Följ oss

Nyheter

Tre saker Wall Street Journal glömde att nämna om råvaror

Publicerad

den

Tre saker Wall Street Journal glömde att nämna om råvaror

Möjligheterna att investera i råvaror har formligen exploderat under de senaste åren, men det finns tecken på att branschen börjat drabbas av växtvärk. Som vanligt när det handlar om nya typer av investeringar (inte för att råvaror är nytt, men dess popularitet är det), så har vi sett hur media har berättat varför detta tillgångsslag inte är en bra investeringsform.

Så är fallet med en artikel i Wall Street Journal med titeln ”The Case Against Commodities”. I denna artikel beskrivs ett antal av de faror och problem som råvaruinvesteringar för med sig. Det finns ett antal faktorer som WSJ försummat att nämna i sin artikel.

Råvaruinvesteringar är skräddarsydda för traders och hedgers

Tidigare var det enda sättet att agera på råvarumarknaden genom komplicerade terminskontrakt, ofta forwards vars bestämmelser och krav utestängde många placerare.

Kontrakten har också använts av jordbrukare att gardera sig mot snabbt föränderliga priser på grödor och för att garantera bönderna ett visst värde för skörden oavsett vad spotpriserna var vid skördetid. På den tiden hade ingen några problem med råvaror som en investering eller som ett tillgångsslag, eftersom de enda människor som använder dem var de som verkligen förstått hur man använder dem. I takt med utbyggnaden av råvarusektorn kan nu vem som helst köpa en ETF eller aktier som ger en exponering mot råvaror. Vi anser inte att fonder är ett dåligt sätt att investera genom, men vi anser att de ofta används av placerare som inte förstår dem eller hur de skall använda dem.

Råvaror har en rejäl volatilitet inbyggd, och priset kan vända på ett ögonblick, varför de bör reserveras för dem som är villiga att aktivt bevaka sina positioner. Tillgångar som naturgas har kommit i blåsväder för att de kunnat radera vinster i en portfölj, men majoriteten av dessa investeringar mäts i perioder om minuter och timmar snarare än dagar och veckor. Det är därmed inte sagt att dess investeringar inte bör hållas under längre perioder, det är snarast så att det krävs ett vakande öga för att vara säker på att de beter sig rationellt. För den som är villig att lägga örat till marken erbjuder en investering i råvaror en möjlighet till god avkastning även på längre sikt, men den som investerar och inte aktivt övervakar och följer sin position så kommer effekterna aldrig att visa sig på lång sikt.

För dem som är villiga ta risk och göra investeringar i råvaror, kan de finnas en god avkastning även i ett långsiktigt scenario. Men de som investerar och inte aktivt övervaka kommer sannolikt att förlora pengar i det långa loppet.

Avkastningen på råvaror är cyklisk

Priset på råvaror tenderar att gå upp och ned baserat på marknaderna och de globala trenderna. Periodvis befinner sig många av råvarorna i en nedåtgående trend, men återigen, en aktiv placerare kan dra fördel av detta genom att sälja kort, blanka, råvaror och återköpa dem till ett billigare pris och därmed göra en vinst.

Även om det cykliska och volatila beteendet hos dessa råvaror tas upp av Wall Street Journal så är detta inte ett helt utforskat område. I sin artikel säger Wall Street Journal att råvaror har blivit populära i pensionsportföljer, men att de helt enkelt inte hör hemma där. Många förvaltare anser tvärtom att råvaruinvesteringar kan bidra med en ökad avkastning och en minskad risk i en pensionsfond, men endast om placeringarna följs upp aktivt. Rätt hanterade kan råvaruinvesteringar fungera som en hedge mot inflationen och dessutom uppvisa en låg korrelation gentemot aktiemarknaden.

Den som inte är övertygad bör titta på den avkastning som DB Commodity Index Tracking Fund (DBC), en bred råvarufond, gett i jämförelse med S & P 500 de senaste fem åren. Under denna period har DBC stigit med 11,23 procent medan S & P är ned med cirka tolv procent vilket har gjort att fondandelsägarna i DBC har fått ett uppsving i sina aktieportföljer. Även om de flesta långsiktiga investerare inte vill hålla ett ständigt vakande öga på sin portfölj så kan denna skillnad i avkastning säkert få en och annan att bli övertygad om att det är värt bevaka utvecklingen på sin råvaruexponering.

I samma anda gör författaren hans argument att råvaror hela tiden fasas in och ut, med hänvisning till valolja som en gång i tiden var en populär råvara som nu är i det närmaste värdelös. Vad författaren misslyckas med att erkänna är att medan en råvara tappar i betydelse så ökar en annan i popularitet. När intresset för valolja minskade steg istället för andra råvaror som petroleum och råolja. Utvecklingen av ny teknik gjorde det möjligt att komma in i nya råvaror på en låg nivå. Återigen, detta för oss tillbaka till argumentet att aktiv handel eller övervakning krävs för att avgöra när det är dags att sälja och vad man ska köpa istället.

Fysiska råvaror då?

Merparten av alla de möjligheter som finns för att investera i råvaror är anpassade för handlare och traders av olika slag, men det börjar dyka upp alltfler möjligheter för de investerare som har en buy-and-hold-strategi och som lämpar sig för långsiktiga portföljer. Författaren av Wall Street Journal artikeln använder den sista delen av denna till att förklara den contango som ibland förekommer i de börshandlade fonder som backas upp av terminer. Här anser vi att den investerare som köper – eller säljer – en terminsbaserad produkt utan att till fullo förstå denna så gör denne ett fatalt misstag. Även om det är en börshandlad fond, en ETF eller någon annan typ av strukturerad produkt, så bör den behandlas som en termin.

Däremot förbiser författaren helt alternativet med börshandlade fonder som backas upp av fysiska råvaror, eller till och med alternativet med fysiska råvaror. Det går till exempel att köpa en råvara som silver och placera detta i ett valv, endera i den egna banken eller hos en av de stora företag som tillhandahåller valv till privatpersoner och företag på olika platser världen över, till exempel brittiska Bullion Vault, världens största plattform för ädelmetaller.

Dessa produkter är något av en sällsynthet, eftersom det effektivt kan användas i en långsiktig portfölj och även för pensionssparande utan noggrann övervakning. För att bevisa detta påstående, låt oss ta en titt på utvecklingen de senaste fem åren i SPDR Gold Trust (GLD) och iShares Silver Trust (SLV), två börshandlade fonder som investerar i fysiskt guld och silver. GLD har genererat vinster på 184%, medan SLV sett ett uppsving av 172%, att jämföra med de 12% förlust som S & P 500 har gett.

När det gäller ädelmetaller, är svårt att övertyga någon om att de senaste tio åren har varit en fruktansvärd tid att äga något i stil med guld eller silver. År 2000 kostade ett troy ounce guld mindre än $ 500/oz. men handlas nu till nästan 2000 $ / oz. En fyrdubbling av kapitalet på tio år är inget som det går att göra varje dag vilket visar att styrkan i fysiska råvaror inte bör förbises.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

QDVC ETF ger exponering mot amerikanska mid cap aktier

Publicerad

den

iShares Edge MSCI USA Size Factor UCITS ETF (QDVC ETF) investerar i aktier med fokus Mid Cap, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares Edge MSCI USA Size Factor UCITS ETF (QDVC ETF) investerar i aktier med fokus Mid Cap, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a.. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Edge MSCI USA Size Factor UCITS ETF har tillgångar på 97 miljoner GBP under förvaltning. QDVC ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför QDVC?

  1. Exponering mot företag med mindre kapital inom MSCI USA Index-universum
  2. Direktinvesteringar i amerikanska företag med mindre kapital
  3. USA-exponering med fokus på mindre företag

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av mindre kapitaliserade företag inom MSCI USA Index-universum.

Investeringsstrategi

MSCI USA Mid-Cap Equal Weighted-index följer amerikanska medelstora aktier.

Handla QDVC ETF

iShares Edge MSCI USA Size Factor UCITS ETF (QDVC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURQDVC
London Stock ExchangeGBXIUSF
Stuttgart Stock ExchangeEURQDVC
London Stock ExchangeUSDIUSZ
SIX Swiss ExchangeUSDIUSZ
XETRAEURQDVC

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
CHWYCHEWY INC CLASS AConsumer Discretionary0.46US16679L1098USD
ERIEERIE INDEMNITY CLASS AFinancials0.39US29530P1021USD
ENPHENPHASE ENERGY INCInformation Technology0.39US29355A1079USD
DPZDOMINOS PIZZA INCConsumer Discretionary0.38US25754A2015USD
ZSZSCALER INCInformation Technology0.37US98980G1022USD
PODDINSULET CORPHealth Care0.37US45784P1012USD
BAHBOOZ ALLEN HAMILTON HOLDING CORP CIndustrials0.37US0995021062USD
NBIXNEUROCRINE BIOSCIENCES INCHealth Care0.37US64125C1099USD
ALNYALNYLAM PHARMACEUTICALS INCHealth Care0.37US02043Q1076USD
ULTAULTA BEAUTY INCConsumer Discretionary0.36US90384S3031USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

C5KF ETF investerar i hållbara livsmedel

Publicerad

den

CIRCA5000 Sustainable Food & Biodiversity UCITS ETF USD ACC (C5KF ETF) investerar i aktier med fokus på Future of Food, Social/Environmental, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

CIRCA5000 Sustainable Food & Biodiversity UCITS ETF USD ACC (C5KF ETF) investerar i aktier med fokus på Future of Food, Social/Environmental, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,49 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). CIRCA5000 Sustainable Food & Biodiversity UCITS ETF USD ACC är en mycket liten ETF med tillgångar på 0 miljoner GBP under förvaltning. ETFen är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Fondens vision

CIRCA5000 Sustainable Food & Biodiversity UCITS ETF (C5KF) syftar till att ta itu med det globala hotet om matosäkerhet och miljöpåverkan från ökad livsmedelsproduktion. När befolkningstillväxten kommer att fortsätta kommer livsmedelsproduktionen att behöva öka med 60 procent till 2050 (FN). Att lösa denna utmaning kan ha en förödande inverkan på vår miljö – det måste uppnås på ett hållbart sätt för att bevara den globala biologiska mångfalden.

C5KF investerar i några av de ledande pionjärerna inom Agriculture 4.0 — från vertikalt jordbruk till växtbaserade proteiner och precisionsjordbruk till skogsbruk. C5KF strävar efter att leverera investeringsresultat som motsvarar impact CIRCA5000 Sustainable Food & Biodiversity Impact Index.

Investeringsstrategi

CIRCA5000 Sustainable Food & Biodiversity UCITS ETF USD ACC försöker spåra effekten CIRCA5000 Sustainable Food & Biodiversity Impact Index. Impact CIRCA5000 Sustainable Food & Biodiversity Impact Index spårar företag över hela världen som är aktiva inom affärsområdet att utveckla och producera hållbar mat. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Positiv påverkan

CIRCA5000s strategi är att investera i företag som tillverkar produkter, eller erbjuder tjänster som genererar en positiv miljömässig eller social påverkan. Till exempel är husägaren som köper solpaneler till sitt hem ytterst ansvarig för den positiva påverkan som genereras och företaget som tillverkade dem är facilitator. Därför, genom att investera i dessa företag, stödjer CIRCA5000 användare att skapa en positiv påverkan, men vi är naturligtvis inte ansvariga för det på egen hand.

Denna påverkan är därför ”associerad” snarare än direkt. CIRCA5000 hämtar sin data från två leverantörer, Net Purpose och impact Analytics, för att säkerställa att de har så robust och komplett data som möjligt.

Data är årliga och baserade på de senaste företagsrapporterna, med några ytterligare uppskattningar av produkter och tjänster tillhandahållna av Net Purpose.

Handla C5KF ETF

CIRCA5000 Sustainable Food & Biodiversity UCITS ETF USD ACC (C5KF ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPCKFG
London Stock ExchangeUSDC5KF

Fortsätt läsa

Nyheter

SEC v. Binance

Publicerad

den

Panic selling drained the cryptoassets market in response to a new lawsuit launched by the Securities and Exchanges Commission (SEC) against Binance, the world’s largest crypto exchange, alleging that Binance operated an unregistered national securities exchange, broker-dealer, and clearing agency, allegedly misused user funds, and offered and sold unregistered securities, among other allegations. The news added to the selling pressure of Bitcoin and Ethereum, falling by 7% and 4%, respectively.

Panic selling drained the cryptoassets market in response to a new lawsuit launched by the Securities and Exchanges Commission (SEC) against Binance, the world’s largest crypto exchange, alleging that Binance operated an unregistered national securities exchange, broker-dealer, and clearing agency, allegedly misused user funds, and offered and sold unregistered securities, among other allegations. The news added to the selling pressure of Bitcoin and Ethereum, falling by 7% and 4%, respectively.

Figure 1: Weekly TVL and Price Performance of Major Crypto Categories

Source: Coingecko and DeFi Llama. Close data as of Jun 5, 2023.

5 Things to Remember in Markets this Week

• Binance is facing a civil lawsuit launched by the US securities regulator: The SEC filed 13 charges against the world’s largest crypto exchange, shrinking crypto’s market cap by 5% overnight. Starting with the primary claim of operating an unregistered national securities exchange, broker-dealer, and clearing agency, the lawsuit is profound because it alleges that a number of cryptoassets are securities under U.S. law, including BNB, BUSD, SOL, ADA, and MATIC. This could nudge exchanges and other platforms to delist these tokens due to fear of regulatory exposure. The SEC also alleged that Binance offered and sold unregistered securities, focusing on BUSD, BNB, and certain lending and staking-as-a-service programs. Furthermore, the SEC alleged that Binance engaged in the commingling of billions in customer funds through entities controlled by the exchange’s CEO Champeng Zhao.

• Commingling of assets: According to the 136-page filing, Binance used the accounts of two Zhao-controlled entities, Merit Peak and Sigma Chain, to transfer tens of billions of dollars involving Binance and related entities. In 2021, at least $145 million was transferred from BAM Trading to a Sigma Chain account, and another $45 million of funds were transferred from BAM Trading’s Trust Company B account to the Sigma Chain account. From this account, Sigma Chain spent $11 million to purchase a yacht, as written in the filing. Since the launch of Binance.US, Merit Peak’s U.S. bank account allegedly received, as a “pass-through” account, over $20 billion that included customer funds from both Binance platforms, the U.S. and the global. Merit Peak then transferred the vast majority of those funds to Trust Company A in transfers that appear to relate to the purchase of BUSD. As Merit Peak was a purportedly independent entity, sending Binance customer funds to Merit Peak may have placed those funds at risk, including loss or theft, and was done without notice to customers.

Figure 2: Web of CZ-controlled Entities

Source: SEC’s Court Filing

• Misrepresenting trading controls: The lawsuit alleges that Binance failed to implement the manipulative trading controls that the exchange claims to have in place. The SEC alleges that the controls were virtually non-existent, and those that did exist did not monitor for or protect against “wash trading” or self-dealing, which was happening on Binance.US. The regulator gave new evidence that Sigma Chain engaged in wash trading from at least September 2019 until June 2022, which in turn artificially inflated the trading volume on the U.S. platform.

• Over a billion outflows overnight on Binance:

Figure 3: CEXs Inflows and Outflows (24 hours)

Source: 21shares on Dune Analytics

• Binance released a statement expressing their disappointment in the SEC while vowing to continue collaborating with regulators to reach clarity: The exchange took to its blog shortly after the lawsuit broke the news, claiming that the SEC refused to productively engage, even after their recent extensive good-faith discussions to reach a negotiated settlement to resolve their investigations. Binance also denied the allegations of fraud and market manipulation as well as the commingling of user funds through Zhao-controlled entities, which Binance has previously refuted as only being used to facilitate user purchases.

What You Should Pay Attention To

Regarding non-custodial exchanges, we could expect the delisting of specific tokens from Uniswap, akin to how tokenized stock shares were removed in response to the regulatory pressure back in 2021 from the front-end interface, to maintain regulatory conformity. Important to note that delisted assets are still accessible via interacting with the underlying smart contract, which is immutable and uncensorable.

On the other hand, liquidity could improve across the non-custodial infrastructure as users and liquidity providers will opt to utilize their capital using decentralized exchanges that retain ownership of their assets. The gradual migration away from centralized entities began back in November after the collapse of FTX, and thus, the current events should continue to accelerate the trend. In the event that altcoins are officially classified as securities, it is anticipated that the long tail of crypto assets may experience tighter market conditions and reduced liquidity. Prominent market makers like Jane Street and Jump Crypto will likely continue scaling back their operations in the United States until greater clarity regarding the classification of crypto assets is established.

In addition, the SEC isn’t the only agency targeting Binance. Thus it’ll be imperative to watch the developing allegations that the CFTC and the US Department of Justice (DOJ) have put forward against the exchange.

Next Week’s Calendar

These are the top 3 events we’re monitoring for next week.

• CPI print next week will determine whether the FED will pause the next rate hike, especially after the blowout jobs report data sent mixed signals to economists across the board.

• Apple’s WorldWide Developers Conference: Apple’s recently unveiled VR headset could revive interest in metaverse-related tokens during its conference, running from June 5th to the 9th

• Replacing ETH reserves with LSDs: The DeFi industry is witnessing a trend of incorporating Liquid Staking Derivatives (LSD) as reserves, replacing ETH. Maker and Aave have already taken steps in this direction. Liquid staking protocols enable users to earn staking yield without locking their assets, with the added benefit of near-instant redemption as withdrawals become available. Thus, we expect more DeFi blue chips to begin accepting a broader range of LSDs as collateral.

Source: Forex Factory, CoinMarketCal

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Populära