Nyheter

Rekordhögt resande under Thanksgiving

Publicerad

den

Flygbolag såg en rekordstor efterfrågan på resor denna Thanksgiving. Transportation Security Administration räknar med att undersöka 30 miljoner passagerare från 17 november till 28 november, det mesta någonsin. Söndagen efter Thanksgiving förväntas bli den mest hektiska dagen under den perioden med uppskattningsvis 2,9 miljoner passagerare som tar sig till skyarna.

”Vi är redo för de förväntade volymerna och arbetar nära med våra flygbolag och flygplatspartners för att se till att vi är förberedda för denna hektiska semesterresesäsong”, sa TSA-administratören David Pekoske i en reseprognos tidigare i veckan.

Helgdagarna vid årets slut är en avgörande tidpunkt för flygbolagen att öka sina intäkter. Utanför högsemesterperioder eller andra perioder med hög efterfrågan har transportörer vänt sig till att rabattera priser eller minska tillväxten när konsumenternas frenetiska post-pandemiska resor återgår till historiska normer. Samtidigt står transportörerna inför högre bränsle- och arbetskostnader som har ätit in på deras vinster.

Men eftertraktade resdagar runt semestern kan fortfarande kräva höga priser. Thanksgiving kommer att vara ett test för att se hur flygindustrin hanterar högtiderna vid årets slut samtidigt som den hanterar påfrestningar som en långvarig brist på flygledare.

Semesterperioden drar igång nästan ett år efter att en vinterstorm utlöste tusentals inställda flyg runt julen 2022. Transportörer har ägnat månader åt att förbereda sig för att säkerställa att kostsamma felsteg inte upprepas.

Väderberedskap är särskilt viktigt för Southwest Airlines, som ställde in 16 700 flygningar i slutet av förra året och i början av 2023 efter hårt vinterväder, medan andra flygbolag återhämtade sig snabbare. Det Dallas-baserade flygbolaget har spenderat på att öka flygplanens avisningskapacitet och förbättra tekniken för att bättre schemalägga besättningar under flygstörningar.

Fler flyg och delvis bättre priser

Federal Aviation Administration förväntar sig att Thanksgiving-flygen kommer att nå en topp på 49 606 onsdagen före semestern, upp från semestertoppen förra året på 48 192. (Den mest hektiska dagen 2023 hittills var den 29 juni med nästan 53 000 flyg.)

Delta Air Lines sa att flygbolaget enbart räknar med att transportera mellan 6,2 miljoner och 6,4 miljoner passagerare från 17 november till 28 november, jämfört med 5,7 miljoner förra året och 6,25 miljoner 2019.

United räknar med att flyga 5,9 miljoner passagerare från 17 november till 29 november, en ökning med 13 % från förra året och 5 % mer än 2019, och American Airlines räknar med att flyga rekordstora 7,8 miljoner resenärer från 16 november till 28 november, en ökning från 7 miljoner förra året och slog ut 2019 med ungefär 200 000 passagerare.

Många priser inför Thanksgiving var lägre än förra året då flygbolagen ökade servicen under de senaste månaderna, en lättnad för många konsumenter som har stått inför högre räntor och inflation.

Thanksgiving-flygerbjudanden är i genomsnitt 248 $ för inrikes tur och returresor enligt flygspårningssajten Hopper, en minskning från 271 $ förra året och 276 $ 2019, månader innan Covid-19-pandemin började.

Sammantaget sjönk flygpriserna med mer än 13 % i den senaste inflationsrapporten i USA, enligt arbetsministeriet.

Handla JETS

HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version