Följ oss

Nyheter

Skillnader mellan olika fonder för cybersäkerhet

Publicerad

den

Skillnader mellan olika fonder för cybersäkerhet

Wold Economic Forum har sagt att det största hotet mot den globala ekonomin 2017 är cybersäkerhet. På ETF-marknaden finns det tre börshandlade fonder som investerar med detta tema och erbjuder placerarna en exponering mot cybersäkerhetsrelaterad produkt- och tjänsteleverantörer. Vi tittar på olika skillnader mellan olika fonder för cybersäkerhet.

Det finns tre börshandlade fonder som investerar i Cybersäkerhet som vi känner till, men en av dem är ETFS ISE Cyber Security GO UCITS ETF, som följer utvecklingen av ISE Cyber Security UCITS Index, och handlas under kortnamnet ISPY på Londonbörsen. Av denna anledning har vi inte tittat mer på den, eftersom det för svenska placerare är svårare att handla på Londonbörsen. Det är till exempel ingen av Internetmäklarna Nordnet och Avanza som erbjuder handel på denna marknad.

Två handlas i USA

De övriga två handlas på de amerikanska börserna och går precis som de flesta andra att handlas genom både Nordnet och Avanza. PureFunds ISE Cyber Security ETF (NYSEArca: HACK) och First Trust Nasdaq Cybersecurity ETF (NasdaqGM: CIBR) har stora likheter dem emellan, vilket inte är så pass konstigt då det är ett relativt litet utbud av aktier som dessa olika fonder för cybersäkerhet kan investera i. Båda två har levererat en fantastisk utveckling till sina aktieägare under de senaste tolv månaderna.

Källa http://stockcharts.com

Källa http://stockcharts.com

Det finns emellertid några stora skillnader mellan dessa börshandlade fonder som förklarar varför de har utvecklats olika.

HACK först ut

HACK var den första ETFen med fokus på Cybersäkerhet, och rönte stort intresse på kort tid. Bara några månader efter det att denna börshandlade fond lanserades i september 2014 hade den samlat mer än en miljard dollar under förvaltning. Tidpunkten för lanseringen var nyckeln tillsammans med ett stort antal upprepade cyberattacker, den mot Sony var antagligen den mest anmärkningsvärda. I dag har HACK cirka 800 MUSD under förvaltning, men möter hård konkurrens från CIBR som har mer än 140 MUSD under förvaltning och som har gett en bättre avkastning under de senaste månaderna.

Här är några av de viktigaste skillnaderna mellan olika fonder för cybersäkerhet:

Kostnaderna

Det är dyrare att äga andelar i HACK, något som gör att denna ETF måste prestera bättre än sin konkurrent. HACK har en förvaltningskostnad på 0,75 procent, medan CIBR endast kostar 0,60 procent per år. Det betyder att HACK är cirka 20 procent dyrare att äga än HACK.

Det är emellertid inte hela sanningen. HACK har en genomsnittlig spread, skillnaden mellan köp- och säljkurs på 0,10 procent baserat på de senaste två månadernas handel. Det summerar kostnaden till 85 USD per 10 000 investerade dollar, courtaget oräknat. CIBR handlas med en större spread, 0,25 procent vilket gör att även här är kostnaden till 85 USD per 10 000 investerade dollar, courtaget oräknat.

Likviditet

Båda fonderna äger ett liknande antal aktieinnehav: CIBR har 33 och HACK 35 innehav. CIBR lägger emellertid en högre vikt vid likviditet. CIBR ser till att det inte blir ett problem med likviditeten i den underliggande tillgången. Detta är något som kan bli ett problem om en ETF äger en allt större andel av ett företags utestående aktier. CIBR kräver att den börshandlade fondens aktier skall ha en free float på minst 20 procent och ett börsvärde på minst 250 MUSD. Den genomsnittliga handelsvolymen skall även uppgå till minst 1 MUSD per dag. Fondens underliggande index använder ett modifierat likviditetsviktningssystem som också ställer ett tak på enskilda investeringar.

HACK nöjer sig med att bolaget har ett börsvärde på 10 MUSD, lägre än CIBR. HACKs indexeringsmetod tar inte hänsyn till likviditeten eller de underliggande företagens likviditet. Detta betyder att HACK kan komma att äga flera mindre företag som befinner sig i start up fasen. Dessa företag kan vara nära ett tekniskt genombrott.

Ett tak på 20 procent

HACK har ett tak på 20 procent, det vill säga ingen enskild aktie får ha en större vikt än 20 procent. Den kumulativa vikten av alla komponenter med en individuell vikt på fem (5) procent får inte överstiga 50 procent av fondförmögenheten. Den genomsnittliga dagsomsättningen spelar en roll i viktningen av varje säkerhet, enligt ISE.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

BlackRock utökar utbudet med nya fonder för statsobligationer

Publicerad

den

BlackRock lanserar igår ytterligare fyra nya fonder för statsobligationer, iShares iBonds ETFer baserade på statsobligationsexponeringar, vilket utökar iShares utbud av UCITS ETFer med fast löptid till 13 fonder, nu med löptider från 2025 till 2029. Denna lansering är första gången BlackRock erbjuder iShares iBonds exponerade mot Europeiska statsskulden.

BlackRock lanserar igår ytterligare fyra nya fonder för statsobligationer, iShares iBonds ETFer baserade på statsobligationsexponeringar, vilket utökar iShares utbud av UCITS ETFer med fast löptid till 13 fonder, nu med löptider från 2025 till 2029. Denna lansering är första gången BlackRock erbjuder iShares iBonds exponerade mot Europeiska statsskulden.

iBonds är ETFer som beter sig på samma sätt som obligationer och förfaller på ett definierat datum. Fonderna har en diversifierad uppsättning obligationer med liknande förfallodatum. Efter en bestämd period kommer ETFerna att mogna och återbetala en slutlig utbetalning till investerarna. Fonderna ger kostnadseffektiv tillgång till obligationsmarknaden, med diversifiering, transparens och likviditetsfördelar med ETFer.

Denna lansering ger ytterligare löptider i amerikanska statsskulder till iBonds-intervallet, december 2027 och 2029. Dessutom breddar denna lansering alternativen för investerare genom att erbjuda tillgång till italienska statsskulder över löptiderna 2026 och 2028. Italienska statsobligationer ger för närvarande den högsta avkastningen bland euroområdets obligationer. De nya fonderna ger investerare flexibilitet över valutor, löptider och länder.

iBonds ETFer kan användas av investerare för att komplettera befintliga investeringsinstrument, i en lättförståelig struktur, som syftar till att uppnå avkastning genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomsten på fondens tillgångar som härrör från de underliggande obligationernas kupongbetalningar. ETF-sviten kan också användas för att lägga till skala till obligationsportföljer som erbjuds av investeringsrådgivare och förbättra den operativa enkelheten. Varje iBonds ETF har en diversifierad korg av obligationer och kan ersätta ett stort antal innehav, vilket minimerar behovet av att köpa och hantera enskilda obligationer. iBonds är tillgängliga via förmögenhetsförvaltningsplattformar, inklusive digitala, och mäklarhus över hela Europa.

Investerare kan också använda dessa UCITS iBonds för att bygga skalbara, diversifierade obligationstrappor. Genom att köpa obligationer med olika förfallodatum kan investerare förskjuta slutliga utbetalningar och återinvestera i fonder med efterföljande löptider – skapa obligationstrappor. Den unika strukturen hos iBonds ETFer gör det lättare att skapa dessa obligationstrappor med endast ett fåtal ETF:er, snarare än att handla med många obligationer. Investerare kan använda dem för att strukturera sina investeringar för att uppfylla kortsiktiga mål och fånga upp definierade avkastningar över fastställda investeringsperioder.

BlackRock har en mer än 13 år bevisad meritlista i att hantera iBonds och ETFer med fast löptid, efter att ha lanserat 86 iBonds ETFer. I EMEA hade iBonds UCITS ETFerna en accelererad och väl mottagen lansering med över 3 miljarder USD insamlade sedan augusti 2023 över 9 produkter med olika löptider.

”iBonds ETFer är designade för att mogna som en obligation, handla som en aktie och diversifiera som en fond, allt i ett kostnadseffektivt och transparent ETF-omslag. När poolen av iBonds UCITS ETFer växer kommer investerare att kunna njuta av ytterligare mångsidighet, vilket gör det möjligt för dem att kurera portföljer för att möta deras behov, säger Karina Schmitt Lund, chef för Wealth Management och iShares för Baltikum, Norden och Nederländerna.

”De bygger på framgångarna för Treasury iBonds i USA, och dessa nya iBonds ETFer ger ytterligare valmöjligheter och utökar tillgången för européer till inkomsterna från både amerikanska och italienska statsobligationer.”

NamniShares iBonds Dec 2027 Term $ Treasury UCITS ETFiShares iBonds Dec 2029 Term $ Treasury UCITS ETFiShares iBonds Dec 2026 Term € Italy Govt Bond UCITS ETFiShares iBonds Dec 2028 Term € Italy Govt Bond UCITS ETF
Kortnamn27IT29IT26TP28IY
IndexICE 2027 Maturity US Treasury UCITS IndexICE 2029 Maturity US Treasury UCITS IndexICE 2026 Maturity Italy UCITS IndexICE 2028 Maturity Italy UCITS Index
Avgift %10 bps10 bps12bps12bps
BasvalutaUSDUSDEUREUR
ISINIE0006UGU3X3IE00076HZIP3IE000LZ7BZW8IE000Q2EQ5K8
Förfall2027202920262028
SFDR classificationArticle 6Article 6Article 6Article 6
BörsEuronext AmsterdamEuronext AmsterdamXetraXetra

Fortsätt läsa

Nyheter

5PAH ETF spårar S&P500 och hedgar sig med säljoptioner

Publicerad

den

Global X S&P 500 Annual Tail Hedge UCITS ETF USD Accumulating (5PAH ETF) med ISIN IE000HGH8PV2 strävar efter att spåra Cboe S&P 500 Annual 30% (-5% till -35%) Buffer Protect-index. Cboe S&P 500 Annual 30% (-5% till -35%) Buffer Protect-index spårar resultatet för S&P 500 samtidigt som man använder säljoptioner i ett försök att buffra investerare mot 30% av förlusterna efter de första 5% av förlusterna vardera år. Buffertstrategin kommer med nackdelen att möjliga värdevinster är begränsade.

Global X S&P 500 Annual Tail Hedge UCITS ETF USD Accumulating (5PAH ETF) med ISIN IE000HGH8PV2 strävar efter att spåra Cboe S&P 500 Annual 30% (-5% till -35%) Buffer Protect-index. Cboe S&P 500 Annual 30% (-5% till -35%) Buffer Protect-index spårar resultatet för S&P 500 samtidigt som man använder säljoptioner i ett försök att buffra investerare mot 30% av förlusterna efter de första 5% av förlusterna vardera år. Buffertstrategin kommer med nackdelen att möjliga värdevinster är begränsade.

ETFens TER (total cost ratio) uppgår till 0,50 % p.a. Global X S&P 500 Annual Tail Hedge UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETFen som följer Cboe S&P 500 Annual 30 % (-5 % till -35 %) Buffer Protect index. ETF:n replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i den börshandlade fonden ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 7 november 2023 och har sin hemvist i Irland.

Skäl att överväga 5PAH

Hantera risk. Genom att använda en definierad utfallsstrategi strävar fonden efter att ge en buffert på 30 % på S&P 500, efter de första 5 % av förlusterna på samma index.

Tillväxtpotential. Fonden gör det möjligt för investerare att delta i tillväxten av S&P 500, upp till ett tak.

Potentiell riskminskning. Genom sin definierade utfallsstrategi ökar fonden potentialen att minska nedåtriktade aktier inom en strategisk allokering.

Sammanfattning av ETF

Global X S&P 500 Annual Tail Hedge UCITS ETF (5PAH) strävar efter att replikera avkastningen från S&P 500 Annual 30% (-5% till -35%) Buffer Protect Index, upp till ett tak, samtidigt som investerarna buffrar mot 30% av förlusterna efter de första 5 % av de årliga förlusterna. Fonden strävar efter att uppnå detta resultat genom att köpa och sälja säljoptioner och sälja out-of-the-money köpoptioner på samma index.

ETFens mål

Global X S&P 500 Annual Tail Hedge UCITS ETF (5PAH) strävar efter att replikera investeringsresultaten som generellt motsvarar pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och kostnader, för Cboe S&P 500 Annual 30% (-5% till -35) %) Buffer Protect index.

Handla 5PAH ETF

Global X S&P 500 Annual Tail Hedge UCITS ETF (5PAH ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURSPAH
London Stock ExchangeGBPSAHP
London Stock ExchangeUSDSPAH
XETRAEUR5PAH

Största innehav

KortnamnNamnVikt (%)
AAPLAPPLE INC7.30
MSFTMICROSOFT CORP7.30
AMZNAMAZON.COM INC3.40
NVDANVIDIA CORP3.20
GOOGLALPHABET INC CL A2.10
METAMETA PLATFORMS INC CLASS A2.00
GOOGALPHABET INC CL C1.80
BRK.BBERKSHIRE HATHAWAY INC CL B1.70
TSLATESLA INC1.70
UNHUNITEDHEALTH GROUP INC1.30

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Tillgång till USAs sektorrotationsstrategi baserad på Barclays Shiller Cape Ratio

Publicerad

den

Sedan i tisdags är en ny börshandlad fond utgiven av Ossiam handlas på Xetra och Börse Frankfurt. Ossiam Shiller Barclays CAPE US Sector Value UCITS ETF (EUPC) i andelsklassen USD ger investerare tillgång till USAs sektorrotationsstrategi. Detta syftar till att identifiera undervärderade branscher baserat på Shillers pris-till-förtjänst-förhållande (CAPE-kvot).

Sedan i tisdags är en ny börshandlad fond utgiven av Ossiam handlas på Xetra och Börse Frankfurt. Ossiam Shiller Barclays CAPE US Sector Value UCITS ETF (EUPC) i andelsklassen USD ger investerare tillgång till USAs sektorrotationsstrategi. Detta syftar till att identifiera undervärderade branscher baserat på Shillers pris-till-förtjänst-förhållande (CAPE-kvot).

CAPE-kvoten är en konjunkturjusterad pris-till-vinst-kvot och är lika med aktiekursen dividerat med den inflationsjusterade genomsnittliga vinsten under de senaste tio åren.

Detta värderingsmått används för att identifiera undervärderade företag och utvidgas här till aktiesektorer. En månatlig rotation väljer ut de fem mest undervärderade sektorerna baserat på den relativa CAPE-kvoten. Sektorn med minst fart är dessutom utesluten. De återstående fyra sektorerna viktas lika.

NamnISINAvgifterUtdelningspolicyReferensindex
Ossiam Shiller Barclays CAPE US Sector Value TR – UCITS ETF 1C (USD)LU10798415130,65 %AckumulerandeShiller Barclays CAPE US Sector Net TR Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 154 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Populära