Nyheter

Rysslands råvaruexport i förhållande till det globala utbudet

Publicerad

den

Ingen har missat det som pågår i Ukraina just nu. Flera länder i västvärlden har inte bara uttalat sin avsky för detta, men också vidtagit ekonomiska sanktioner. Dessa åtgärder kan emellertid komma att leda till högre råvarupriser då Rysslands råvaruexport i förhållande till det globala utbudet är högt.

Palladium45,6 procent
Platina15,1 procent
Guld9,2 procent
Olja8,4 procent
Naturgas6,2 procent
Nickel5,3 procent
Vete5,0 procent
Aluminium4,2 procent

Källa: JPMorgan

När det gäller gödningsmedel har Ryssland en dominerande ställning på flera områden.

MOP: 27 procent

Ammoniumnitrat 49 procent

Urea: 18 procent

Ammoniak: 30 procent

NPK: 38 procent;

Det är således en betydande risk för att vi redan inom kommer ser hur råvarumarknaden drabbas av en utbudschock på flera områden om och när Rysslands råvaruexport försvinner från marknaden, och att det på sikt kommer att följas av stigande spannmålspriser.

Det sistnämna beror på att det krävs gödningsmedel för att odla, men också för att både Ryssland och Ukraina är stora exportörer av spannmål som vete och majs. Om fler länder inför sanktioner mot Ryssland, i likhet med dem som infördes mot Iran tidigare kommer detta land inte att kunna exportera sitt spannmål eller andra råvaror. När det gäller Ukraina så är risken att det kommer att bli problem med logistiken av andra skäl, oavsett om den ryska krigsförklaringen får ett snabbt slut eller inte.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version