Nyheter

Sanningen om glidande medelvärden

Publicerad

den

Det går inte en dag i finansiell media utan att det glidande medelvärdet för en viss investering nämns. Ofta refereras marknadens nuvarande nivå när det gäller 200-dagars 50-dagars glidande medelvärde, med det som en motivering för att köpa eller sälja. Under det glidande genomsnittet? Det är en downtrend … sälja, SÄLJ! Över det glidande medelvärdet? Det är en uptrend … köp, köp !! Vad är då sanningen om glidande medelvärden?

Sanningen är inte någonstans nära så elegant som dessa enkla slutsatser förefaller verka. Många använder sig av glidande medelvärden som en del av sin analytiska verktygssats, men få har en sann förståelse för vad det rörliga genomsnittet faktiskt berättar för dig. Faktum är att den glidande medelindikatorn inte säger något om trenden. Om det gjorde det, skulle det på 1990-talet, 2000-talet och under den nuvarande periodens tjurmarknad (tre av de starkaste ”uptrends” i historien) varit en strategi att köpa SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY) över det 200 dagars glidande medelvärdet och gå in i statsskuldväxlar borde har överträffat en buy and hold strategi. Faktum är att inget kan vara längre från sanningen, som vår enkla backtest bevisar.

Är de glidande medelvärdena är helt meningslösa att titta på?

Betyder det att de glidande medelvärdena är helt meningslösa att titta på? Inte alls, tvärtom. Medan det resonemang som ofta hänvisas till för att följa det glidande medelvärdet är att följa ”trenden” (falskt), hjälper det glidande medelvärdet till med riskreducering (true). Vid handel över ett glidande medelvärde tenderar en investerings volatilitet i genomsnitt att vara lägre än när den ligger under detsamma.

Varför spelar volatiliteten så stor betydelse? Det är för att de flesta investerare inte köper och äger, de arbetar inte med buy and hold. Volatilitet och snabba nedgångar på marknader tenderar att skrämma bort pengar ut ur marknaderna, vilket leder till neddragningar och kapitalförluster. Volatilitetshantering är avgörande för att det är volatilitet som orsakar emotionell försäljning, vilket oftare än inte händer vid exakt fel tidpunkt.

Att hålla fast vid en strategi är viktigare än strategin själv

Din förmåga att hålla fast vid en strategi är viktigare än strategin själv. I den utsträckning som glidande medelvärden kan bidra till att minska den potentiella volatiliteten i din portfölj, är sanningen att du bör fokusera på den. Förstår först och främst vad det rörliga genomsnittet berättar förs

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version