Följ oss

Nyheter

Stora aktieåterköp leder inte alltid till stigande aktiekurser

Publicerad

den

Stora aktieåterköp leder inte alltid till stigande aktiekurser

Stora aktieåterköp leder inte alltid till stigande aktiekurser Vi skriver ofta om de börshandlade fonder som investerar i företag som genomför stora återköp av sina egna aktier, till exempel PKW, SYLD, FYLD, IPKW och SPYB. Orsaken är att vi tycker om detta koncept och att dessa börshandlade fonder tenderat att generera en betydande överavkastning till sina andelsägare. Det är emellertid svårare än det ser ut, det är inte bara att köpa dessa aktier och luta sig tillbaka. Av den anledningen har dessa börshandlade fonder en placeringsstrategi som historiskt sett har fungerat bra.

Av de tio företag i S&P 500 som minskade sina utestående aktier med under 2014 har endast hälften sett hur deras aktiekurs har rusat under de senaste två åren. Sex av tio såg en ökning i justerad vinst per aktie, fem av dem såg en ökad vinst per aktie.

ADT Corp. (NYSE:ADT), som minskade antalet utestående aktier med 18 procent, mest av alla företag på S&P 500, har sett sin aktiekurs falla med 16 procent under de senaste två åren. Cameron International (NYSE:CAM) har minskat antalet utestående aktier med 16 procent medan aktiekursen under samma period har backat med 19 procent. Värst är emellertid Mosaic (NYSE:MOS) som återköpt 12 procent av aktiestocken under en period när kursen rasat med 30 procent.

Bland de företag som kan rapportera en succé finns CF Industries (NYSE:CF) som sett sin aktiekurs rusa med 62 procent efter att bolaget återköpt 14 procent av aktiestocken. Nästan lika bra har det gått för Juniper Networks (NYSE:JNPR) som återköpt 10 procent av de utestående aktierna men sett sin aktiekurs stiga med 67 procent.

Samtliga tio av dessa företag har ökat sin skuldsättningsgrad parallellt med sina aktieåterköp.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.