Följ oss

Nyheter

Tyska regeringstjänstemän förhandsgranskar legaliseringsplan för marijuana

Publicerad

den

Den nya koalitionsregeringen i Tyskland avslöjar några inledande detaljer om sin legaliseringsplan för marijuana, även om reformen tar tillbaka ansträngningarna för att ta itu med coronavirus-pandemin.

Den nya koalitionsregeringen i Tyskland avslöjar några inledande detaljer om sin legaliseringsplan för marijuana, även om reformen tar tillbaka ansträngningarna för att ta itu med coronavirus-pandemin.

Innan edsvuren i slutet av förra året meddelade den så kallade trafikljuskoalitionen att legalisering skulle vara en prioritet och lade en överenskommelse i frågan. Nu ger en topptjänsteman lite information om det pågående förslaget.

Det finns grunderna: regeringen vill att vuxna ska kunna äga och köpa cannabis från licensierade anläggningar. Det kan vara apotek, men lagstiftare ”kan också fortsätta att rita cirkeln” för att utöka var marijuana kan köpas.

Eftersom det kommer att finnas en försäljningskomponent, sa den federala justitieministern Marco Buschmann (FDP) till den tyska pressbyrån att ”det måste också finnas producenter som får växa och sälja det lagligt”, vilket signalerar att koalitionen håller på att utveckla en licensstruktur för olika aspekter av marknaden.

Enligt nyhetsrapporten undersöker lagstiftande ledare också personalpolitik för dispensärer. För att sälja marijuana för vuxenbruk kan det finnas någon ”krävd expertis hos säljarna” så att de kan ”tillhandahålla information om produkterna och för att motverka riskabel cannabisanvändning, särskilt när det gäller igenkännliga missbrukare.”

Kommer att beskattas precis som andra konsumentprodukter

Marijuana kommer också att ”bli föremål för någon form av beskattning, som andra konsumentprodukter”, sa ministern.

Han avvisade också idén att de flesta människor kommer att fortsätta att verka på den illegala marknaden på grund av att den inte är föremål för skatter. Ministern sa att ”risken för åtal bör också inkluderas i återförsäljarens prisberäkning på gatan.”

När det gäller tidpunkten för utbyggnaden av legaliseringsplanen sa Buschmann att det i första hand är upp till hälsoministeriet, som för närvarande är upptaget av att ”bekämpa pandemin.”

Som det ser ut är personligt innehav av marijuana avkriminaliserat i Tyskland, och det finns ett medicinskt cannabisprogram på plats.

Den gemensamma regeringen har också tidigare sagt att den kommer att se över de sociala konsekvenserna av legalisering fyra år efter genomförandet.

Utöver legalisering av cannabis, sa trafikljuskoalitionen att den också kommer att främja andra drogpolitiska reformer som att etablera narkotikakontrolltjänster där människor kan få olagliga droger testade för föroreningar och andra skadliga ämnen utan rädsla för att utsättas för straffrättsliga sanktioner.

När den tillkännagav legaliseringsplanen, noterade ledarna att lagstiftningen också kommer att begränsa reklam för marijuana, alkohol och tobaksprodukter.

Medan lagstiftarna betonade att målet med legalisering av marijuana inte är att öka skatteintäkterna för landet, sa FDP i sitt valmanifest att beskattning av cannabis som cigaretter skulle kunna generera 1 miljard euro årligen.

Denna reform har pågått länge i Tyskland. Det var 2017 när medlemmar i Kristdemokratiska Förbundet och dess allierade Kristensociala unionen inledde samtal med Fria demokrater och gröna om att främja legaliseringen.

I grannlandet Luxemburg presenterade justitie- och hemsäkerhetsministrarna förra året ett legaliseringsförslag, som fortfarande kommer att krävas omröstning i parlamentet men som förväntas gå igenom. För nu fokuserar landet på legalisering i hemmiljö. Parlamentet förväntas rösta om förslaget i början av 2022, och de styrande partierna är vänliga mot reformen.

Malta besegrade både Tyskland och Luxemburg i slutet av förra året och blev det första landet i Europa att legalisera cannabis för vuxna.

Även om det inte var relaterat till landets legaliseringsplan, lanserade Berlins kollektivtrafikmyndighet en kampanj under semestern med hampa-infunderade biljetter som resenärerna kunde äta. Biljetterna var infunderade med hampaolja från frön, så de innehöll faktiskt inte berusande cannabinoider som THC.

Separat sa ett tyskt företag nyligen att det fortfarande för samtal med talibanregimen i Afghanistan om att inrätta en cannabisproduktionsverksamhet i landet – men vissa internationella frågor måste lösas först.

Handla CBSX ETF

HANetf The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla BLUM ETF

Rize Medical Cannabis and Life Sciences UCITS ETF (BLUM ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.