Följ oss

Nyheter

Rysslandsfonder vs Rysslands-ETF:er – Ryssland

Publicerad

den

Rysslandsfonder vs Rysslands-ETF:er - Ryssland

Rysslandsfonder vs Rysslands-ETF:er – Ryssland. Ryssland har varit väldigt hett som investeringsland under den senaste tiden. Detta beror bland annat på att den ryska börsen har stigit kraftigt i år. Ryska RTS-indexet har gått upp med hela 20 procent, omräknat till svenska kronor. Detta förklaras till stor del av det kraftigt stigande oljepriset men även andra faktorer spelar in. Nya demokratiska vindar har påverkat synen på det lågt värderade Ryssland. Hur mycket dessa påverkar i realiteten får vi se efter det ryska valet den 4 mars. Premiärminister Vladimir Putin förväntas fortfarande vinna presidentvalet och slippa en pinsam andra valomgång.

Fortfarande lågt värderad

Trots den kraftiga uppgången i år värderas ryska börsen sett utifrån RTS-indexet till ett P/E-tal på 6. Det är fortfarande lågt. Det finns ett flertal olika traditionella och ETF:er tillgängliga som fokuserar på Ryssland. Nedan har vi presenterat de fem bästa aktiefonderna och de fem bästa ETF:erna. Bäst avkastning i år har SEB Rysslandsfond C haft med en uppgång på cirka 24,5 procent. Detta är 1,5 procentenhet bättre än den bästa ETF:en CS ETF (IE) on MSCI Russia. Snittet bland de traditionella fonderna är dock endast cirka 18 procent i år, enligt Morningstar.

Analyserar man avkastningen under en längre tidperiod som den senaste tolvmånadersperioden eller tvåårsperioden har samtliga utvalda ETF:er slagit de traditionella fonderna med råge. Jag ger därför den slutliga segern till ETF:erna. När fokus flyttas till mindre och medelstora ryska bolag kan ETF:erna få svårt att hänga med men än så länge är de passiva ETF:erna ett säkert alternativ för den som vill få en billig exponering mot Ryssland.

[table id=243 /]

[table id=245 /]

Källa: Factset, 25 februari 2012

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.