Följ oss

Nyheter

Räntehöjningen är nära nu

Publicerad

den

Hennes tal var en tydlig signal om att räntehöjningen är nära nu och att den amerikanska centralbanken kan komma att höja räntan nästa månad.

Federal Reserve kan komma att höja räntan ”relativt snart” om statistiken fortsätter att visa på en förbättrad arbetsmarknad och stigande inflation sade FEDs ordförande Janet Yellen under torsdagen. Hennes tal var en tydlig signal om att räntehöjningen är nära nu och att den amerikanska centralbanken kan komma att höja räntan nästa månad.

Yellen sade att FEDs beslutsfattare på sitt möte tidigare i november bedömde att förutsättningarna för en räntehöjning hade stärkts, räntehöjningen är nära nu. Hon fortsatte med att säga att en sådan räntehöjning mycket väl kan komma att ske snart i det tal som var det första som hon hållit sedan USA valde Donald Trump till USAs näste president.

Yellen sade att den amerikanska ekonomin verkar växa måttligt, vilket skulle bidra till full sysselsättning och driva upp inflationen mot FEDs två procentsmål. Hon sade vidare att den nuvarande räntepolitiken stimulerar den ekonomiska produktionen men ekonomin har fortfarande ”lite mer utrymme att köra.” Hon avslutade med att säga att hon för tillfället endast ser en liten risk att FED ligger bakom inflationskurvan, något som endast motiverar en gradvis höjning av styrräntan.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.