Följ oss

Nyheter

Så bra är den genomsnittliga privatinvesteraren

Publicerad

den

Så bra är den genomsnittliga privatinvesteraren

Hur bra är egentligen den genomsnittliga privatinvesteraren? Många personer anser att de är bättre än medel när det gäller alltifrån bilkörning till utseende och inte minst investeringar. Statistiken visar den bistra sanningen. Longboard Asset Management har genomfört en studie som inkluderade de 3000 bästa amerikanska aktierna mellan 1983-2007. De fann att:

  • 39% av aktierna hade en negativ avkastning
  • 19% av aktierna sjönk med minst 75%
  • 64% av aktierna gick sämre än index
  • 25% av aktierna bidrog med all positiv avkastning

Vad säger detta? Om du köper en slumpvis aktie är sannolikheten 64 procent att din avkastning kommer vara sämre än index. Det är cirka 40 procent sannolikhet att din avkastning kommer vara negativ. Vad säger du om dessa odds? Kanske köpa index istället?

BlackRocks studie visar samma sak

Det finns även en studie från BlackRock på samma tema. Denna avser en 20-årsperiod (1992-2011). Utfallet är lika skrämmande. Den genomsnittliga privatinvesteraren har en avkastning som är sämre än inflationen. BlackRock tror att det framförallt är psykologiska faktorer som ligger bakom denna urusla avkastning. Många privatinvesterare försöker sig på ”market timing” och misslyckas katastrofalt. Den genomsnittliga privatinvesteraren säljer i panik och köper i eufori.

Dessa undersökningar avser den amerikanska marknaden. Tro inte att det är någon skillnad när det gäller svenska privatinvesterare. Statistiken är sannolikt lika skrämmande.

moneygame-cotd-120412

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.