Nyheter

Vad är en börshandlad fond?

Publicerad

den

En börshandlad fond, eller en ETF som det också heter, är en korg av olika värdepapper som sammanförs till en fond som handlas på en börs. De flesta ETFer spårar ett index eller ett riktmärke och försöker replikera dess resultat.

Genom att köpa till och med en enda andel i en ETF får investeraren exponering för hela värdekorgen som den börshandlade fonden representerar. När det gäller den mest kända indexspåraren av dem alla, SPDR S&P 500 ETF (SPY), investerar den i en liten bit av varje beståndsdel i S&P 500-indexet.

Inte begränsade till aktiemarknaden

En börshandlad fond är dock inte begränsade till investeringar på aktiemarknaderna. De kan också investera i obligationer, råvaror, valutor, optioner eller en blandning av tillgångar. De flesta ETF:er investerar i tillgångar i det index de spårar. De flesta är passivt snarare än aktivt förvaltade, vilket innebär att förvaltaren inte behöver bestämma vilka värdepapper som ska köpas eftersom det är förutbestämt av det index som ETF spårar. Inte heller behöver förvaltaren bestämma hur mycket av värdepappret som ska ägas – som bestäms av dess vikt i det underliggande indexet.

Om företag A: s aktier representerar 3 procent av alla aktier som ingår i det indexet, kommer den börshandlade fonden att investera 3 procent av de totala tillgångarna under förvaltning i aktierna i företag A. ETF: er kan också förvaltas aktivt, vilket innebär att förvaltaren väljer vad som kommer att ingå i ETFen. Vissa är mycket mer komplexa.

Vad är skillnaden mellan en ETF och en ETP?

Problemet är att även om börshandlad produkt är det officiella paraplybegreppet för både ETF: er och deras mycket annorlunda strukturerade och mer komplexa släktingar, betyder ETF: s dominans att alla ETP: er – inklusive mindre kända varianter som börshandlade råvaror (ETC) och börshandlade instrument (ETI)- brukar kallas ETF.

Köpare bör vara medvetna om att börshandlade produkter skiljer sig från varandra ganska markant. Börshandlade certifikat (ETC) skapas till exempel av Wall Street-finansingenjörer från derivat som ett sätt att härma resultatet av ett underliggande index. De är i praktiken IOU från en sponsrande bank som lovar att leverera indexets avkastning mot en avgift.

Investerare utsätts därför för risken att den sponsrande banken misslyckas. Inversa och hävstångseffekter har också sin egen riskprofil och har beskrivits som spelverktyg snarare än handelsverktyg. En hävstångs-ETP kan till exempel erbjuda två gånger avkastningen för den underliggande tillgången den aktuella dagen. Så om den underliggande säkerheten stiger i värde varje dag, tjänar en långsiktig långsiktig långivare en stor summa pengar. På samma sätt kommer en långsiktig levererad invers investerare att göra goda vinster om säkerheten faller varje dag. I verkligheten stiger dock de allra flesta tillgångspriserna några dagar och faller på andra. Problemet för en långsiktig innehavare av en leveraged ETP är förstärkningen av marknadsrörelserna.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version