Följ oss

Nyheter

Räntor i tillväxtmarknader lockar

Publicerad

den

Räntor i tillväxtmarknader lockar

Räntefonder som placerar i tillväxtmarknader. Det är ett intressant alternativ för dig som jagar högre avkastning på ditt räntesparande.

Flykten till räntesparande har varit stor under de senaste månaderna. Detta trots att ränteläget i Sverige och många andra länder är på historiskt mycket låga nivåer. Därför gäller det att bredda sitt investeringsperspektiv för att få bra avkastning på räntesparandet.

Företagsobligationsfonder med högre risk, så kallad High yield, har ökat snabbt i popularitet. Men jag vill slå ett slag för börshandlade räntefonder som investerar i tillväxtländer, Emerging markets.

Många tillväxtländer har en betydligt bättre finansiell situation än de etablerade länderna i Europa. I år har den bästa Emerging Markets ränte-ETF:en, i skrivande sstund, stigit med nästan 12 procent i svenska kronor. Detta kan jämföras med utvecklingen i det svenska indexet

OMXS30 som har stigit med cirka 3 procent i år. Skillnaden är stor – hela 9 procentenheter. Dessutom är räntan på de underliggande obligationerna normalt mångdubbelt högre än räntan på den svenska tioåriga statsobligationen, som är rekordlåga 1,30 procent

Jämfört med High yield ETF:erna är ändå räntan lägre på de underliggande obligationerna i Emerging Market ETF:erna. Anledningen är enkel – risknivån. Emerging Markets ETF:erna jag föredrar investerar framför allt i statsobligationer utgivna av stater medan High yield ETF:erna investerar i företagsobligationer med låga kreditbetyg.

Högst risk och högre underliggande ränta ger högst avkastning?

Nej, inte nödvändigtvis. I år har totalavkastningen för de flesta Emerging Markets ETF:erna varit betydligt högre än för motsvarande High yield.

En fördel med ETF:er i jämförelse med att spara i fonder är avgifterna. Emerging Market ETF:era har är en förvaltningsavgift om 0,45-0,60 procent per år. Traditionella fonder inom samma kategori, har en förvaltningsavgift om 1,32 procent per år, enligt Morningstar.

Vad ska man köpa? Det finns inget enkelt svar .De största skillnaderna är vilka länder de underliggande indexen innehåller, valutorna och löptiderna i de underliggande obligationerna.

De senaste ETF-lanseringarna följer index som inkluderar obligationer utgivna (denominerade) i lokal valuta från till exempel Brasilien, Sydkorea och Polen. Tidigare ETF:er har endast inkluderat obligationer från samma länder som är utställda i US-dollar.

Bästa ETF:en i urvalet i år är PowerShares Emerging Markets Sovereign Debt Portfolio (ticker PCY) med en uppgång på 11,6 procent. Men min personliga favorit baserat på nämnda parametrar, skattesituation och samvariation med aktiemarknaden är iShares JPMorgan USD Emerging Markets Bond Fund (ticker IUS7).

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.