Nyheter

Tillväxten för börshandlade fonder över tiden

Publicerad

den

Den första börshandlade fonden i USA, SPDR S&P 500 ETF Trust ($SPY), erbjöds 1993. Den är fortfarande den största, med 391 miljarder dollar i tillgångar under förvaltning, och den mest aktivt handlade. I dag fyller den första ETFen 30 år. I texten tittar vi på tillväxten för börshandlade fonder över tiden.

Det som många, inklusive Bank of Amerika vars data denna artikel bygger på är att den första ETFen lanserades i Kanada redan flera år innan de tilläts i USA . Födelseplats för världens första börshandlade fond var inte USA om många tror utan faktiskt Kanada, där den första börshandlade fonden blev publik 1990. Till USA kom dessa produkter först två år senare på grund av regulatoriska orsaker.

Sedan 1993 har det lanserats ungefär en fond för varje dag sedan starten; fjorton tusen, åtta hundra tio fonder på 11 239 dagar.

Den globala ETF-marknaden har 10,4 miljarder USD i tillgångar under förvaltning. Den har vuxit med 15 % under de senaste fem åren och kan överträffa fondtillgångar 2025. Storleken på den genomsnittliga fonden är 1,1 miljarder USD AUM.

ETF-universumet ger tillgång till över 24 000 unika globala aktier och 50 000 unika globala obligationer kan ägas med hjälp av olika ETFer.

95 % av den globala ETF-marknaden följer passivt ett index, medan 5 % är aktivt förvaltade. Aktiva fonder står dock för 17 % av inflödena hittills 2023, upp från 13 % 2022.

Källa: BofA genom Octavian Adrian Tanase

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version