Nyheter
Sju orsaker att avstå att köpa fysiskt guld
Publicerad
13 år sedanden

Under de senaste åren har i stort sett varje investerare fått bekanta sig med guld. Denna blanka ädelmetall har stigit i pris och har lyckats hålla starkt, ja till och med uppnå nya rekordnoteringar medan de mer breda aktieindexen har fallit. Guldet har dessutom kommit att bli en möjlighet till diversifiering och en safe haven för investerarkollektivet. Detta har gjort att många investerare har ökat på sina procentuella innehav av guld för att dra nytta av den positiva trenden och öka vinstmöjligheterna i sina portföljer. Vi har sett hur gulduppbackade ETF:er som IAU rapportera enorma vinster under de senaste åren, inklusive en tvåsiffrig positiv utveckling under det senaste året och mer än 165 procent under de senaste fem åren, siffror som inget aktieindex kommer i närheten av. Vi tittar i denna text på jju orsaker att avstå att köpa fysiskt guld.
Trots att fundamenta talar positivt för guldprisets framtida utveckling så har det stött på några betydande motstånd. Priset på guld rasade nyligen med cirka 300 USD per troy ounce från sitt all-time-high. Tack vare den breda oron för den globala ekonomin och en allokering tillbaka till dollarn har guldpriset emellertid åter börjat stiga igen.
Då guld prissätts i amerikanska dollar tenderar en stigande dollar att begränsa efterfrågan på ädelmetaller som guld, silver och platina, vilka blir mindre attraktiva då dollarn stiger speciellt som många placerare ser guld som en alternativ valuta. Förhållandet mellan dollarn och guldprisets kraftfulla utveckling har gjort att många har valt att ompröva sitt beslut att investera i guld. En ökad oro för en bubbla i guldet samt en bristande efterfråga från tillväxtmarknaderna tillsammans med en starkare dollar kan teoretiskt komma att pressa ned guldpriset enligt vissa bedömare.
Det finns emellertid de som tror annorlunda. Oavsett vart en placerare står så behöver denne vara medveten om ett antal olika faktorer då denne överväger att allokera delar av sitt kapital till råvarurelaterade placeringar eftersom det ur ett investerarperspektiv finns flera skäl till att undvika att investera i guld.
Nedan lyfter vi fram sju skäl till varför investerare kanske bör sänka sina förväntningar på den framtida utvecklingen för ädelmetaller och istället överväga en mer diversifierad placering som inte innehåller en så stor andel av den ”barbariska reliken”.
Guld saknar användningsområden
Det främsta skälet till att undvika den gula ädelmetallen är dess relativa brist på användningsområden inom den industriella världen. Närmare två tredjedelar av nuvarande utbudet används inom smyckesindustrin medan investeringar står för ytterligare 20 procent. De återstående användningsområdena för guld är tandvård, elektronik och andra marknader som utgör mindre än 5 procent av den totala efterfrågan. Detta utgör en betydande kontrast till hur det ser ut för de flesta andra råvarorna.
Medan koppar och andra mjuka råvaror, så kallade ”softs” nästan uteslutande används för industriella ändamål, så ser resten av medlemmarna i ädelmetallgruppen hur en stor del av dess produktion också används inom industriella användningsområden.
Silver, platina och palladium, alla har hittat sin väg in flera viktiga tillämpningsområden, inklusive katalysatorer och elektronik, för att inte tala mer ”New Age” teknik såsom alternativa energikällor.
Även om detta inte nödvändigtvis är dåligt så kopplas guld till rädsla och omvärldens oro för dollarn, vilket betyder att när den industriella efterfrågan stiger så överger marknadens aktörer guldet till förmån för sina mer ”användbara” kusiner.
Höga premier för fysiska innehav
Även om den så kallade spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurser, är ganska liten för guldterminer, -aktier och guldkopplade ETF:er så kommer den som väljer att köpa fysiskt guld att notera en skillnad. Premierna för ett guldmynt om ett troy ounce guld kan närma sig 100 USD, en nivå som uppgår till drygt fem procent för investeraren.
Medan premierna gå ned när investerare köper större mängder, utgör de fortfarande en betydande kostnad när 10 troy ounce tackor handlas till en premie om cirka 2,7 procent. Det är uppenbart att det rör sig om en liknande prisskillnad på guldet när detta skall säljas, vilket betyder att den som skall omsätta sitt guld kommer att behöva en kursuppgång på guldet på närmare sex procent enbart för att de skall nå en break-even på sin guldplacering.
Lägg till kostnaderna för att leverera produkterna, inneha säkra förvaringsutrymmen eller för att hyra ett bankfack på en bank, och vi kan konstatera att en investerare som vill köpa fysiskt guld och sälja det inom en snar framtid verkar vara förutbestämd att förlora pengar.
Obefintlig inflation
Inflationen, mätt i form av KPI, Konsumentprisindex, har varit ovanligt låg under ganska lång tid, i alla fall i västvärlden. I själva verket har inflationen uppgått till 5 procent en enda gång under de senaste 25 åren medan den tvåsiffriga inflationen inte har synts till på marknaden sedan 1980. Dessutom är obligationsräntorna nere på obetydliga nivåer vilket gör att det finns få indikationer på att inflationen eller risken för densamma kommer att öka inom en snar framtid.
Denna trend bekräftas ytterligare av ett antal aspekter i ekonomierna som verkar vara deflateras i stället för att visa tecken på en ökad inflation. Vi ser det till exempel på utvecklingen på bostadsmarknaden som inte längre visar tecken på att befinna sig i en bubbla, utan tvärtom snart kommer att falla ytterligare, i alla fall av döma av de rapporter vi ser från fastighetsmäklarna på bostadsmarknaden.
En liknande situation ser vi i fråga om lån då många medborgare väljer att dra ned sina balansräkningar och minska på utgifterna. Som ett resultat av detta är många ekonomer oroliga för att vi står inför deflation och inte inflation, ungefär som Japan efter sin kreditbubblan i slutet av 1980-talet. Den låga inflationen kan snabbt komma att stiga, speciellt med tanke på den snabba ökningen av penningmängden samt möjligheterna att världen tappar förtroendet för dollarn, men för tillfället ser det ut som en långsam stadig prisökningstakt är här för att stanna vilket begränsar guldets möjligheter i detta klimat.
Fortsatt koppling till FIAT-valutorna
En av de främsta anledningarna till att goldbugs älskar guld är att metallen inte styrs av nycker från centralbanker världen över. Det går inte att trycka nytt guld, medan ett till synes obegränsat utbud av nytryckta papperspengar pressar ned värdet på dollarn i förhållande till guldpriset. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har gjort ett fruktansvärt dåligt arbete med att hantera penningmängden och värdet på dollarn genom historien, vilket ytterligare stärker den åsikten som de så kallade goldbugsen har. Det största problemet är emellertid att kopplingen mellan guldet och de så kallade FIAT-valutorna ofta upphör av olika anledningar.
Tidigare var dollarn och guldpriset tätt sammankopplade i en fast relation som sattes av den amerikanska regeringen. Denna nivå justerades flera gånger för att möta marknadskrafterna och kriser som inbördeskriget då dollarn inte kunde, åtminstone för en kort tid, omvandlas till guld. Spola fram till depressionen och en liknande situation uppstod när FDR konfiskerade allt guld i landet och omedelbart devalverade den med nästan 60 procent.
Poängen är att även i tider då guld har varit gängse valuta har regeringarna haft ett betydande inflytande över dess pris, antingen genom att de kunnat omvärdera det direkt eller genom att minska metallinnehållet i mynten. Guld har ett värde endast för att människan åsätter guldet detta värde.
Hur detta skiljer sig från FIAT valutorna kan ifrågasättas och det är ett reellt problem som gör att många förespråkar guldets återkomst som ett monetärt instrument.
Guld skulle utan tvekan vara en bättre monetära bas med tanke på den nuvarande situationen och den aldrig sinande dollarökningen, men att tro att guldet inte kommer att påverkas av FIAT-beslut verkar i det långa loppet osannolikt.
En usel performance över tiden
Under de senaste åren har guldet varit en stjärna på investeringshimlen som har uppvisat värdeökningar som få andra investeringar kan matcha. Under de senaste tio åren har guldet stigit från cirka 250 USD per troy ounce, till dagens cirka 1.800 USD per troy ounce, en imponerande uppgång i en tid då aktiemarknaden varit i den närmast oförändrad.
Även om det är ett ganska bra track record så har inte guldpriset visat en lika bra utveckling över längre tidsperioder. Faktum är att under tioårsperioden 1991-2001, var guldpriset ganska stabilt medan S & P 500 indexet fyrdubblades. De investerare som dessutom hade oturen att köpa sitt guld i slutet av 1979, strax innan guldet noterade sin dåvarande all time high, fick se sig drabbas av betydande alternativförluster eftersom S & P 500 indexet tredubblades under denna tid.
Självklart går det att hävda att det går att bevisa allt med statistik, men faktum kvarstår, det är svårt att hitta något annat decennium under vilket guldpriset visat en bättre utveckling än S & P 500 annat än det senaste. Av den anledningen kan investerare med stora positioner i guld komma att bli mycket besvikna.
Svårvärderat
Guld är precis som många andra råvaror notoriskt svårt att värdera. Produkten har inga kassaflöden, det ger ingen utdelning eller någon vinst, så värdena som guldpriset skall beräknas på baseras på marknadssentimentet och utbuds- och efterfrågeobalanser och inget annat. Även om detta kan fungera på marknader för kakao eller vete, så har guld tack vare sin historiska roll som pengar och bristen på industriell användning, ha en udda relation med marknaden på grund av denna verklighet.
Guld kommer ofta i ropet under perioder av rädsla vilket naturligtvis är svårt att bedöma och guldpriset kan variera kraftigt på kort tid. Tack vare detta bestäms guldpriset till stor del av investerarnas känslor, vilket gör värderingsmodeller värdelösa för detta tillgångsslag.
”Guld är på väg upp för att folk köper det, och folk köper det eftersom det kommer upp”, sa Leonard Kaplan, vd för Prospector Asset Management i Evanston, Illinois, som har handlat med guld sedan lång tid, när han tillfrågades om hur svårt det är att förutspå om guldpriset skall gå upp eller ned i den närmaste framtiden.
Situationen i Europa
En geopolitisk situation som ser ut att kunna påverka guldpriset under de närmaste månaderna är krisen i Europa. Kontinenten har misslyckats med att få sina skulder under kontroll och en utökad europeisk finansiell stabilisering är ett måste för att öka förtroendet för Europa och euron. Även med en sådan kan den franska ekonomin, som endast är i marginellt bättre skick än de spanska, portugisiska, italienska och irländska ekonomierna, komma att gå under. Om detta inträffar så kommer det att innebära att investerarna kommer att ompröva sin redan njugga inställning till euron. Det som är dåligt för Europa har visat sig vara till godo för dollarn. Med tanke på detta så är det inte många som förvånas över att guldet har haft en relativt tung period under de senaste månaderna, främst eftersom den har tvingats att kämpa med dollarn som en motvikt.
Förutsatt att dessa trender fortsätter i en nära framtid, och tack vare en fortsatt osäkerhet i länder såsom Spanien och Italien, för att inte tala om växande oro över Frankrikes ekonomi kan detta komma att tvinga många investerare att köpa dollar som en hedge, vilket i sin tur skulle komma att tvinga ned priset på guld.
Slutsats
De så kallade goldbuggsen har antagligen fått en hjärtattack vid det här laget, men ovanstående är svårt att förneka för en objektiv och påläst placerare. Detta gör emellertid inte att guld behöver vara en dålig form av investering, minst av allt på kort sikt. En placerare måste emellertid se över dessa frågor innan hela portföljen placeras i ädelmetaller som exponeras mot den amerikanska dollarn.
Medan guld verkar redo att behålla det nuvarande priset tack vare fortsatt expansion av den monetära basen i hela världen , är det alltid viktigt att sätta saker i rätt perspektiv.
Guld behöver emellertid inte vara den enda ädelmetallinvesteringen, och många borde överväga att diversifiera sin portfölj för att skydda sig mot marknadens rörelser. Resten av ädelmetallgruppen prissätts i dollar, precis som guldet, men kan erbjuda placeraren en helt annan riskprofil och avkastning som kan göra dem till utmärkta val för investerare som söker större diversifiering.
Med detta som har sagts ovan så verkar en diversifiering till guldets fördel vara ett alternativ men inte i allt för hög omfattning, speciellt inte på lång sikt eftersom historien verkligen inte varit på den blanka metallens sida.
Du kanske gillar
-
Kaffe och kakao är inte så elastiska råvaror som alla trott
-
From digital asset to safe haven: Why is Bitcoin acting like gold?
-
RMPH ETC Ansvarsfullt fysiskt guld med GBP-säkring
-
Gold’s rally may signal what’s ahead for BTC
-
HANetfs kommenterar guldpriset som når nya rekordnivåer
-
Guld-ETFer slår Bitcoin-ETFer kraftigt under första kvartalet 2025
Nyheter
Vilka ETFer investerar i europeiska Small Cap-aktier?
Publicerad
14 timmar sedanden
1 maj, 2025
Det är välkänt att företag med mindre börsvärden, Small Cap-aktier, genererar högre avkastning på lång sikt. Men de kommer också med högre risker som investerare bör hantera effektivt. Diversifiering av investeringar med ETFer är det säkraste alternativet för en oberoende investerare att närma sig småbolagsaktier. I denna artikel tittar vi på ETFer som investerar i europeiska Small Cap-aktier. Vi har hittat 9 index som spårar europeiska småbolag som spåras av 13 olika börshandlade fonder. Den årliga förvaltningskostnaden på dessa ETFer ligger mellan 0,20 och 0,58 procent.
Det finns i huvudsak fyra index tillgängliga för att investera med ETFer i europeiska Small Cap-aktier. Denna investeringsguide för europeiska småbolagsaktier hjälper dig att navigera mellan särdragen hos EURO STOXX® Small, MSCI EMU Small Cap, MSCI Europe Small Cap, STOXX® Europe Small 200 och ETFerna som spårar dem. Det gör att du kan hitta de mest lämpliga europeiska småbolags-ETFerna för dig genom att rangordna dem enligt dina preferenser.
Den största europeiska Small Cap ETFerna mätt efter fondstorlek i EUR
1 | Xtrackers MSCI Europe Small Cap UCITS ETF 1C | 1,611 m |
2 | iShares STOXX Europe Small 200 UCITS ETF (DE) | 874 m |
3 | iShares MSCI EMU Small Cap UCITS ETF (Acc) | 874 m |
Den billigaste europeiska Small Cap ETFen efter totalkostnadskvot
1 | iShares STOXX Europe Small 200 UCITS ETF (DE) | 0.20% |
2 | Amundi MSCI Europe Small Cap ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITS ETF Acc | 0.23% |
3 | BNP Paribas Easy MSCI Europe Small Caps SRI S-Series PAB 5% Capped UCITS ETF | 0.26% |
Jämförde index på europeiska småbolagsaktier
Metodik för de viktigaste indexen
EURO STOXX® Small | MSCI EMU Small Cap | MSCI Europe Small Cap | STOXX® Europe Small 200 | |
Antal ETFer | 1 ETF | 2 ETFs | 2 ETFs | 1 ETF |
Antal aktier | 88 | 399 | 903 | 200 |
Investeringsuniversum | EURO STOXX® index: ca. 300 företag från euroområdet | MSCI EMU Investable Market Index: ca. 700 företag från euroområdet | MSCI Europe Investable Market Index: ca. 1 400 företag från Europa | STOXX® Europe index: 600 företag från 17 europeiska länder |
Indexrebalansering | Kvartalsvis | Kvartalsvis | Kvartalsvis | Kvartalsvis |
Urvalskriterier | De minsta företagen (nedre tredjedelen) av det underliggande EURO STOXX®-indexet. | De minsta företagen (cirka 14 procent av det fria börsvärdet justerat) i MSCI EMU Investable Market Index. | De minsta företagen (cirka 14 procent av det fria flytande marknadsvärdet) i MSCI Europe Investable Market Index. | De 200 minsta företagen från STOXX® Europe 600-indexet (rankade från 401 till 600 efter deras marknadsvärde för fritt flytande) |
Indexviktning | Market cap (free float) | Market cap (free float) | Market cap (free float) | Market cap (free float) |
EURO STOXX® Small index
EURO STOXX® Small-indexet består av små företag från det underliggande EURO STOXX®-indexet. EURO STOXX®-indexet är en delmängd av STOXX® Europe 600-indexet som endast omfattar företag från länder i euroområdet. Small caps bestäms som de 33 procent lägre företagen i det underliggande indexet rankat efter deras börsvärde. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för EURO STOXX® Small Factsheet-metodik
88 småbolagsaktier från euroområdet
Indexomräkning sker kvartalsvis
Aktieurvalet baseras på företagens storlek
Urvalskriterier: den nedre tredjedelen av EURO STOXX®-index är vald
Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
MSCI EMU Small Cap-index
MSCI EMU Small Cap-index fångar småbolagsaktier i 10 utvecklade länder i euroområdet. Indexet representerar de minsta företagen (cirka 14 procent av det fria börsvärdet justerat) i MSCI EMU Investable Market Index. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för MSCI EMU Small Cap Factsheet Metodik
- 399 småbolagsaktier från utvecklade länder i euroområdet
- Indexombalansering sker kvartalsvis
- Index har minimistorlek, free float, likviditet och handelslängd
- Aktieurvalet baseras på börsvärde med fritt flytande värde
- Urvalskriterier: minsta företag i MSCI EMU Investable Market Index
- Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
MSCI Europe Small Cap-index
MSCI Europe Small Cap-index inkluderar småbolagsaktier från 15 utvecklade länder i Europa. Indexet representerar de minsta företagen (cirka 14 procent av det fria floatjusterade börsvärdet) i MSCI Europe Investable Market Index. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för MSCI Europe Small Cap Factsheet Methodology
- 903 småbolagsaktier från utvecklade europeiska länder
- Indexombalansering sker kvartalsvis
- Index har minimistorlek, free float, likviditet och handelslängd
- Aktieurvalet baseras på börsvärde med fritt flytande värde
- Urvalskriterier: minsta företag i MSCI Europe Investable Market Index
- Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
STOXX® Europe Small 200 index
STOXX® Europe Small 200-indexet spårar de 200 minsta företagen (mätt med fritt flytande marknadsvärde) från det underliggande STOXX® Europe 600-indexet, som består av 600 europeiska företag. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för STOXX® Europe Small 200
- 200 småbolagsaktier från europeiska länder
- Indexombalansering sker kvartalsvis
- Aktieurvalet baseras på deras fria börsvärde
- Urvalskriterier: De 200 minsta aktierna (rankade från 401 till 600) från STOXX® Europe 600-indexet väljs ut
- Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
En jämförelse av olika ETFer som investerar i europeiska Small Cap-aktier
När man väljer en Europa Small Cap ETF bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla amerikanska small cap-ETFer med information om namn, kortnamn, förvaltningskostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
Namn ISIN | Kortnamn | Avgift % | Utdelnings- policy | Hemvist | Replikerings- metod |
Xtrackers MSCI Europe Small Cap UCITS ETF 1C LU0322253906 | XXSC | 0,30% | Ackumulerande | Luxemburg | Optimerad sampling |
iShares STOXX Europe Small 200 UCITS ETF (DE) DE000A0D8QZ7 | EXSE | 0,20% | Utdelande | Tyskland | Fysisk replikering |
iShares MSCI EMU Small Cap UCITS ETF (Acc) IE00B3VWMM18 | SXRJ | 0,58% | Ackumulerande | Irland | Optimerad sampling |
iShares EURO STOXX Small UCITS ETF IE00B02KXM00 | IQQS | 0,40% | Utdelande | Irland | Optimerad sampling |
Amundi MSCI EMU Small Cap ESG CTB Net Zero Ambition UCITS ETF LU1598689153 | LGWU | 0,40% | Utdelande | Luxemburg | Fysisk replikering |
UBS ETF (LU) MSCI EMU Small Cap UCITS ETF (EUR) A-dis LU0671493277 | UEFD | 0,33% | Utdelande | Luxemburg | Fysisk replikering |
SPDR MSCI Europe Small Cap Value Weighted UCITS ETF IE00BSPLC298 | ZPRX | 0,30% | Ackumulerande | Irland | Optimerad sampling |
SPDR MSCI Europe Small Cap UCITS ETF IE00BKWQ0M75 | SMC | 0,30% | Ackumulerande | Irland | Optimerad sampling |
Amundi MSCI Europe Small Cap ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITS ETF Dist LU2572257470 | X026 | 0,35% | Utdelande | Luxemburg | Fysisk replikering |
BNP Paribas Easy MSCI Europe Small Caps SRI S-Series PAB 5% Capped UCITS ETF LU1291101555 | EESM | 0,26% | Ackumulerande | Luxemburg | Fysisk replikering |
Amundi MSCI Europe Small Cap ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITS ETF Acc LU1681041544 | CEM | 0,23% | Ackumulerande | Luxemburg | Fysisk replikering |
WisdomTree Europe SmallCap Dividend UCITS ETF Acc IE00BDF16114 | WTD7 | 0,38% | Ackumulerande | Irland | Fysisk replikering |
WisdomTree Europe SmallCap Dividend UCITS ETF IE00BQZJC527 | WTES | 0,38% | Utdelande | Irland | Fysisk replikering |

iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITS ETF USD (Acc) (TLCO ETF) med ISIN IE000E9W0ID3, strävar efter att spåra MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index. MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index spårar kommunikationstjänstesektorn på utvecklade och framväxande marknader över hela världen (GICS-sektorklassificering). Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITS ETF USD (Acc) är den enda ETF som följer MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITS ETF USD (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 5 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 3 april 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför TLCO?
- Exponering för industrigruppen GICS telekommunikationstjänster som inkluderar företag vars huvudsakliga verksamhet innefattar tillhandahållande av fasta, mobila och/eller trådlösa telekommunikationstjänster; leverantörer av kommunikation och/eller högdensitetsdataöverföring; producenter av interaktiva spelprodukter och företag som ägnar sig åt innehåll och informationsskapande eller distribution.
- ”The Index” (MSCI ACWI Select Telecommunication Services Screened 35/20 Capped Index) exkluderar företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer och de som identifierats av indexleverantören som inblandade i kontroverser som har en negativ ESG-inverkan på deras verksamhet och/eller produkter och tjänster baserade på MSCI ESG-kontroverspoäng.
- Exponering mot stora och medelstora aktier i utvecklade och tillväxtmarknadsländer.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI ACWI Select Telecommunication Services Screened 35/20 Capped Index (”Indexet”).
Handla TLCO ETF
iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITS ETF USD (Acc) (TLCO ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.
London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.
Börsnoteringar
Börs | Valuta | Kortnamn |
Euronext Amsterdam | USD | TLCO |
Största innehav
Kortnamn | Namn | Sektor | Vikt (%) | ISIN | Valuta |
VZ | VERIZON COMMUNICATIONS INC | Kommunikationstjänster | 17.32 | US92343V1044 | USD |
T | AT&T INC | Kommunikationstjänster | 13.50 | US00206R1023 | USD |
TMUS | T MOBILE US INC | Kommunikationstjänster | 9.65 | US8725901040 | USD |
DTE | DEUTSCHE TELEKOM N AG | Kommunikationstjänster | 8.21 | DE0005557508 | EUR |
9984 | SOFTBANK GROUP CORP | Kommunikationstjänster | 6.68 | JP3436100006 | JPY |
9433 | KDDI CORP | Kommunikationstjänster | 4.06 | JP3496400007 | JPY |
9434 | SOFTBANK CORP | Kommunikationstjänster | 3.54 | JP3732000009 | JPY |
9432 | NIPPON TELEGRAPH AND TELEPHONE COR | Kommunikationstjänster | 2.90 | JP3735400008 | JPY |
VOD | VODAFONE GROUP PLC | Kommunikationstjänster | 2.02 | GB00BH4HKS39 | GBP |
TEF | TELEFONICA SA | Kommunikationstjänster | 1.93 | ES0178430E18 | EUR |
Innehav kan komma att förändras
Nyheter
Ny strategi riktar in sig på avkastning från terminskurvans dynamik
Publicerad
16 timmar sedanden
1 maj, 2025
WisdomTree, en global finansiell innovatör, har utökat sitt utbud av råvaru-ETPer med lanseringen av en marknadsneutral strategi. WisdomTree Enhanced Commodity Carry ETC (CRRY), noteras idag på Börse Xetra och Borsa Italiana med en förvaltningsavgift (MER) på 0,40. ETCen kommer att noteras på Londonbörsen den 1 maj 2025.
WisdomTree Enhanced Commodity Carry ETC syftar till att följa pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och kostnader, för BNP Paribas Enhanced Commodity Carry ER Index. Indexet är utformat för att fånga skillnaden i carry-kostnader mellan olika punkter på terminskurvan genom att ge 3x hävstångsexponering mot skillnaden mellan det långa benet och det korta benet. Det korta benet replikerar BCOM[1] ex-precious metals-indexet, och det långa benet är en korg av enskilda råvaruindex för rullande terminer vars vikt speglar BCOM ex-precious metals-indexet, med kontrakt med upp till 12 månader till utgång.
På råvaruterminsmarknader är cost-of-carry skillnaden mellan terminspriset och spotpriset. Den återspeglar vanligtvis kostnaderna (lagring, finansiering etcetera) och fördelarna, tillsammans med förväntad marknadssentiment och riskpremie, som är förknippade med att hålla råvaran tills kontraktet löper ut.
Råvarustrategier för carry erbjuder ett systematiskt sätt att fånga avkastning från strukturen i råvaruterminskurvor, snarare än att förlita sig på prisrörelserna för själva de underliggande råvarorna. De erbjuder diversifierad exponering över ett spektrum av råvaror, vilket hjälper till att jämna ut avkastningen och hantera volatilitet. På störda marknader är det en metod som kan generera icke-korrelerad avkastning och stärka portföljens motståndskraft.
Nitesh Shah, chef för råvaru- och makroekonomisk analys i Europa på WisdomTree, sa: ”I en miljö som formas av ihållande inflation, politisk osäkerhet och fragmenterade leveranskedjor erbjuder carrystrategier en differentierad och skalbar avkastningskälla. Genom att fokusera på formen på terminskurvan, snarare än spotprisprognoser, ger de okorrelerad exponering som kan förbättra diversifieringen och komplettera både kärnräntebärande och alternativa allokeringar.”
Alexis Marinof, VD för WisdomTree i Europa, tillade: ”Vi fortsätter att utöka vårt marknadsledande utbud av råvaru-ETPer med innovativa strategier. Investerare letar efter okorrelerade avkastningskällor och denna lansering återspeglar deras utvecklande behov. WisdomTrees långvariga ledarskap inom råvaruområdet gör det möjligt för oss att förutse marknadsförändringar och leverera framåttänkande, forskningsdrivna lösningar. Varje produkt vi lanserar är utformad för att erbjuda precision, transparens och meningsfull exponering för att hjälpa kunder att bygga väldiversifierade portföljer.”
WisdomTree är den ledande leverantören av råvaru-ETPer i Europa och erbjuder över 120 råvaru-ETPer och förvaltar över 25 miljarder dollar inom sitt råvarusortiment.
Produktinformation

Vilka ETFer investerar i europeiska Small Cap-aktier?

TLCO ETF är en satsning på telekommunikation

Ny strategi riktar in sig på avkastning från terminskurvans dynamik

DOGE ETP är den enda Dogecoin ETP som godkänts av Dogecoin Foundation

Janus Henderson noterar CLO UCITS ETF på Xetra

Montrose storsatsning på ETFer fortsätter – lanserar Sveriges första globala ETF med hävstång

MONTLEV, Sveriges första globala ETF med hävstång

Sju börshandlade fonder som investerar i försvarssektorn

Världens första europeiska försvars-ETF från ett europeiskt ETF-företag lanseras på Xetra och Euronext Paris

Europeisk försvarsutgiftsboom: Viktiga investeringsmöjligheter mitt i globala förändringar
Populära
-
Nyheter4 veckor sedan
Montrose storsatsning på ETFer fortsätter – lanserar Sveriges första globala ETF med hävstång
-
Nyheter4 veckor sedan
MONTLEV, Sveriges första globala ETF med hävstång
-
Nyheter4 veckor sedan
Sju börshandlade fonder som investerar i försvarssektorn
-
Nyheter3 veckor sedan
Världens första europeiska försvars-ETF från ett europeiskt ETF-företag lanseras på Xetra och Euronext Paris
-
Nyheter4 veckor sedan
Europeisk försvarsutgiftsboom: Viktiga investeringsmöjligheter mitt i globala förändringar
-
Nyheter3 veckor sedan
21Shares bildar exklusivt partnerskap med House of Doge för att lansera Dogecoin ETP i Europa
-
Nyheter2 veckor sedan
HANetfs Tom Bailey om framtiden för europeiska försvarsfonder
-
Nyheter1 vecka sedan
Fastställd utdelning i MONTDIV april 2025