Nyheter

S&P lägger ner kanadensiska och internationella cannabisaktieindex

Publicerad

den

Två cannabisaktieindex som spårar utvecklingen av cannabisföretag på Nordamerikas största börser har lagts ned på grund av avtagande investerarintresse för marijuanaaktier och miljarder i förluster som företagen lidit.

S&P/TSX Canada Cannabis Index avvecklades med lite fanfar tidigare i år efter att ha lanserats den 20 januari 2020, bekräftade en talesperson för S&P Dow Jones Index. Ett andra cannabisaktieindex, S&P/MX International Cannabis Index, avvecklades i november 2021.

S&P/TSX Canada Cannabis Index mätte resultatet för en korg av cannabisföretag på Toronto Stock Exchange och TSX Venture Exchange, inklusive Canopy Growth Corp., Cronos Group, Organigram Holdings och Village Farms International. Ingen officiell anledning gavs av Standard & Poor’s.

Men ett metoddokument om S&P-aktieindex stipulerar att ett index kan avbrytas om det ser minskande investeraranvändning eller intresse – samma fråga som bidrog till att en cannabisfokuserad, börshandlad fond knöts till San Francisco-baserade. Poseidon Investment Management.

Stora kanadensiska cannabisföretag har kämpat för att gå med vinst eftersom överproduktion och skatter och avgifter fortsätter att tynga sektorn.

Industrijättar som Canopy och Tilray Brands förlorade till exempel sammanlagt 5,2 miljarder kanadensiska dollar (3,8 miljarder dollar) under sina senaste räkenskapsår – 3,3 miljarder CA$ för Canopy och 1,9 miljarder CA$ för Tilray.

S&P/MX International Cannabis Index, som lanserades den 18 november 2019, hade tappat mer än 92 % av sitt värde från sin topp i februari 2021.

Det indexet fokuserade till stor del på den legala cannabisindustrin utanför Nordamerika, som har kämpat för att möta hög investerares entusiasm efter att legaliseringssträvandena misslyckats, minskat eller malpåverkat i flera länder.

Indexet hade mätt utvecklingen för cannabisföretag som handlas på Toronto Stock Exchange, TSX Venture Exchange, New York Stock Exchange eller Nasdaq, enligt ett meddelande från TMX Group, som äger och driver TSX och TSXV.

I många fall satte företagsledare vagnen före hästen genom att bygga ut sina verksamheter innan lagstiftare och byråkrater på nyckelmarknader hade förberett adekvata lagar och regler för att underlätta försäljningen.

Lagstiftare i Mexiko missade upprepade gånger högsta domstolens tidsfrister för att legalisera cannabis för vuxna.

I Nya Zeeland vann ”nej”-sidan knappt i en folkomröstning 2021 om legalisering av cannabis.

Tyskland backade under tiden sin plan att genomföra en rikstäckande legalisering av rekreation, och valde istället en tvåspårig, nedskalad strategi med begränsade kommersiella möjligheter.

Och i Colombia var senaten bara blyg för att godkänna en rättslig ram för att reglera försäljning av fritidsmarijuana i år.

Cannabisrelaterade fonder och börshandlade fonder har också fallit i tuffa tider.

År 2020 sa Evolve Funds Group, en kanadensisk fondförvaltare med mer än 630 miljoner CA$ under förvaltning, att det skulle stänga en liten, dåligt presterande cannabisfond och en ännu mindre ETF.

ETFer liknar indexfonder, men deras priser fluktuerar under dagen och de kan handlas som aktier.

Förra veckan sa AdvisorShares Poseidon Dynamic Cannabis ETF, som förvaltas av Paxhias syskongrundare till marijuanahedgefonden Poseidon Investment Management, att den håller på att läggas ner.

Stängningen av Dynamic Cannabis ETF återspeglade motvindar som branschen möter, inklusive fallande grossistpriser och den långsamma takten i federala reformer i USA.

Handla CBSX ETF

HANetf The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla BLUM ETF

Rize Medical Cannabis and Life Sciences UCITS ETF (BLUM ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version