Följ oss

Nyheter

Uppkomsten av en finansiell supermakt

Publicerad

den

Uppkomsten av en finansiell supermakt Från schweiziska legosoldater till FinTech innovatörer - hur har Schweiz finansiella industrin utvecklats under de senaste 300 åren?

Uppkomsten av en finansiell supermakt Från schweiziska legosoldater till FinTech innovatörer – hur har Schweiz finansiella industrin utvecklats under de senaste 300 åren?

Den schweiziska finansbranschen kan spåra sina rötter tillbaka till 1700-talet, när banker, som Wegelin & Co, Hentsch & Cie och Lombard Odier, etablerades för att möta de ekonomiska behoven hos legosoldater som gjorde sina förmögenheter utomlands. Många av dessa banker är fortfarande i händerna på de ursprungliga familjerna som Hottinger och Mirabaud.

Schweiz bestod ursprungligen av 22 självständiga stater. 1848 förenas dessa stater för att bli en federal enhet och ett gemensamt ekonomiskt område. Vid den tiden domineras ekonomin av bomull, siden, klockindustrin – men den finansiella sektorn var på uppgång. Vid detta tillfälle fanns det mer än 180 banker i Schweiz, men de fokuserade i huvudsak på private banking. Detta innebar att det fanns ett verkligt behov av banker som skulle kunna finansiera landets snabba industrialisering och järnvägsnätet, särskilt utvecklingen av Schweiz norra järnväg(den så kallade Spanisch-Brötli-Bahn) som förband städerna Zürich och Baden

Som svar på detta behov grundades Union Bank of Switzerland och Swiss Bank Corporation på 1860-talet. Under 1880-talet, var mer än 50 miljoner schweizerfranc per år investeras i Schweiz infrastruktur. 1998 gick dessa två bankerna samman som UBS. Idag är UBS den största banken i Schweiz och är verksamt i över 50 län, med 60 000 anställda runt om i världen.

Som landets ekonomi utvecklades snabbt, steg behovet av en centralbank. År 1907 grundades den schweiziska centralbanken med mandat att bestämma över den schweiziska penningpolitiken och utfärda schweiziska franc sedlar. Till denna dag, driver banken utvecklingen av Schweiz ekonomi och finanssektorn.

Schweiz växande rykte om neutralitet i hela 1800- 1900 och 2000-talen som den perfekta miljön för banksektorn att utvecklas och frodas ännu mer. Bortgången av den federala lagen om banker och sparbanker 1934, som styr regleringen av banker i Schweiz, cementerade detta rykte och gjorde det möjligt för landet att bli en av de mest effektivt reglerade och övervakade finansiella centrana i världen.

En teknologisk pionjär

Vetenskap och teknik har alltid spelat en avgörande roll i Schweiz ekonomi, eftersom landet har begränsade naturresurser. När det gäller finansiell teknologi, har Schweiz alltid varit steget före. Till exempel i banade Schweiz 1987 väg för realtidsbetalningar genom att bli det första landet i Europa, och tvåa i världen, för att genomföra ett omfattande realtidsbetalningssystem. Idag har ytterligare 18 länder investerat i realtidsbetalningssystem, inklusive sju i Europa.
Forma framtiden

Ett snabbt antagande av finansiell teknik har gett Schweiz med ett perfekt tillfälle att bli ett ledande FinTech nav. Schweiz ses som en ”världsledande” i innovation, enligt The Global Innovation Index 2015, och har haft nr 1 position sedan 2011.

Detta är imponerande med tanke på Schweiz har en av de lägsta investeringar i FoU jämfört med andra OECD-länder. Schweiz rykte om ekonomisk och politisk stabilitet, världsberömda universitet, och dess strategiska läge i Europa, innebär att landet kommer att fortsätta att vara en global FinTech ledare framöver. Uppkomsten av en finansiell supermakt

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.