Nyheter

Sydafrikanska aktier stiger när randen stärks

Publicerad

den

EZA, den landspecifika ETF som investerar i sydafrikanska aktier steg på onsdagen när den sydafrikanska randen förstärktes under 14.00-nivån för första gången på sex veckor medan den svagare amerikanska dollarn drivit investerarnas efterfrågan på emerging markets. Bland de bäst presterande icke-hävstångsfonderna på onsdag var iShares MSCI Sydafrika ETF (NYSEArca: EZA) 3,0%.

Aktier i finans- och detaljhandelssektorn styrde utvecklingen av Sydafrikas JSE-riktmärke efter S&P Global Ratings stabila ekonomiska utsikter, rapporterar Reuters. Under tiden steg den sydafrikanska randen 1,3% till ZAR13,91 mot den amerikanska dollarn.

Den amerikanska dollarn har försvagats på grund av svaga ekonomiska data, ytterligare en omgång av globala handelsspänningar mellan USA och Europa och Internationella valutafondens sänkta globala tillväxtutsikter. US-dollarindexet, som spårar USD-rörelser mot en korg med utvecklade marknadsvalutor, svävade runt 96,94 efter att ha nått en topp på 97,67 i början av mars.

”Carry traden för månaden har varit mycket aktiv. Det finns många utlänningar som köper obligationer i Sydafrika och det hjälper randen att överträffa andra valutor för dagen, säger Treasury One s valutahandlare, Wichard Cilliers. Icke desto mindre varnade Cilliers för att randens styrka kan vara kortvarig eftersom den nuvarande ökningen kan tillskrivas externa faktorer.

Maudi Lentsoane, handlare på Lehumo Investments, hävdade att kommentarer från ratingföretagen S&P och Moody’s var bra och också stärkte aktiemarknaden. Moodys förra månaden stod på Sydafrikas rating och lämnade den nya ekonomin på investeringsnivå med stabila utsikter.

”En starkare rand betyder lägre inflation, vilket innebär mer pengar för sydafrikaner eftersom räntorna inte kommer att bli höga, vilket är positivt för detaljisterna och den finansiella sektorn”, säger Lentsoane till Reuters.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version