Följ oss

Nyheter

SAVR lanserar erbjudande för flytt av tjänstepension

Publicerad

den

Det svenska fintechbolaget SAVR lanserar nu ett erbjudande för flytt av tjänstepension, som kompletterar bolagets affär inom fondsparande. Gemensamt för de båda erbjudandena är ett fokus på låga avgifter för kunden.

Det svenska fintechbolaget SAVR lanserar nu ett erbjudande för flytt av tjänstepension, som kompletterar bolagets affär inom fondsparande. Gemensamt för de båda erbjudandena är ett fokus på låga avgifter för kunden.

Stockholm 25 januari 2022 – Fondplattformen SAVR, som tidigare skakat om fondbranschen genom att erbjuda rabatterade fondavgifter, lanserar nu ett tjänstepensionerbjudande för kunder som vill flytta en gammal pensionsförsäkring, så kallat fribrev. SAVRs erbjudande går i linje med deras övriga affär och innebär provisionsfria fonder även för tjänstepension.

De faktiska fondavgifterna utelämnas vanligtvis i avgiftsjämförelser inom tjänstepension, trots att de ofta utgör en stor del av sparandets totala avgifter. Genom rabatterade fondavgifter och låg försäkringsavgift kan SAVR utmana de befintliga aktörerna med ett konkurrenskraftigt erbjudande: en kund som flyttar in en gammal tjänstepension till SAVR kan halvera sina totala avgifter. För bolagets snittkund innebär detta 1,1 miljoner kronor mer* i slutgiltig tjänstepension.

– Vi står precis i startgroparna för vad som kommer bli en riktigt disruptiv period med tuff konkurrens för pensionsmarknaden. Landskapet kommer att målas om och spararna kommer gå vinnande ur striden med lägre avgifter och mer över i pension, säger Daniel Aarenstrup, VD på SAVR.

SAVRs inträde på den svenska spar- och pensionsmarknaden är ett efterlängtat och oerhört viktigt bidrag till den pågående omställningen mot en mer kundorienterad pensionsbransch. Föråldrade affärsmodeller som bygger på passivitet och ersättning från tredje part går stick i stäv med den utökade flytträtten och de förväntningar om enkelhet, transparens och effektivitet som marknaden ger uttryck för idag, säger Helena Palmgren, styrelseledamot i bolaget. Helena har under 20 år drivit förändring på den svenska pensions- och sparmarknaden, bland annat som medgrundare och VD på Nordnet Pension.

För att underlätta en annars ofta omständlig flyttprocess, är SAVR dessutom först i Sverige att erbjuda digital hämtning av pensionsinformation via BankID-signering. Funktionen förenklar och påskyndar flyttprocessen då kunderna inte längre själva behöver ta reda på sina försäkringsnummer, vilka avgifter de betalar eller vilken arbetsgivare som tecknat vilken pensionsförsäkring.

– Jag är stolt över att vi på mindre än ett år har utvecklat och lanserat ett erbjudande som på riktigt sätter kunden i fokus genom att hjälpa kunder att minska sina avgifter. I vår fortsatta utveckling av pensionserbjudandet vill vi erbjuda hjälpmedel och digitala verktyg för att kunder tidigt i yrkeslivet ska känna trygghet och kontroll över sin framtida pension, säger Joakim Heidergren, affärsområdeschef för pension och försäkringar på SAVR. Heidergren har lett arbetet med att utveckla tjänsten och tidigare arbetat som affärsutvecklare på Avanza Pension.

*Uträkningen är ett exempel som baseras på att en 35-åring flyttar in 300 000 kr i tjänstepensionssparande och påbörjar en 20-årig utbetalning vid 67 års ålder. Genomsnittlig årsavkastning beräknas med 6 % på det investerade kapitalet, vilket inkluderar fondavgiften. Beräkningen innefattar försäkringsavgift, fondavgift på 1,5 % (baserat på SAVRs snittkunds snittfondavgift), SAVRs plattformsavgift på 0,09 % samt en återinvestering av återbäring från fondprovisioner. Försäkringsavgiften som beräknas är 0,65% för det jämförande pensionsbolaget, och 0,25% för SAVR. Återbäringen i exemplet utgår från SAVRs snittkund, som i genomsnitt får tillbaka 0,51 % av fondprovisionen årligen.

Om SAVRs tjänstepensionserbjudande

SAVRs tjänstepensionserbjudande gäller inflytt av icke-kollektivavtalade fribrev, dvs tjänstepensionsförsäkringar utan pågående in- eller utbetalningar.

Kontoavgift: 0 kr/år
Kapitalavgift: -0,25 %/år
Fondavgift (snitt för SAVR-kund): -1,5 %/år
Plattformsavgift: -0,09 %/år
Återbäring av fondprovision (snitt för SAVR-kund): +0,51 %/år

Om SAVR

SAVR är fondplattformen som återbetalar alla fondprovisioner till sina kunder. Med samma trygghet och bättre villkor gör SAVR det upp till 50 procent billigare att spara i fonder i jämförelse med en bank eller nätbank. SAVR står under Finansinspektionens tillsyn genom Fondab och erbjuder både insättningsgaranti samt investerarskydd. År 2021 vann bolaget utmärkelsen ”Årets prispressare” av Privata Affärer och bolagets grundare Daniel Aarenstrup blev finalist i ”Årets Sparprofil” som delas ut av Affärsvärlden och Lannebo Fonder.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Spanien introducerar lag om deklaration av kryptotillgångar för 2024

Publicerad

den

Spanien har gett sina invånare mandat att deklarera sina kryptotillgångar och kryptovalutor på icke-spanska plattformar. Detta krav, meddelat av Agencia Tributaria, Spaniens skatteförvaltningsbyrå, träder i kraft den 1 januari 2024, med en deadline den 31 mars 2024.

Spanien har gett sina invånare mandat att deklarera sina kryptotillgångar och kryptovalutor på icke-spanska plattformar. Detta krav, meddelat av Agencia Tributaria, Spaniens skatteförvaltningsbyrå, träder i kraft den 1 januari 2024, med en deadline den 31 mars 2024.

Tillkännagivandet, som först gjordes i Boletín Oficial del Estado den 29 juli 2023, introducerar blankett 721, tillägnad deklaration av virtuella tillgångar som innehas utomlands. Detta direktiv riktar sig dock till en specifik grupp eftersom endast de individer vars balansräkningar överstiger 50 000 euro i kryptotillgångar är skyldiga att deklarera sina utländska innehav.

De som har plånböcker i egen förvaring är inte undantagna utan måste rapportera sina innehav genom standardformuläret för förmögenhetsskatt 714.

Fortsätt läsa

Nyheter

XWEM ETF investerar i globala momentumaktier med höga ESG-betyg

Publicerad

den

Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITS ETF (XWEM ETF) med ISIN nummer IE000TL3PL69, strävar efter att spåra MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som väljs ut enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITS ETF (XWEM ETF) med ISIN nummer IE000TL3PL69, strävar efter att spåra MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som väljs ut enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITS ETF är den enda ETF som följer MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.

ETF lanserades den 5 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.

Indexbeskrivning

MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

Stora och medelstora företag från globala utvecklade marknader som uppfyller vissa ESG-egenskaper i förhållande till moderindex.

Optimerad för att producera ett index över värdepapper med starka momentumegenskaper, såsom de företag som presterat bra under de senaste 6 och 12 månaderna.

Granskas kvartalsvis

Handla XWEM ETF

Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITS ETF (XWEM ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPXWMS
London Stock ExchangeUSDXWEM
XETRAEURXWEM

Största innehav

ISINNamnVikt %LandSektor
US5949181045MICROSOFT-T ORD6.07%USAInformationsteknologi
US67066G1040NVIDIA ORD4.78%USAInformationsteknologi
US0378331005APPLE ORD3.25%USAInformationsteknologi
US11135F1012BROADCOM LIMITED ORD3.15%USAInformationsteknologi
US5324571083LILLY ORD2.60%USAHealth Care
US68389X1054ORACLE SYS ORD2.40%USAInformationsteknologi
DK0060534915NOVO-NORDISK ORD2.25%DanmarkHealth Care
US3696043013GENERAL ELECTRIC ORD2.20%USAIndustri
US58933Y1055MERCK & CO INC ORD2.20%USAHealth Care
DE0007236101SIEMENS ORD2.12%TysklandIndustri
JP3435000009SONY GROUP CORPORATION2.02%JapanSällanköpsvaror
US8552441094STARBUCKS-T ORD2.02%USASällanköpsvaror
FR0000120321L OREAL S.A.1.91%FrankrikeDagligvaror
IE000S9YS762LINDE PLC ORD1.73%StorbritannienMaterials
US8636671013STRYKER ORD1.68%USAHealth Care

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Virtune lanserar Virtune Chainlink ETP på Nasdaq Stockholm

Publicerad

den

Virtune, en svensk reglerad digital tillgångsförvaltare i Sverige, lanserar en ny innovativ krypto-ETP på Nasdaq Stockholm, den största börsen i Norden. Virtune lanserar idag Virtune Chainlink ETP som erbjuder exponering mot Chainlink genom ett väletablerat finansiellt instrument och med en 100% fysiskt backad struktur.

Virtune, en svensk reglerad digital tillgångsförvaltare i Sverige, lanserar en ny innovativ krypto-ETP på Nasdaq Stockholm, den största börsen i Norden. Virtune lanserar idag Virtune Chainlink ETP som erbjuder exponering mot Chainlink genom ett väletablerat finansiellt instrument och med en 100 procent fysiskt uppbackad struktur.

ETPn är 100 procent fysiskt uppbackad och handlas i SEK för svenska och övriga nordiska investerare samt är tillgänglig på DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Chainlink är för närvarande en av de 15 största kryptovalutorna med ett totalt marknadsvärde på cirka 8,2 miljarder dollar och har haft en tillväxt på 165 procent sedan årets början. Chainlink fungerar som en bro för smarta kontrakt på olika blockkedjor och gör dem kompatibla med varandra. Detta görs med hjälp av ett decentraliserat orakelnätverk, som hjälper blockkedjor att kommunicera med externa enheter som dataflöden, händelser och betalningsmetoder på ett säkert sätt. Detta ger komplexa smarta kontrakt den nödvändiga informationen från den yttre världen och gör dem till det främsta sättet för människor att ingå avtal i den decentraliserade världen.

Denna ETP riktar sig till institutionella investerare såväl som privatpersoner och möter den ökande efterfrågan från investerare i Norden som har väntat på ett sömlöst sätt att exponera sig mot Chainlink.

Viktig information om ETPn

1:1 exponering mot Chainlink

100 procent fysiskt uppbackad

Årlig förvaltningsavgift på 1,49 procent

Virtune Chainlink ETP

Fullständigt namn: Virtune Chainlink ETP

Förkortat namn: Virtune Chainlink

Handelsvaluta: SEK

Första handelsdagen: Torsdag den 30 november

Ticker: VIRLINK

ISIN: SE0021149259

Christopher Kock, vd för Virtune:

”Vi är mycket glada över att introducera den första Chainlink ETPn i Norden efter att ha upplevt en ökande efterfrågan från investerare i Norden. Chainlink är en lovande plattform vilket också har bevisats bland annat genom dess samarbete med stora finansiella institutioner. Virtune Chainlink ETP är en 100 procent fysiskt uppbackad Chainlink-produkt som erbjuder investerare ett enkelt, transparent och säkert sätt att få exponering mot Chainlink genom en reglerad struktur noterad på Nasdaq Stockholm, tillsammans med branschledande samarbetspartners.”

Fortsätt läsa

Populära