Följ oss

Nyheter

SMOG ETF gör rent hus

Publicerad

den

SMOG ETF gör rent hus

Den förnybara energibranschen gör rent hus när det gäller aktiemarknadsvinster. VanEck Vectors Low Energy Energy ETF (NYSEArca: SMOG) har ökat med 140% de senaste 12 månaderna. SMOG strävar efter att replikera så nära som möjligt, före avgifter och kostnader, pris- och avkastningsprestanda för Ardor Global IndexSM (Extra Liquid). Med företag med låga koldioxidutsläpp avses företag som huvudsakligen arbetar med alternativ energi, inklusive förnybar energi, alternativa bränslen och tillhörande möjliggörande teknik (t.ex. avancerade batterier). Fonden erbjuder:

Enhandelsåtkomst till koldioxidsnål energi. En dynamisk industri som drivs av växande efterfrågan på rena och alternativa energikällor

En ren lek med globalt omfång. Globala företag måste få åtminstone 50% av de totala intäkterna från koldioxidsnål energi (dvs. alternativ energi) som ska läggas till index

Bekväm anpassning. Anpassa den totala råvaruexponeringen med målinriktad tilldelning till företag med låga koldioxidutsläpp.

Bilföretag driver vinsterna

När man tittar på fondens toppinnehav har två bilföretag bokstavligen drivit SMOG:s vinster. Tesla och Nio, som tillsammans utgör nästan 20% av ETF:ens innehav. Med tonvikt på att sänka utsläppen via sina elektriska fordon har Tesla och Nio producerat fantastiska vinster det senaste året.

Båda företagen drar nytta av ytterligare medvind med kostnaden för att batterierna faller, vilket kan leda till att elektriska fordon införs ytterligare. Som en artikel i Guardian konstaterar, ”elektriska fordon är nära” tipppunkten ”för snabb massanvändning tack vare den sjunkande kostnaden för batterier.”

Ren dominans av sektorn för ren energi

Under tiden fortsätter sektorn för ren energi att få ånga, vilket bara kommer att öka SMOG ytterligare. S&P Global Clean Energy Index har ökat med över 160% de senaste 12 månaderna.

”Förnybara energilager har dominerat aktiemarknaden under större delen av 2020 och fortsätter att göra det nu”, sa en artikel i Nasdaq. ”När Joe Biden invigdes den här veckan fortsatte de bästa förnybara energilagren att växa uppåt.”

”Det här är ingen överraskning med tanke på hans planer för sektorn för ren energi”, tillade artikeln. ”Du har sannolikt hört talas om de miljarder som Biden-administrationen har lovat att lägga i utvecklingen av förnybar energiteknik. Tja, bara några timmar efter att ha invigts har Biden redan undertecknat verkställande order att återansluta sig till Paris klimatavtal. Detta resulterade i tillbakadragandet av ett större olje- och gasprojekt i Alaska. I sin tur minskar detta mängden icke förnybar energi i USA men förstärker också behovet av förnybar energi.

VanEck Vectors Low Energy Energy ETF (NYSEArca: SMOG) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i VanEck Vectors Low Energy Energy ETF (NYSEArca: SMOG).

Läs mer om ETFer från IG

CFDer är komplexa finansiella instrument och att investera i dem innebär en stor risk att snabbt förlorar pengar på grund av hävstången. 75 procent av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med dessa produkter. Du bör överväga om du förstår hur CFDer fungerar och om du har råd att ta risken att förlora dina pengar.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.