Nyheter

Sanktionerat ryskt nickel kan bromsa införandet av elfordon

Publicerad

den

Att sanktionera ryskt nickel kommer att bromsa införandet av elfordon (EV) och hindra koldioxidutsläppen i västerländska ekonomier framkommer i en ny rapport från GlobalData.

Enligt GlobalDatas Mining Commodity Analyzer var Ryssland den tredje största nickelproducenten 2021 och producerade över 200 000 ton. Eftersom nickel används i produktionen av elbilsbatterier kommer alla sanktioner mot ryskt nickel att få tillverkningspriserna för elbilar att öka ytterligare, vilket hotar införandet och dekarboniseringen.

”Geopolitiska frågor som Ryssland-Ukraina-situationen stör den fina balansen i batterimetallförsörjningskedjorna. Ett skyhögt nickelpris skulle få stora återverkningar på länders klimatambitioner över hela världen och kommer i slutändan att hämma införandet av elbilar, säger gruppens tematiska forskargruppsanalytiker, Daniel Clarke, i ett pressmeddelande.

”Nu är en kritisk tidpunkt för införande av elbilar, eftersom avancerade ekonomier strävar efter att påskynda koldioxidutsläppen. Men de extra kostnaderna kommer att märkas någonstans, antingen slå mot biltillverkarnas vinster eller föras vidare till kunderna, säger Clarke. Han sa dock att sanktionerna inte skulle vara en nackdel för alla.

”Ryssland har enligt uppgift varit ute efter att minska effekterna av sanktioner genom att vända sig till Asien för handel. EV- och batteriföretag i Kina kan mycket väl gå in och köpa varan till lägre priser. Kina har redan en stark position i batterimetallförsörjningskedjan, och att köpa ryskt nickel billigt på grund av sanktioner skulle ytterligare stärka dess globala konkurrensposition, säger Clarke.

Samtidigt kan västvärldens ansträngningar att kompensera för de ryska leveransförlusterna strypa penetrationshastigheten för elbilar. Det kan också hämma branschens ansträngningar för att återställa och ESG-säkra batteriförsörjningskedjor, två kritiska utmaningar som biltillverkare har brottats med under de senaste åren.

”Det är möjligt att en annan nickelproducerande nation som Indonesien eller Filippinerna kan gå upp och leverera till västerländska biltillverkare, men detta skulle leda till två negativa konsekvenser för företag nedströms”, varnar kollegan Dr. Lil Read.

”För det första skulle västerländska biltillverkare se en ökning av utsläppen över sina leveranskedjor – eftersom dessa två producerande länder ligger geografiskt längre bort och ofta ägnar sig åt miljöovänliga metoder. För det andra skulle detta leda till ett ökat beroende av Kina för företag nedströms, eftersom kinesiska företag spelar en nyckelroll i de viktigaste nickelgruvorna i dessa länder”, sa analytikern.

Med tanke på andra batterityper som kan ha potential att öka i popularitet på grund av situationen, förväntar sig Read att batteriinnovation kommer att hitta ett sätt, om än inte över en natt.

”Vi förväntar oss att litiumjonfosfatbatterier, som inte innehåller nickel eller kobolt, kommer att öka populariteten och adoptionen på medellång sikt om konflikten fortsätter”, säger Read.

GlobalData har tidigare varnat för att litium har sina begränsningar.

Med den årliga produktionen av elbilar som kommer att skjuta i höjden till 12,76 miljoner bilar år 2026, där över hälften kommer från Kina, kommer svagheter i litiumjonförsörjningskedjorna också att konspirera med nya geopolitiska problem för att bromsa införandet av elfordon och visa Kinas dominans av elbilsmarknaden.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version