Nyheter

Uran är det nya guldet när världen åter satsar på kärnkraft

Publicerad

den

Globala nationers strävan att bli grön och minska beroendet av fossila bränslen har nu fått dem att jaga en råvara som hade varit mycket impopulär ett bra tag: uran. Uran är det nya guldet när världen åter satsar på kärnkraft

Efterfrågan på tungmetallen har ökat i takt med att länder från Kina till Indien och Ryssland driver fler kärnkraftsprogram för att balansera behoven av att tillgodose deras ökande energibehov och minska koldioxidutsläppen. Det har höjt priset på uran till höjder som inte har setts sedan efterdyningarna av kärnkraftskatastrofen i Fukushima 2011.

Råvarans pris har stigit nästan 40 procent hittills till cirka 66,25 USD per pound. Det kan klättra så högt som 80 dollar vid årsskiftet, rapporterade nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till analytiker. Som jämförelse har guld ökat med bara cirka 5 procent hittills under 2023.

”Marknaden har långsamt byggt upp högre priser i takt med att gruvkostnaderna stiger och kärnkraftsgeneratorer försöker bygga lager för att skydda sig mot allt mer riskfyllda problem på utbudssidan”, sa en gruvanalytiker från SP Angel till Reuters.

”Vi ser priserna stiga från år till år under de kommande 10-20 åren eller tills världen hittar en annan källa för storskalig oavbrottsbar baskraft med lågt koldioxidavtryck”, tillade han.

En annan energiexpert sa till Financial Times att uran kan se en tillförselskris som kan överstiga nivåerna före Fukushima.

Uran är en nyckelkomponent i nationers utveckling mot kärnkraft – en typ av kolfri kraft som skulle kunna användas för att hantera den globala uppvärmningen.

Vid sidan av spotpriserna stiger också aktierna hos urangruvarbetare och ETF:er som investerar i dem.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF har sett sin förvaltade volym öka med över 100 miljoner dollar i tillgångar. Den har också redovisat en avkastning på 29,8 procent.

”Uran ETFer har vuxit 20x under de senaste 3 åren och jag tror att de kan växa 2-3x under de kommande två åren när världen blir verklighet att alla hopp om nettonoll kommer att kräva en hel del kärnkraft” Eric Balchunas, senior ETF-analytiker på Bloomberg, sa i ett nyligen inlägg på X.

Handla NUKL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla URNU ETF

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version