Följ oss

Nyheter

Tabula vill ha en större bit av den växande ETF-marknaden

Publicerad

den

Tabula vill ha en större bit av den växande ETF-marknaden

Räntebärande ETF-leverantören Tabula har anställt Abdallah Muhammad för att växa sin nordiska kundbas. Företagets VD berättar hur de vill få en större del av en marknad som ”har upplevt en betydande tillväxt av intresse i alla kundsegment.”

Londonsbaserade räntebörsnoterade fondleverantör Tabula Investment Management tillkännagav denna vecka att man strävar efter att utöka sin nordiska verksamhet.

Under de senaste åren har investeringsförvaltaren haft ett par representanter i regionen som etablerat en kundbas. Men möjligheten i Norden är enorm, och Tabula säger att det kommer att dra nytta av ökat fokus på regionen av en välkänd professionell. För att locka fler kunder har Tabula rullat in Abdallah Muhammad för att leda täckning av Norden. Muhammad är en erfaren ETF-professionell vars resumé inkluderar institutionell försäljning för Blackrock, Janus Capital Group och senast Invesco.

”Under de senaste åren har intresset för räntebärande ETF: er ökat betydligt i Norden inom alla kundsegment”, säger Muhammad. ”Fler investerare försöker få exponering för delar av ränteuniversumet genom ETF: er.”

Tabula är i kontakt med några tusen investerare, distributörer och andra intressanta personer för ETF-leverantören, enligt företagets VD Michael John Lytle, som säger att de första nordiska investerarna som investerade i Tabulas produkter var mindre institutioner och kapitalförvaltare. Nu har företaget börjat doppa tårna i samtal med investerare från de regionala försäkrings- och pensionsmarknaderna.

Lytle säger att det först och främst är viktigt att ha ESG-produkter för att attrahera kapital från nordiska investerare, och att Tabula förbereder sig för en lansering som förhoppningsvis kommer att äga rum ”före årets slut. Som kapitalförvaltare behöver du helt enkelt ha ett intressant ESG-erbjudande, och det är därför vi har anställt Abdallah nu för att inleda samtal med nordiska kunder”, säger han.

Skärningspunkt mellan kapitalförvaltning och bank

Den verkställande direktören beskriver sitt företag som leverantör av lösningar inom ränteutrymmet med kredit, företagsobligationer och alternativa riskpremie-ETF: er med löpande avgifter mellan 0,29 och 0,55 punkter.

”Ränteinkomsten har legat efter aktier av mycket uppenbara skäl”, förklarar Lytle. Han hävdar att investerare för tio år sedan ifrågasatte huruvida ränteinkomster var relevanta för passiva investerare, till skillnad från aktier, består ränteintäkterna av flera undertillgångsklasser som högavkastning, investeringsgrad, tillväxtmarknader och statsobligationer. Dessutom är det stora antalet värdepapper cirka nio miljoner i fast inkomst, jämfört med cirka 70 000 i börsnoterade aktier.

”Data är också ett problem. I aktievärlden kan du bara anta att om du väljer ett företag som är noterat på en normal börs, kommer det att ha ett levande pris och en avslutande auktion, vilket ger dig ett dagskurs och där” Jag kommer att handla i företaget varje dag. Det kan du inte anta med ränteinkomster, säger Lytle.

Lytle pekar på det faktum att börshandlade fonder utdelades från aktiehandelsföretagen hos investeringsbankerna vilket skapade ett naturligt fokus på aktieklassen.

När han kom ut ur Morgan Stanley 2009 grundade Tabula CEO CEO UK-baserade Source, som nu är ETF-delen av Invesco i Europa. Han beskriver Source som ett joint venture mellan Morgan Stanley och en annan Wall Street behemoth – Goldman Sachs.

”Senare lade vi till Merrill Lynch, JP Morgan och Nomura i partnerskapet. Det fanns ett växande erkännande av att ETF-utrymmet faktiskt är en korsning mellan kapitalförvaltning och bankverksamhet”, säger VD, som arbetade 18 år på Morgan Stanley. , mellan åren 1990 och 2009.
Lytle säger att ETF: er ur en kapitalförvaltares perspektiv använder en annan distributionsmekanism, vilket representerar både en möjlighet och en utmaning.

ETF-marknaden är utmanande för en traditionell kapitalförvaltare eftersom de (kapitalförvaltarna, red.) Förväntar sig att känna sina kunder, genomföra affärer direkt, ha kontroll över transaktionsprocessen och veta exakt vem som äger sina medel, medan ETF-världen är mycket mer som marknadsdistribution. Du måste se till att ett mycket stort antal institutionella investerare är medvetna om dina produkter, säger Lytle, tidigare Blackrock-verkställande direktör.

Medan banker fokuserar på relativt kortsiktiga mål behöver ett kapitalförvaltningsföretag en långsiktig investeringsstrategi. ”Och det är det vi fokuserar på i Tabula”, säger han.

Fler första gångsköpare

Globala räntebärande ETF: er ökade AUM med 30 procent under det senaste året och slutade den 30 juni, då den hade nått 1,3 miljoner USD i tillgångar under förvaltning globalt. Inte överraskande förväntar sig marknadsledaren Blackrock att de globala ETF-tillgångarna kommer att nå 2 USD USD 2024.

Europeiska fixed income -ETF den 6 oktober 2020

European Fixed Income ETF AuM är 284,4 miljarder USD

YTD European Fixed Income ETF Flows är 29,7 miljarder USD

Europeiska räntebärande ETF Blackrock iShares marknadsandel är 62 procent

Källa: Tabula

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Tabula Investments Management expanderar på den nordiska marknaden - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Franklin Templeton lanserar US Mega Cap 100 ETF för europeiska investerare

Publicerad

den

Franklin Templeton är glada att kunna tillkännage lanseringen av sin nya Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF. Den nya ETFen är utformad för att ge investerare riktad exponering mot de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, vilka är de ledande företagen från världens största aktiemarknad. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet indexerade ETFer till 28 och dedikerade ETFer med exponering mot amerikanska aktier till fem.

Franklin Templeton är glada att kunna tillkännage lanseringen av sin nya Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF. Den nya ETFen är utformad för att ge investerare riktad exponering mot de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, vilka är de ledande företagen från världens största aktiemarknad. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet indexerade ETFer till 28 och dedikerade ETFer med exponering mot amerikanska aktier till fem.

ETFen noterades på Deutsche Börse Xetra (XETRA) den 8 maj 2025, London Stock Exchange (LSE), Euronext Paris och Borsa Italiana den 9 maj 2025. Dessutom är den registrerad i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland (hemvistland), Italien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien, Sverige och Storbritannien.

Den nya ETFen kommer att följa Solactive US Mega Cap 100 Select Index, som i sin tur följer utvecklingen för de 100 största företagen inom Solactive GBS United States 500 Index. Urvalet baseras på totalt börsvärde. Företag involverade i kontroversiella vapen exkluderas. Genom att vikta komponenter enligt deras fritt flytande börsvärde syftar indexet till att säkerställa bred marknadsrepresentation samtidigt som diversifieringen bibehålls.

Caroline Baron, chef för ETF-distribution, EMEA, Franklin Templeton, kommenterade: ”Om man ser tillbaka 30 år har de 100 största värdepapperen i amerikanska aktier uppnått större marknadsuppsida än ett bredare index som S&P 500. Denna ETF kan användas av investerare som ett smidigt verktyg för att öka exponeringen mot den amerikanska aktiemarknaden eller snabbt genomföra en riskbaserad handel, vilket erbjuder en tydlig risk-avkastningsprofil.”

Viktiga funktioner hos Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF

  • Förbättrad avkastningspotential: Den nya ETFen kommer att fokusera på de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, som historiskt sett har överpresterat bredare index.
  • Riktad exponering: Den kommer att ge ett strategiskt verktyg för investerare att övervikta de största tillväxtnamnen på den amerikanska marknaden.
  • Kostnadseffektiv: Den nya ETF:en erbjuder en kostnadseffektiv lösning för att få tillgång till de största amerikanska mega-cap-aktierna med en total kostnadskvot (TER) på 0,09 %4

De nya ETFerna kommer att förvaltas av Dina Ting, chef för Global Index Portfolio Management, och Lorenzo Crosato, ETF-portföljförvaltare, som har mer än tre decenniers kombinerad erfarenhet inom kapitalförvaltningsbranschen och dokumenterad meritlista inom hantering av ETF-strategier. Matt Harrison, chef för Amerika (ex USA), Europa och Storbritannien, tillade: ”Franklin Templeton är dedikerade till att bygga ut sitt ETF-utbud för att ge investerare en mängd olika verktyg för att uppnå sina investeringsmål. Lanseringen av Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF exemplifierar detta engagemang. Denna nya ETF erbjuder inte bara attraktiv avkastningspotential utan fungerar också som ett strategiskt verktyg för investerare att övervikta de största tillväxtföretagen på den amerikanska marknaden.”

Rafaelle Lennox, chef för UCITS ETF-produktstrategi, Franklin Templeton, påpekade: ”Den amerikanska aktiemarknaden är fortfarande ett kraftpaket inom globala investeringar, driven av kontinuerlig innovation och stark vinsttillväxt. Genom att fokusera på de 100 ledande företagen sett till börsvärde kommer denna exponering att anpassas och utvecklas för att representera den underliggande amerikanska aktiemarknaden allt eftersom den förändras över tid.”

Franklin Templetons globala ETF-plattform gör det möjligt för investerare att uppnå sina önskade investeringsresultat genom en rad indexerade och aktiva ETFer. Med stöd av styrkan och resurserna hos en av världens största kapitalförvaltare har den globala ETF-plattformen cirka 38 miljarder dollar i förvaltat kapital globalt per den 30 april 2025.

  Xetra TickerLSE TickersBorsa Italiana TickerEuronext Paris Ticker
NamnISINEURUSDGBPEUREUR
Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETFIE0008M1R3N4USMCUSMCU100US100US100

Fortsätt läsa

Nyheter

Varför tar det så lång tid att köpa traditionella fonder?

Publicerad

den

De flesta av oss har någon gång suckat över att de traditionella fonder som vi ville köpa blev så pass mycket dyrare än förväntat. De flesta som valt att investera i fonder är förvisso långsiktiga, och har inte för avsikt att daytrada med traditionella fonder. Oavsett detta kan det bli betydligt dyrare än tänkt om det tar lång tid att köpa traditionella fonder.

De flesta av oss har någon gång suckat över att de traditionella fonder som vi ville köpa blev så pass mycket dyrare än förväntat. De flesta som valt att investera i fonder är förvisso långsiktiga, och har inte för avsikt att daytrada med traditionella fonder. Oavsett detta kan det bli betydligt dyrare än tänkt om det tar lång tid att köpa traditionella fonder.

Ärligt talat så har nog inte ens finansproffs fullständig koll på vad de får för kurs när de köper fondandelar. Undantaget torde vara de som arbetar med just fondhandel, något som är en hel vetenskap. Visste du till exempel att traditionella fonder inte har köp- eller säljkurser som du har på en vanlig aktie?

Istället är det något som heter NAV-kursen som styr priset som du får betala för din fond. Det är det sammanlagda värdet på allt vad fonden äger, minus avgifterna, vilket sedan delas med antalet andelar. Kalla det för fondens substansvärde i brist på bättre, men det är en bra beskrivning. Nu blir det emellertid komplicerat eftersom olika fondbolag räknar fram sitt NAV-värde vid olika tillfällen.

Nästa ord som vi måste lära oss är brytttid, vilket utgör den sista tidpunkten på dagen som det går att lägga en order. Bryttiden skall framgå av fondens informationsblad. Är bryttiden 10,00 är det en större chans att det pris du får betala överensstämmer med NAV-värdet än om bryttiden är klockan 16,00. Så är det i alla fall i teorin. Vad händer om du väljer att köpa en fond som investerar i amerikanska aktier? Vad händer när du köper en fond som investerar i Sydkorea? Ja Du förstår själv, att handla med traditionella fonder är en hel vetenskap.

Handelsdagen är den delen av dagen som är före bryttiden. Lägger du en säljorder efter bryttiden räknas nästföljande dag som handelsdag, givet att det är en dag då det sker handel.

Skulle du vilja sälja en fond för att köpa en annan fond kan du behöva räkna med att det tar några dagar. Det kan dröja flera dagar innan försäljningen är bokförd och du har pengarna på ditt konto. Särskilt lång tid tar det om det är ett utländskt fondbolag.

Förvaltningsavgiften dras dagligen

När vi skrev om NAV-värdet skrev vi att det var värdet på alla fondens innehav, minus avgifterna. Alla fonder tar varje dag ut 1/365-del av sin förvaltningsavgift. Om vi antar att denna är på en procent, blir det en daglig kostnad på 2,74 kronor för ett innehav om 100 000 kronor.

Det finns emellertid att alternativ, ETFer, eller börshandlade fonder. Med hjälp av dessa är du bara begränsad till börsens öppettider. Du köper dina andelar på börsen, genom din vanliga mäklare eller bank, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza. I vissa fall tillkommer en växlingsavgift. Detta då utbudet av börshandlade fonder på den svenska börsen är ganska lågt. I Tyskland finns Xetra, Europas största marknadsplats för ETFer. I och med att denna börs finns i Tyskland sker handeln i euro.

Fortsätt läsa

Nyheter

BJLA ETF investerar i med tech över hela världen

Publicerad

den

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD är den billigaste ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD är en mycket liten ETF med tillgångar på 1 miljon euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 januari 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.

Handla BJLA ETF

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnotering

BörsValutaKortnamn
Euronext ParisUSDMTUSD
SIX Swiss ExchangeUSDMTUSD
XETRAUSDBJLA

Fortsätt läsa

Populära