Nyheter

Priset på ris stiger på lågt utbud

Publicerad

den

Priset på ris som exporteras från Vietnam nådde en topp på mer än två år den här veckan på grund av snäva leveranser, där handlare också flaggade oro över den sannolika effekten på produktionen från El Niños vädermönster.

Vietnams femprocentiga brutna ris erbjöds för 498 USD per ton i genomsnitt, den högsta nivån sedan april 2021, och högre än 490-495 USD som det handlades till i förra veckan. Inhemska rispriser ökade på snäva leveranser, och oro för El Niño i år har tyngt produktionsutsikterna, sa handlare.

Landets risexport i januari-maj ökade med 30,8 procent från ett år tidigare till 3,62 miljoner ton, värderat till 1,9 miljarder dollar, visade tulldata.

Tidiga tecken på varmt, torrt väder orsakat av El Niño hotar livsmedelsproducenter över hela Asien, med en amerikansk prognosmakare som också bekräftar uppkomsten av fenomenet denna månad och förutsäger torka i delar av Asien.

Thailändska priser oförändrade

Thailands priser på femprocentiga brutna ris var oförändrade på 490-495 USD per ton, inte långt från nivåerna över 500 USD som det handlades till i maj.

Nytt utbud har inte kommit in på marknaden eftersom det finns en stor exportefterfrågan. Med oregelbundet väder som föranleder översvämningar och torka, kommer priserna att förbli starka, sa en Bangkok-baserad handlare.

Brist på tillgången, och ett statligt drag för att höja inköpspriserna, pressade också upp priserna på den femprocentiga brutna förkokade sorten från toppexportören Indien till en mer än tre månaders högsta på 390-398 dollar per ton, jämfört med 388-395 dollar förra veckan.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version