Nyheter

Sprott och HANetf lanserar Europas första artikel 8 ESG-kontrollerade kopparproducent ETF

Publicerad

den

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångar ETP, är glada över att tillkännage lanseringen av Europas första artikel 8 ESG-kontrollerade kopparproducent ETF, Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF (ticker: ASWD).

ASWD är utformat för att erbjuda investerare renodlad och ESG-kontrollerad exponering mot koppargruvaktier. Investeringsmöjligheten är uteslutande fokuserad på uppströmsmöjligheten som erbjuds av kopparproducenter, som kommer att dra nytta av förväntade långsiktiga globala energiomställningstrender.

HANetf och Sprott Asset Management beslutade att lansera sin kopparproducent ETF efter samtal med en stor institutionell investerare i DACH-regionen som ansåg att det inte fanns en ETF för kopparproducenter som uppfyllde dess ESG-kriterier.

Koppar är redan den tredje största metallmarknaden i US-dollarvärde och efterfrågan förväntas öka på grund av dess viktiga roll i omställningen av ren energi. Koppars höga ledningsförmåga, draghållfasthet och korrosionsbeständighet gör den avgörande för eldistribution och överföring.

Koppar används också i stora mängder för elfordonsindustrin, som växer snabbt när länder lovar att minska koldioxidutsläppen i sina transportnät.

Gruvproducenter kan vara väl lämpade att dra nytta av den nuvarande obalansen mellan utbud och efterfrågan när det gäller koppar.

ASWD spårar Nasdaq Sprott Copper Miners ESG Screened Index och strävar efter att säkerställa efterlevnad av SFDR Artikel 8-kraven genom ESG-granskningar av Skarn Associates, kontroversiell granskning av Sustainalytics och ytterligare skärmar för efterlevnad av FN:s Global Compact.

ASWD är den tredje ETF som HANetf och Sprott Asset Management har lanserat tillsammans, efter Sprott Uranium Miners UCITS ETF (ticker: U3O8) och Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (ticker: M7ES).

U3O8lanserades 2022 och ger exponering för såväl uranproducenter som fysiskt uran. Fonden blev Europas snabbast växande uran-ETF i år och översteg 222 miljoner USD AUM. U3O8har en USA-noterad syster-ETF, Sprott Uranium Miners ETF, med 1,45 miljarder USD AUM, och investerar även i Sprott Physical Uranium Trust, som har CAD 5 miljarder AUM.

M7ES lanserades i mars i år och ger exponering för företag som tillhandahåller de kritiska materialen som behövs för den globala omställningen av ren energi, såsom sällsynta jordartsmetaller, silver, koppar, litium, nickel, mangan, kobolt och grafit.

John Ciampaglia, VD för Sprott Asset Management, kommenterar: ”Trots storleken på kopparmetallmarknaden och investerarnas växande intresse för metallen när energiomställningen tar fart, har det varit en utmaning för investerare att få en riktad exponering med hjälp av en kopparproducent ETF.

”Vi är glada över att kunna erbjuda en lösning genom vårt fortsatta arbete med HANetf. ASWD har utformats för att främst fokusera på koppargruvföretag som får majoriteten av sina intäkter och/eller tillgångar från koppar.”

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf kommenterar:”Vi är mycket glada över att lansera Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF med Sprott Asset Management. ETFen är den första möjligheten för europeiska investerare att få ESG-screenad kopparexponering, och vi tror att detta är lägligt med tanke på den roll koppar kommer att spela i den globala energiomställningen.

Sprott är en fantastisk partner och experter inom metall- och gruvområdet. ASWD är en mycket innovativ ETF som liknar andra i HANetf-sortimentet ser ut att göra en brun industri grönare. Det är också ett bra exempel på att arbeta med en sofistikerad slutinvesterare för att utveckla och utfärda en mycket innovativ strategi i tid.”

Handla ASWD ETF

Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF (ticker: ASWD) Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF (ticker: ASWD).

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla M7ES ETF

HANetf Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version