Nyheter

Realtillgångsfonder, en viktig byggsten i pensionsportföljen

Publicerad

den

Att välja rätt placering som ger dig en god riskjusterad avkastning är inte lätt. Att ta hand om premiepensionen själv är däremot inte svårt. Du loggar enklast in på www.pensionsmyndigheten.se med hjälp av BankID eller Mobilt BankID. En översikt över dina innehav får du under fliken ”Fondportfölj”. Antalet fonder kan maximalt uppgå till fem stycken. Ifall du vill byta eller lägga till fonder, går du in under fliken ”Byta Fonder” och ”Sök och välj fonder”. Ska du välja någon av UB:s realtillgångsfonder hittar du dem genom att söka på ”UB Fondbolag”.

UB:s fonder i premiepensionssystemet

UB Fondbolag erbjuder en väldiversifierad och kostnadseffektiv exponering mot realtillgångar genom fyra fastighets- och två infrastrukturfonder som är valbara i premiepensionssystemet. Fonderna har varierande geografiskt fokus med tonvikt på bolag som uppvisar starka kassaflöden, låg risk och hög direktavkastning. Fastighetsfonderna är REIT-aktiefonder, vilket innebär att de placerar i börsnoterade bolag med REIT status som befriats från bolagsskatt och därför beskattas utdelningen inte dubbelt som för vanliga börsbolag.

UB:s tillgängliga fonder i premiepensionssystemet är följande:

Allokera 20 till 25 procent av Din PPM portfölj till realtillgångar!

I rådande lågräntemiljö och med den långa placeringshorisont som de flesta sparare i premiepensionssystemet har, anser vi att allokeringen mot reala tillgångar bör ligga mellan 20-25%. Mot bakgrunden av att varje investerare högst kan välja fem fonder, bör därför lämpligen två av dessa vara realtillgångsfonder, förslagsvis en med fokus på infrastruktur och en med exponering mot REITs. Realtillgångsfonderna utgör samtidigt ett inflationsskydd i pensionsportföljen då reala tillgångar förväntas öka i värde ifall av stigande inflation. De flesta bolagen i våra fonder har en hög direktavkastning och fluktuerar vanligtvis mindre än marknaden som helhet, vilket gör detta till en placering med låg risk.

REIT-fonderna förvaltas av UB Fondbolag Ab och portföljförvaltare är UB Real Asset Management Ab. Bolagen ingår i United Bankers –koncernen. Det finns inga garantier för att en investering i fonden ger avkastning, trots en positiv utveckling på de finansiella marknaderna. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att man får tillbaka hela eller delar av det insatta kapitalet. Avseende fonder bör investeraren grunda sina investeringsbeslut på fondernas officiella faktablad samt stadgar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla fonder förvaltade av UB Fondbolag Ab finns tillgängliga hos UB Fondbolag Ab och på www.unitedbankers.se.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version