta skatter och skrotandet av onödiga regler som hämmar tillväxten. Trump har, precis som sin tidigare rival, TRed Cruz, uttryckt sitt stöd för en återgång till guldmyntfoten. Han skall enligt obekräftade uppgifter själv äga mellan 100 000 och 200 000 USD i guldtackor. Så sent som 2011 accepterade han en guldtacka på 32 troy ounce av en hyresgäst i Trump Tower som ville lämna den som deposition.

Att guldpriset stigit under senare tid beror nog inte på Donald Trump, istället beror det snarare på investerarnas rädsla för Bernie Sanders och deras oro för negativa räntor.

Allt är inte rosenrött

Det är emellertid viktigt att komma ihåg att allt inte är rosenrött när det gäller Trump, långt ifrån. Han har uppvisat ett temperament som gör många illa till mods, och hans ledarskap har ifrågasatts. Han har också visat sig vara en hård kritiker till frihandelsavtal och har klargjort att han motsätter sig Trans-Pacific Partnership (TPP), som har till syfte att eliminera upp till 18 000 tariffer mellan 12 olika länder.

Andy Laperriere, chef för strategisk forskning på Cornerstone Macro, tror Trumps handelsagenda kommer att innebära vissa risker för amerikanska multinationella företag, särskilt de som arbetar med Mexiko och Kina, och arbetar i USA-dollar. Så sent som i förra veckan uttalade sig dessutom Trump på den amerikanska nyhetskanalen CNBC och utnämnde sig själv till ”the king of debt”. Han fortsatte sedan med ett förtydligande och sade att han skulle låna om han visste att ekonomin skulle krascha för då skulle han göra en bra affär. Om ekonomin skulle vara stark så är det bra. Det går inte att förlora på att låna.

Vad är sannolikheten att Trump blir president, egentligen?

Det ser ut som oddsen talar till Trumps nackdel när det gäller valet i november. De flesta nationella undersökningar visar att Hillary Clinton slår honom i presidentvalet, detta trots att de flesta registrerade väljarna är negativt inställda till henne. Renaissance Macro Research säger att Trumps netto är negativt högt, Moody’s Analytic förespår en vinst för demokraterna, oavsett om det är Hillary Clinton eller någon annan. Sedan 1980 har Moodys sofistikerade valmodell förutspått resultatet av varje enskilt presidentval, och 2012 även elektorsvalen.

Amerika Presidentval 2016

Trump har emellertid en hel del stöd i finansbranschen. En opinionsundersökning bland finansiella rådgivare visade att mer än hälften av de tillfrågade tror att det blir Donald Trump som vinner presidentvalet, medan endast 37 procent tror att det blir Hillary Clinton som kommer flytta in i Vita Huset.

Doubleline Capitals grundare Jeff Gundlach anser också Trump blir segraren. Han hävdade att på kort sikt, skulle detta vara positivt för USAs ekonomi. New York miljardären Gundlach påpekar att Trump har lovat att bygga upp militären och initiera ett infrastrukturprogram. Oavsett vem de amerikanska väljarna skickar till Vita Huset i november så kommer det att finnas vinnare och förlorare. Det är därför viktigt att komma ihåg att det är politiken, inte partitillhörigheten som styr. Förändringar kommer att ske oavsett vem som blir vald. Det ser onekligen ut som vi står inför en händelserik höst.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.