Nyheter

Råvarupriserna kommer att bli betydligt högre i år säger Världsbanken

Publicerad

den

Energi kan bli dyrare med 50 procent medan priserna på jordbruksprodukter kan bli 18 procent högre De flesta råvarupriserna förväntas styra kraftigt högre i år jämfört med 2021. Priserna förväntas ligga kvar på den förhöjda nivån fram till 2023-2024 jämfört med de senaste fem åren, har Världsbanken sagt i sin nuvarande ”Commodity Markets Outlook”.

För Indien, Kina och andra utvecklingsländers oro förutspås energipriserna öka med 50 procent, medan priserna för icke-energi kan stiga med upp till 20 procent. Räntorna kan sjunka ”något” 2023 men ändå lägga sig på högre nivåer än vad vi ser nu.

Historiskt förhöjda nivåer

Priserna på jordbruksråvaror beräknas stiga med 18 procent i år, vilket återspeglar leveransstörningar på grund av kriget mellan Ryssland och Ukraina, förutom höga insatskostnader på grund av dyrare bränsle, kemikalier och gödningsmedel.

Metallpriserna kommer sannolikt att öka med 16 procent och minska något under 2023. Men priserna kommer att förbli ”på historiskt höga nivåer”, sa sade Världsbanken i sina utsikter.

Med hänvisning till Ukrainakriget, sa banken att på kort sikt kommer utbudsstörningar och högre mat- och energipriser kommer att höja inflationen och politiker kommer att behöva mildra deras inverkan på fattigare hushåll.

”De långsiktiga effekterna av kriget på råvarumarknaderna kommer att bero på hur omfattande råvaruhandeln avleds, hur mycket efterfrågan minskar och om nya leveranser dyker upp”, stod det.

Energiråvaror

Bland energiråvaror förväntas priserna på Brent-råolja i genomsnitt uppgå till 100 dollar per fat i år. Detta kommer att vara en ökning med 42 procent jämfört med 2021 då Rysslands delvis uteblivna energiexport förväntas störas med många länder som nu söker alternativa leverantörer.

”Minskande utbud från Ryssland kompenseras dock delvis av lagersläpp och omdirigering av export till andra länder. Priserna förväntas uppgå till i genomsnitt 92 USD per fat 2023 eftersom utbudsstörningar lättar och produktionen ökar utanför Ryssland, medan efterfrågan sannolikt kommer att växa långsammare än tidigare väntat”, skriver Världsbanken i sin Commodity Markets Outlook.

Störningarna till följd av kriget kommer sannolikt att ha en bestående inverkan på Rysslands oljeproduktion på grund av utländska oljebolags utträde, svagare investeringar och minskad tillgång till utländsk teknologi, sade Världsbanken.

Priserna på naturgas och kol förväntas också bli betydligt högre i år, där råvarupriserna i Europa som beräknas bli mer än dubbelt så höga som 2021 års nivåer. Kolpriserna förväntas i genomsnitt bli cirka 80 procent högre än förra året.

Agriprodukter

På jordbruksfronten sa utsikterna att kriget redan har stört exporten från Ukraina och kommer att allvarligt avbryta jordbruksproduktionen i år. Detta kommer att inkludera produktion av majs, korn och solrosfröolja, som vanligtvis planteras på våren.

Även i Ryssland kan bristen på tillgång till insatsvaror från jordbruket, såsom utsäde och jordbruksmaskiner, minska jordbruksproduktionen. Men råvarupriserna på jordbruksråvaror förväntas minska deras vinster, vilket återspeglar en ökning av utbudet från andra delar av världen.

I synnerhet kommer tillgången på vete sannolikt att öka från Argentina, Brasilien och USA, sa utsikterna. Men priserna under 2023-2024 kan komma under press uppåt, om priserna på insatsvaror som gödningsmedel ökar och resulterar i lägre avkastning eftersom många odlare i utvecklingsländer kan dra ner på konsumtionen.

Nickel och aluminium

Bland metaller kommer nickelpriserna sannolikt att öka med 52 procent och de för aluminium med 38 procent, vilket återspeglar Rysslands roll som leverantör på dessa marknader.

En försämring av konflikten kan leda till ytterligare prishöjningar, men förlängda lockdowns i Kina för att kontrollera Covid-pandemin kan dra ner priserna, sa Världsbanken i sina utsikter.

Med tanke på kriget, kan höga naturgaspriser tvinga ekonomier som Kina och utvecklingsländer att vända sig till mer förorenande källor som kol. Brist på gödningsmedel kan leda till minskad avkastning i tillväxtekonomier, medan länder som USA, Brasilien och Argentina skulle avsätta mer mark för vete för att lösa försörjningsproblemen från Ukraina och Ryssland.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version