Följ oss

Nyheter

Rysslands ETFer – En genomgång

Publicerad

den

Rysslands ETFer - En genomgång

Den ryska aktiemarknaden är en av de bästa aktiemarknaderna i världen under 2009 med en positiv utveckling på omkring 100 procent. Många svenskar är intresserade av och investerar i fonder som har fokus på Ryssland. Det många privatinvesterare inte är medvetna om är hur den ryska aktiemarknaden egentligen är strukturerad? Hur många börser finns det, till exempel? Vilket index är det man refererar till när man pratar om utvecklingen i Ryssland i svenska medier? Rysslands ETFer – En genomgång.

Den ryska aktiemarknaden består av en huvudbörs och en marknadsplats

Moscow Interbank Currency Exchange (MICEX): MICEX är den ledande ryska börsen och etablerades 1992. Majoriteten av aktiehandeln i Ryssland sker på MICEX och den genomsnittliga aktieomsättningen per dag under 2009 har uppgått till omkring 1,5 miljarder USD. Handeln sker i rubel. De vanligaste indexen är MICEX 10 (blue chip bolag) och MICEX indexet som består av de 30 mest omsatta bolagen. Hittills i år har MICEX indexet gått upp med 94,2 procent.

En anledning till att det inte finns några Rysslands ETFer på MICEX indexet beror på att det är en speciella settlement principer (T+0 jämfört med Sverige T+3), vilket innebär att en investerare måste ha både pengar och aktier i systemet för att kunna handla. Detta har inneburit att många utländska investerare inte varit aktiva på den ryska MICEX börsen.

Russian Trading System (RTS)

RTS etablerades 1995 i Moskva. RTS är mer en marknadsplats än en börs i och med att de flesta affärer som genomförs inte rapporteras in, s.k. OTC-handel. Den officiella omsättningen på RTS är på grund av sin OTC karaktär försumbar, jämfört med omsättningen på MICEX. Handel sker i både rubel och USD. Huvudindexet heter RTS detta index benämns ofta som RTS 1. Hittills i år har RTS 1 gått upp med 99,3 procent. I svenska medier presenterar till exempel Dagens Industri utvecklingen på den ryska marknaden utifrån RTS-indexet.

Det finns inga Rysslands ETFer som baseras på MICEX eller RTS indexen på grund av de svårigheter som presenterats ovan. De ETF:er som finns fokuserar på ryska bolag med American Depositary Receipts (ADRs) eller Global Depositary Receipts (GDRs) . Detta innebär att bolagen är noterade på antingen London Stock Exchange, Nasdaq OMX eller New York Stock Exchange. Detta beror på att dessa aktier är mer likvida och därmed lättare att handla med. På tyska XETRA är det indexen Dow Jones Titans 10, MSCI Ryssland och DAXglobal Rysslansindex som tillämpas av ETF-leverantörerna.

Den ETF som har haft bäst utveckling, högst AUM och bäst likviditet är Market Vectors Russia ETF (ticker RSX). Detta instrument innehåller även flest bolag och ger mest exponering mot den inhemska ryska marknaden.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.