Följ oss

Nyheter

Största Bitcoinfond snart större än den största råvaru-ETFen

Publicerad

den

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), världens största Bitcoinfond, är på väg att överträffa den största råvaru ETF SPDR Gold Trust (NYSE: GLD). Med kryptovalutornas växande popularitet

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), världens största Bitcoinfond, är på väg att överträffa den största råvaru ETF SPDR Gold Trust (NYSE: GLD). Med kryptovalutornas växande popularitet har Grayscale toppat 50 miljarder dollar i kryptovalutatillgångar under förvaltning. Detta motsvarar världens näst största råvaru-ETF och placerar Grayscale precis bakom den populära GLD-ETF, som har 57,16 miljarder dollar i tillgångar under förvaltning. GBTC ensam har 41,44 miljarder dollar tillgångar under förvaltning.

Denna utveckling är mitt i debatten om bitcoin kontra guld

”I en värld som går digitalt tror vi att guld symboliserar den minskande potentialen för bestående råvaruprisframsteg, särskilt mot bitcoin”, säger Bloomberg Intelligence i en analys till kunderna. ”Krypto är ett utmärkt exempel på hur framstegande innovation undertrycker råvarupriser.”

GLD spårar spotpris på guld och använder guldtackor som hålls i valv i London. I jämförelse äger och spårar GBTC bitcoin. Hittills har det noga speglat priset på bitcoin men tenderar att över- eller underprestera beroende på investerarnas känslor.

Och på bara några månader kan GBTC komma över GLD när det gäller tillgångar under förvaltning, påpekade Bloomberg Intelligence senior handelsstrateg Mike McGlone.

”Tillgångar i Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), der dominerande verktyget för att investera i Bitcoin i USA, kommer att passera den ledande guld-ETF-trackern (GLD) om några månader”, sa han. Bitcoins popularitet ökade i år då kryptovalutan fick godkännande från stora institutionella aktörer, inklusive Tesla, PayPal, Square, Visa och Mastercard.

Den populära kryptovalutan går nu in i mainstream-finansiering, med den största amerikanska kryptobörsen Coinbase som listades på Nasdaq på onsdag. Som svar på nyheterna nådde bitcoin en ny topp på mer än $ 64 800 i veckan. Bitcoinpriset har ökat med mer än 110% från årets början.

Många analytiker hävdar att det inte är ett binärt val mellan guld och bitcoin

”Bitcoin har en historia av att ha liknande egenskaper som guld genom att när dollarns värde sjunker, går priset på bitcoin och guld upp. Och så kan bitcoin betraktas som en alternativ tillgång ur det perspektivet. Och så med inflationen fruktar, det finns ett större intresse för både guld och bitcoin, säger Ed Moy, före detta chef för US Mint och för närvarande chefsmarknadsstrateg på Valaurum, till Kitco News.

Investerare bör inte glömma att bitcoin bara är över ett decennium gammalt, vilket gör det till en mer spekulativ tillgång just nu, tillade Moy. ”Det finns en roll för båda. Men just nu, oavsett tilldelning du tillåter bitcoin som en alternativ tillgång, är det verkligen en spekulativ tillgång. Guld är mycket mer stabilt jämfört med volatiliteten bakom bitcoin. Det räknar fortfarande ut dess marknadsdynamik,” säger han.

Det finns också en överlappning mellan investerare som gillar bitcoin och de som väljer guld. Båda letar efter en tillgång som kan skydda dem från den kommande inflationen efter den massiva statliga penningtrycket, säger 3iQ-koncernchef Fred Pye.

”De är båda hedgar mot oansvarigt utskrift av pengar”, sa Pye till Kitco News. ”Vid något tillfälle kommer det att ha en ekonomisk inverkan på grund av den utskrift av pengar som har pågått. Jag säger inte att regeringar inte borde ha gjort det. Men båda tillgångarna kommer att vara viktiga. Du ser inte att människor går bort från guld. De diversifierar till guld och bitcoin samtidigt. ”

Just nu vill investerare skydda sig mot risken för skenande inflation, och varje generation gör det annorlunda, säger Tokens.com vd Andrew Kiguel.

”Om biljoner som trycks av den amerikanska regeringen skapar massiv inflation, borde både guld och bitcoin vinna tävlingen mot den amerikanska dollarn,” sa Kiguel i ett mejl. ”Titta på guldets långa historia. Bitcoiners hävdar att bitcoin är new age-guldet eftersom det är digitalt och mycket mer portabelt. Min uppfattning är att traditionella investerare kommer att hålla fast med guld och att millennials kommer att välja bitcoin, till exempel GBTC världens största Bitcoinfond.

I skrivande stund handlades Comex guldfutures med förfall i juni till 1 768,90 dollar, upp 1,88% dagen och bitcoin var 62 598,10 dollar, ned 1,19% under dagen.

Handla Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) finns endast att handla i på den så kallade ”Pink Sheets” listan i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.