Följ oss

Nyheter

SPY ETF är världens största börshandlade fond

Publicerad

den

SPDR® S&P 500® ETF Trust (NYSEArca: SPY ETF) är både världens äldsta och världens största börshandlade fond. Denna ETF handlas på New York Stock Exchange

SPDR® S&P 500® ETF Trust (NYSEArca: SPY ETF) är både världens äldsta och världens största börshandlade fond. Denna ETF handlas på New York Stock Exchange sedan i januari 1993. SPY har en årlig förvaltningskostnad på 0,09 procent. SPY är en utdelande ETF. Trots sitt namn äger denna börshandlade fond inte 500 olika aktier utan 507. Det beror på att av de 500 företag som ingår i S&P 500 indexet finns det några bolag som har flera aktieslag.

SPY följer ett marknadsviktat index på stora och medelstora aktier i USA som valts av S&P-kommittén.

Fakta

  • SPDR® S&P 500® ETF Trust strävar efter att tillhandahålla investeringsresultat som, före kostnader, i allmänhet motsvarar priset och avkastningen på S&P 500®Index (”Indexet”)
  • S&P 500-indexet är ett diversifierat stort amerikanskt index som innehar företag i alla elva GICS-sektorer
  • SPY lanserades i januari 1993 och var den allra första börshandlade fonden noterad i USA

SPY Factset Analytics Insight

SPY är den bäst erkända och äldsta amerikanska börsnoterade ETF och toppar vanligtvis rankningen för största AUM och största handelsvolym. Fonden spårar det massivt populära amerikanska indexet, S&P 500. Få personer vet att S&P: s indexkommitté väljer 500 värdepapper för att representera USA: s stora kapitalutrymme – inte nödvändigtvis de 500 största efter marknadsvärde, vilket kan leda till vissa utelämnanden av enskilda namn.

Ändå erbjuder index enastående exponering mot det amerikanska large cap utrymmet. Det är viktigt att notera att SPY är ett investeringsfond (unit investment trust), en äldre men helt hållbar struktur. Som en UIT måste SPY helt replikera sitt index (det skulle förmodligen göra det ändå) och avstå från den lilla risken och belöningen av värdepappersutlåning. Det kan inte heller återinvestera portföljutdelningar mellan utdelningar, det resulterande kontantmotståndet kommer att försämra resultatet på marknaderna något och hjälpa till med nedåtgående trender. SPY är ett favoritinstrument för plain vanilla trading.

Fondöversikt

Investeringen syftar till att ge investeringsresultat som före kostnader motsvarar i allmänhet S&P 500®-indexets pris och avkastning. Fonden strävar efter att uppnå sitt investeringsmål genom att inneha en portfölj med de vanliga aktierna som ingår i indexet (”Portföljen”), med vikten av varje aktie i portföljen väsentligen motsvarande vikten av sådana aktier i index.

Handla SPY ETF

SPDR® S&P 500® ETF Trust (NYSEArca: SPY ETF) är en amerikansk ETF. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener. Även Plus500 erbjuder handel med SPY ETF i form av CFDer.

För europeiska investerare

I och med att SPY är en nordamerikansk ETF så går det inte att handla den i Europa. Det betyder emellertid inte att europeiska investerare är utestängda från att köpa en ETF som följer S&P 500 indexet. Det finns en rad olika alternativ, till exempel

Det betyder att det går att handla andelar i dessa börshandlade fonder genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Största innehav

NamnKortnamn% av portföljen
Apple IncAAPL5.86%
Microsoft CorpMSFT5.37%
Amazon.com IncAMZN4.19%
Facebook Inc AFB2.21%
Alphabet Inc AGOOGL2.00%
Alphabet Inc Class CGOOG1.96%
Tesla IncTSLA1.54%
Berkshire Hathaway Inc Class BBRK.B1.48%
JPMorgan Chase & CoJPM1.33%
Johnson & JohnsonJNJ1.21%

De tio största innehaven i denna börshandlade fond står för 27,2 procent av kapitalet. SPY ETF har en tung allokering mot de aktier som kallas för FAAMG. Innehaven kan komma att förändras.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *