Nyheter

Så här skall du förvara ditt guld

Publicerad

den

Om du vill köpa fysiskt guld som en investering måste du tänka på var du ska förvara ditt guld. Vi tittar på alternativen. Brexit föranledde ett ökat intresse för guld i Storbritannien, med privata, ofta första gångsköpare som väljer att allokera pengar för den ”säkra tillflyktsorten” ädelmetall.

Investeringsmässigt ses guld ofta som ett defensivt innehav som kan mildra inflation, marknadsvolatilitet och falla i andra tillgångsslag.
Det finns ett antal sätt att få exponering för guld. Du kan köpa guldaktier, investera i antingen en passiv eller aktiv guldfond men också köpa fysiskt guld.

Enligt World Gold Council köpte brittiska investerare tre ton fysiskt guld mellan april och juni 2016, en ökning med 65% jämfört med samma period förra året. För människor som väljer att köpa fysiskt guld är lagringen högsta prioritet.

Kan du förvara ditt guld hemma?

Ja, hemlagring är ett alternativ. Faktum är att över hälften av de guldköpare som har köpt fysiskt guld för mindre än 50 000 kronor och 35 procent av kunderna som har köpt guld för mellan 50 000 och 100 000 i värde, valde att få det levererat för att lagras hemma.

Mindre valörer av guld, särskilt mynt, kan enkelt lagras hemma. De flesta guldköpare säger att de kommer att förvara det i ett värdeskåp eller ett kassaskrin. Att lagra guld hemma är emellertid inte det säkraste alternativet. Det kan öka kostnaden för din hemförsäkring beroende på guldets värde.

Det finns helt klart nackdelar med hemlagring. Finns det nackdelar? Förutom fördelarna med att köpa fysiskt guld – skattefördelarna, ingen motpartsrisk, integritet och likviditet – som äger en konkret investering innebär att kunder kan få tillgång till det snabbt och enkelt. Att ha det hemma ger omedelbar åtkomst.

Vilka är de andra lagringsalternativen?

Det enklaste och absolut säkraste stället att lagra fysiskt guld är med ett valv i London Bullion Market Association i Storbritannien. Cirka 80% av guldköparna väljer att ha sitt guld lagrat i Loomis valv i London.

Det kostar mellan 0,65 och 0,95 procent av guldvärdet per år och guldet är helt fördelat, segregerat och försäkrat och kan nås när kunden vill ta emot leveransen. Tillgång är mycket viktigt. Brittiska Bullion Vault, världens största plattform för ädelmetaller erbjuder lagring på flera olika ställen i världen.

Guldet är helt segregerat

Vissa företag poolar samman sitt guld när de lagrar det, men detta kan orsaka problem om mäklaren hamnar i ekonomiska svårigheter och guldet måste delas mellan alla investerare. Segregerat guld betyder att dina guldmynt eller tackor är åtskilda från resten, vilket tar bort motpartsrisken och skyddar din investering.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version