Nyheter

Tre nyckeltrender inom palladiumhandel

Publicerad

den

Varför handlar folk med palladium? Investeringsprodukter fokuserade på palladium är relativt nya jämfört med andra ädelmetaller som guld och silver varför vi tittar på nyckeltrender inom palladiumhandel. Handlare kan överväga att köpa palladium av följande skäl:

  • Satsa på bilefterfrågan
  • Satsa på utbudsbegränsningar
  • Satsa på investeringsefterfrågan

Diversifiering av portföljen

Viktigt: Detta är inte investeringsråd. Vi presenterar ett antal vanliga argument för och emot att investera i denna vara. Vänligen sök professionell rådgivning innan du fattar investeringsbeslut.

Palladiums användning inom fordonsindustrin

Bilmarknaden är den mest kritiska industrin för palladium. Att investera i råvaran är ett sätt att satsa på ökande efterfrågan på bilar i tillväxtmarknadsländer som Kina och Indien.

På samma sätt borde den låga räntemiljön i USA och Europa båda gott för bilindustrin. Låga räntor innebär överkomlig tillgång till kreditmarknader. Eftersom de flesta köpare finansierar bilköp spelar priserna en viktig roll för att avgöra efterfrågan. Så länge räntorna förblir nära historiskt låga nivåer bör efterfrågan på bilar och de katalysatorer som ingår i dem förbli stark.

Satsa på palladiumförsörjningsbegränsningar

Med tre fjärdedelar av den globala tillgången på palladium kommer från två länder, finns det en reell möjlighet för utbudschocker i palladiumproduktionen. USA är en stor importör av palladium och har en senare historia av spänningar med Ryssland.

Skulle Ryssland begränsa sin export av palladium kan priset på metallen skjuta i höjden. På samma sätt kan arbetskonflikter i Sydafrika eller nya gruvregleringar leda till leveransstörningar och högre priser.

Portföljdiversifiering med palladium

De flesta investerare har den stora majoriteten av sina tillgångar i aktier och obligationer. Råvaror som palladium ger ett sätt att diversifiera och minska den totala risken för portföljer.

Handla Palladium

MetodLagringskostnaderSäkerhetskostnadtFörfallodagFörvaltningsarvodeHävstång
PalladiumtackorJaJaNejNejNej
PalladiumterminerNejNejJaNejJa
PalladiumoptionerNejNejJaNejJa
Palladium-ETFerJaNejNejJaNej
PalladiumaktierNejNejNejNejJa
CFDNejNejNejNejJa

*Lagringskostnader förs över på investerarna i form av förvaltningsavgifter.

Vad är Palladiumtackor?

Fysisk ädelmetall, som tackor eller mynt, är det mest direkta sättet att investera i palladium. Men att investera i ädelmetaller kräver en säker lagringsanläggning. I slutändan kan kostnaden för denna lagring och det låga förhållandet mellan värde och vikt göra att hålla fysisk palladium till ett opraktiskt förslag.

Hur man handlar med Palladium Futures?

Chicago Mercantile Exchange (CME) erbjuder ett kontrakt på palladium som sätter sig i 100 troy ounces av varan. Kontrakten handlas globalt på CME Globex elektroniska handelsplattform och har en mängd olika utgångsmånader.

Futures är ett derivatinstrument genom vilket investerare gör hävstångssatsningar på råvarupriser.

Hur blir Palladium Futures lönsamt?

Om priserna sjunker måste handlare sätta in ytterligare marginal för att behålla sina positioner. Vid utgången avgörs kontrakten fysiskt genom leverans av palladium. Att investera i terminer kräver en hög nivå av sofistikering eftersom faktorer som lagringskostnader och räntor påverkar prissättningen.

Vad är Palladium-optioner på terminer?

CME erbjuder ett optionskontrakt i amerikansk stil på Palladium Futures. Optioner är också ett derivatinstrument som använder hävstång för att investera i råvaror. Som med terminer har optioner ett utgångsdatum.

Men optioner har också ett lösenpris, vilket är det pris över vilket optionen slutar i pengarna. Optionsköpare betalar ett pris som kallas en premie för att köpa kontrakt. En optionssatsning lyckas endast om priset på palladiumterminer stiger över lösenpriset med ett belopp som är större än premien som betalas för kontraktet.

Vad är Palladium ETFer?

Dessa finansiella instrument handlas som aktier på börser på samma sätt som aktier gör. ETFS Physical Palladium Shares (NYSEARCA: PALL) investerar i fysiskt palladium som det lagrar i säkra valv.

Global Palladium Funds fysiskt uppbackade produkter handlas på handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i dessa börshandlade produkter genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

WisdomTree Physical Palladium (VZLB ETC) är en europeisk börshandlad råvara som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Invesco Physical Platinum (SPAL ETC) handlas på London Stock Exchange i såväl USD som i GBP. London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare kan erbjuda handel på, men DEGIRO erbjuder sina kunder handel på denna marknadsplats.

Palladiumaktier

Det finns många börsnoterade företag som har viss exponering mot palladiumpriser. Även om investeringar i företag kan vara ett sätt att få exponering mot palladiumpriser, har många av dessa företag betydande exponering mot andra ädelmetaller. Dessutom kan faktorer som företagsledning och den övergripande aktiemarknaden också påverka dessa investeringar:

FöretagNoteringGrundat
Norilsk NickelOTC, London, Frankfurt, Berlin1993
Anglo American PlatinumOTC1995
Platinum Group Metals LtdNYSE2002

Hur man handlar med platina-CFD:er

Ett annat sätt att handla med palladium är genom att använda ett CFD-derivatinstrument (contract for difference). CFDer tillåter handlare att spekulera i priset på palladium utan att äga tillgången.

Vissa reglerade mäklare över hela världen erbjuder CFD:er på palladium. Kunder sätter in pengar hos mäklaren, som fungerar som marginal.

Ska jag handla palladium?

Handlare som vill investera i palladium kan överväga att köpa det tillsammans med en korg med råvaror som innehåller andra ädelmetaller, basmetaller (d.v.s. koppar, nickel, bly och zink), jordbruksprodukter (d.v.s. mejeriprodukter, kött och spannmål) och energi.

Att köpa en korg med råvaror hjälper till att skydda investerare från volatiliteten hos varje enskild råvara. Det lägger också till en övergripande diversifiering till en aktie- och obligationsportfölj. Spotpriserna för palladium har nått rekordnivåer i år och närmar sig 3 000 dollar per ounce.

Kommer palladiumpriserna sannolikt att stiga i framtiden?

Det finns tre specifika trender som kan höja palladiumpriserna under de kommande åren:

  • Kinesisk efterfrågan
  • Investeringsefterfrågan
  • Energikostnader

Kinesisk palladiumefterfrågan

Kina är den största konsumenten av palladium och kan öka sin konsumtion under de kommande åren. Den kinesiska ekonomin har nyligen upplevt en avmattning, även om det finns tecken på att detta kan vara på väg att ta slut.

Att investera i palladium är ett sätt att satsa på en återupplivande kinesisk ekonomi.

Investeringsefterfrågan i palladium

Den ökade mängden ETFer har exponerat fler investerare för ädelmetaller. När guld- och silverhandeln blir trång, kan investerare söka nya sätt att få exponering mot ädelmetaller. Palladium skulle kunna dra nytta av denna trend.

Energikostnader för att producera palladium

Högre energikostnader gör gruvdrift till en alltmer utmanande verksamhet. När bränsle- och elkostnaderna stiger kan fler gruvdrift stängas eller konsolideras. Detta borde ge högre palladiumpriser.

Risker med palladiumhandel

Men investerare bör också överväga riskerna med att investera i palladium:

En global lågkonjunktur: En global lågkonjunktur kan försvaga efterfrågan på kinesiska och amerikanska bilar.

Billigare substitut: Billigare substitut kan ersätta efterfrågan på palladium i katalysatorer.

Global ekonomisk eller politisk kontroll: Global ekonomisk eller politisk turbulens kan stärka den amerikanska dollarn och försvaga efterfrågan på ädelmetaller och andra råvaror.

Expertutlåtanden om palladium

De flesta analytiker som följer palladiummarknaden uppmärksammar dess prisrelation med platina. En expert ser skäl till optimism om palladiummarknaden jämfört med platina.

Handla palladium

Handla palladium hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla palladium hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla palladium hos IG

Även IG erbjuder Trading med palladium. Till IGs hemsida.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version