Följ oss

Nyheter

Utbudet av Rare Earth Metals ökar

Publicerad

den

Utbudet av Rare Earth Metals ökar

Utbudet av Rare Earth Metals ökar Kina har avslutat sin policy med exportkvoter för sällsynta jordartsmetaller, något som potentiellt kan komma att öka utbudet av metallerna och tynger sällsynta jordartsmetaller sektorn relaterade börshandlade fonder.

Market Vectors Rare Earth/Strategic Metals ETF (NYSEArca: REMX), som spårar utvecklingen hos företag som arbetar med att bryta, bearbeta och tillverkar sällsynta eller strategiska metaller, har backat 28,3% under det senaste året.

Efter att ha förlorat en tvist i World Trade Organization, skrotas Kina sitt kvotsystem som begränsat exporten av sällsynta jordartsmetaller. USA, EU och Japan har klagat på att Kina medvetet skurit ned exporten i syfte att höja priserna. Kvotsystemet var utformad för att utveckla en orättvis fördel för inhemska producenter med billigare tillgång till råmaterial.

97 procent av marknaden

Under 2010 svarade Kina, världens största producent av sällsynta jordartsmetaller mineraler, för så mycket som 97 % av världens sällsynta jordförsörjning. Metallerna används i många avancerade teknologier, såsom smartphones och vindkraftverk. Under samma år, skär Kina tillbaka export som en del av en politisk tvist med Japan, något som kom att driva upp priserna på sällsynta jordartsmetaller med 40 % jämfört med året innan och skapade oro över utbudet.

Sedan dess har emellertid priserna på sällsynta jordartsmetaller fallit, bland annat för att andra länder har börjat utveckla sina egna fyndigheter, till exempel däribland Brasilien, Indien, USA och Sydafrika som alla har varit stora producenter i det förflutna.

När priserna ökat, återupptog företagen sin produktion. Följaktligen har Kinas marknadsandel minskade till cirka 86 % och landets export hamnar nu ofta under gränsvärden enligt kvotsystemet.

REMX innehåller en stor Kina exponering med 26,2% av kapitalet allokerat till detta land, följt av USA med 18,0 procent, Australien 11,9 procent, Japan 9,0 procent och Frankrike 7,0 procent. Inget svenskt företag finns med, detta trots att det var i Sverige de första sällsynta jordartsmetallerna upptäcktes.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.