Följ oss

Nyheter

Malta blir först i Europa med att legalisera cannabis för personligt bruk

Publicerad

den

Malta kommer den här veckan att bli det första europeiska landet att legalisera odling och innehav av cannabis för personligt bruk. Innehav av upp till sju gram av drogen kommer att vara laglig för personer som är 18 år och äldre, och det kommer att vara tillåtet att odla upp till fyra cannabisplantor hemma. Vidare kommer det att vara lagligt att lagra upp till 50 gram av den torkade produkten.

Malta kommer den här veckan att bli det första europeiska landet att legalisera odling och innehav av cannabis för personligt bruk. Innehav av upp till sju gram av drogen kommer att vara laglig för personer som är 18 år och äldre, och det kommer att vara tillåtet att odla upp till fyra cannabisplantor hemma. Vidare kommer det att vara lagligt att lagra upp till 50 gram av den torkade produkten.

En omröstning för lagstiftningen i det maltesiska parlamentet på tisdag kommer att följas av att lagen undertecknas av presidenten för att den ska kunna antas till helgen, säger Owen Bonnici, ansvarig minister.

EUs minsta medlemsland först i Europa

Godkännandet från Malta, EUs minsta medlemsland, kommer sannolikt att följas av reformer över hela Europa 2022. Tyskland tillkännagav nyligen ett drag för att etablera en lagligt reglerad marknad, efter tillkännagivanden från regeringarna i Schweiz, Luxemburg och Nederländerna. En folkomröstning i Italien är planerad, medan Kanada, Mexiko och 18 delstater i USA redan har antagit liknande lagstiftning.

Boris Johnsons brittiska regering har däremot anklagats för att ha använt en Richard Nixon-stil ”krig mot droger” efter att ha behållit sin hårda inställning till cannabisanvändning och gjort straffrättsliga sanktioner för användare av klass A narkotika till en central del av den nyligen publicerade 10-årig strategi.

Bonnici sa att hans regering inte ville uppmuntra användningen av rekreationsdroger men att det inte fanns några bevis för argumentet att användningen av cannabis i sig var en inkörsport till hårdare substanser.

Han sa: ”Det finns en våg av förståelse nu när det hårda tillvägagångssättet mot cannabisanvändare var oproportionerligt, orättvist och det gjorde mycket lidande för människor som lever exemplariska liv. Men det faktum att de använder cannabis på personlig basis sätter dem i kriminalitetens käftar.

Han tillade: ”Jag är mycket glad att Malta kommer att vara det första landet som kommer att sätta ord på lag på ett heltäckande sätt med en tillsynsmyndighet.”

Följer ett beslut från FN

Förändringen i tillvägagångssätt från ett antal europeiska regeringar följer på ett beslut av FN i december förra året att ta bort cannabis från en lista över droger som betecknas som potentiellt beroendeframkallande och farliga och som har liten eller ingen terapeutisk användning.

Det maltesiska tillvägagångssättet försöker undvika att kriminalisera all cannabisanvändning samtidigt som den reglerar för att säkerställa skademinskning, sa Bonnici.

Innehav av upp till 28 gram kommer att leda till böter på €50-€100 men utan brottsregister. De under 18 år som hittas i besittning kommer att gå inför en rättskommission för rekommendation av en vårdplan snarare än att gripas. De som konsumerar cannabis inför ett barn får böter på mellan 300 och 500 euro.

Förutom att tillåta människor att odla växter hemma, om än utom synhåll för allmänheten, kommer det att vara lagligt för ideella cannabisklubbar att odla drogen för distribution bland sina medlemmar, liknande de organisationer som tolereras i Spanien och Nederländerna.

Klubbmedlemskapet kommer att begränsas till 500 personer och endast upp till 7 gram per dag får delas ut till varje person, med max 50 gram i månaden. Organisationerna, som inte kan vara belägna mindre än 250 meter från en skola, en klubb eller en ungdomsgård, får också dela ut upp till 20 frön av växten cannabis till varje medlem varje månad.

Bonnici sa att hans regering hade fört en lång debatt om huruvida man skulle sätta in kontroller på styrkan av cannabis som kan odlas och användas, mätt med nivån av den viktigaste psykoaktiva eller humörförändrande ingrediensen delta-9-tetrahydrocannabinol (TCH) ).

Han sa: ”Vi hade en enorm diskussion internt om det. Och vi drog slutsatsen att om en gräns [kan sättas] på styrkan av cannabis, THC-nivåerna, kommer du att skapa en ny marknad för den svarta marknaden. Vad vi behöver göra är att utbilda människor och informera dem dag efter dag.”

Nederländerna är möjligen det europeiska land som mest förknippas med en avslappnad attityd till användning av cannabis. Däremot är innehav och handel tekniskt olagligt där. Regeringen har istället en gedoogbeleid, en ”toleranspolitik”, där användning i stort sett accepteras inom gränserna. En prövning planeras under vilken tillverkningen av läkemedlet kommer att regleras.

Handla CBSX ETF

HANetf The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla BLUM ETF

Rize Medical Cannabis and Life Sciences UCITS ETF (BLUM ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.