Följ oss

Nyheter

Storbritannien lider av sin värsta ekonomiska nedgång på 300 år

Publicerad

den

Storbritannien lider av sin värsta ekonomiska nedgång på 300 år

Landspecifika börshandlade fonder investerar i Storbritannien kan få fart efter att den brittiska ekonomin drabbats av sin största nedgång på över tre århundraden. Att Storbritannien lider just nu behöver inte betyda att det sker i framtiden. Aktier värderas i form av framtida kassaflöden, och det gäller även brittiska aktier.

IShares MSCI United Kingdom ETF (NYSEArca: EWU) har stigit med 2,8% hittills, men har minskat med 6,4% under det senaste året. Som jämförelse steg S&P 500 med 4,5% hittills i år och ökade med 18,8% under det senaste året. Storbritanniens ekonomi drabbades av sin största årliga nedgång på över 300 år 2020 efter att Coronaviruspandemin fick ekonomin att stoppa, rapporterar Associated Press.

Ekonomin krympte med 9,9% förra året, över dubbelt så mycket som 2009 för höjden av den globala finanskrisen, enligt Office for National Statistics. Den ekonomiska sammandragningen var den största sedan 1709, då den stora frosten decimerade vad som då var en till stor del jordbruksbaserad ekonomi.

Tredje lock down under det fjärde kvartalet

England upplevde en tredje lock down under fjärde kvartalet, vilket dämpade tillväxten i vad som borde ha varit en semesterdriven binge. Restriktioner kvarstår i Nordirland, Skottland och Wales.

”Dagens siffror visar att ekonomin har upplevt en allvarlig chock till följd av pandemin, som har upplevts av länder runt om i världen”, sade Storbritanniens högsta finansförvaltare, kansler Rishi Sunak, i ett uttalande. ”Även om det finns några positiva tecken på ekonomins motståndskraft under vintern vet vi att den nuvarande avstängningen fortsätter att ha en betydande inverkan på många människor och företag.”

Tjänstesektorn, som utgör cirka 80% av den brittiska ekonomin, minskade med 8,9% under 2020, med produktion från boende, mat och dryck över 55% jämfört med februari-nivåerna. Samtidigt minskade tillverkningen med 8,6%. Byggandet sjönk 12,5%.

Kan vända snabbt

Observatörer hoppas att saker snabbt kan vända när regeringen aggressivt driver på vaccinationer. Cirka 13,5 miljoner människor, eller 20% av befolkningen, hade fått minst en dos COVID-19-vaccin vid onsdagen.

Andy Haldane, chefsekonom för Bank of England, hävdade att vaccinationerna skulle kunna hjälpa Storbritannien att vända ett hörn i sin kamp mot viruset och upphäva restriktionerna, vilket skulle kunna frigöra en våg av uppskattade utgifter bland konsumenter och företag.

”Ett avgörande hörn håller också på att vändas för ekonomin, med enorma mängder uppdämd ekonomisk energi som väntar på att släppas, som en spiralformad källa,” sade Haldane i Daily Mail.

Handla EWU ETF

I dagsläget går det inte att handla EWU hos de svenska nätmäklarna, men de går att handla hos till exempel IG Markets.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.