Nyheter

Priset på guld flyger: det översteg 2 100 dollar i går

Publicerad

den

Det maximala värdet som guld nådde i går, överstiger rekordet på priset på guld som satts under de senaste dagarna och ytterligare över det tidigare rekordet i augusti 2020, återspeglar förväntningarna om en potentiell räntesänkning som förväntas redan i mars nästa år.

Steven Jones, affärsutvecklingschef på The Royal Mint, partner till HANetf: Om rörelsen i guldpriset generellt sett kan drivas av fyra olika faktorer (expansion, risk/osäkerhet, kostnad/möjlighet och ekonomiskt momentum) kan vi enkelt säga att spänningarna som flyttade guldvärdet under 2023 var geopolitik. Efter krigsutbrottet i Mellanöstern och den mer allmänna känslan av hög risk för ytterligare geopolitiska chocker, sökte investerare guld som en fristad.

Men det som fick priset på guld att skjuta i höjden under den här sista delen av året var förhoppningen att cykeln av räntehöjningar under de senaste två åren närmar sig sitt slut, med intressanta utsikter för denna råvara under det nya året.

Kommentaren från Steven Jones, affärsutvecklingschef för The Royal Mint, HANetfs partner i noteringen av The Royal Mint Responsibly Sources Physical Gold ETC: ”Priset på guld slog rekord söndagen den 3 december när marknaderna behandlade Fed-ordförande Jerome Powells senaste räntekommentarer inför deras nästa möte den 14 december. Enligt Powell är det för tidigt att spekulera i en eventuell räntesänkning, även om förväntningarna är på en eventuell räntefall redan till våren 2024, både i USA men även i euroområdet.

Powells hökaktiga kommentarer ledde alltså till en uppgång i guldpriset, som igår översteg 2 100 dollar per uns (som överträffade det tidigare rekordet), då investerare strömmade till tillgångar i säkra tillflyktsorter av rädsla för att en fortsättning av höga räntor skulle kunna skada tillväxten; Samtidigt är det dock rätt att understryka hur förhoppningarna om en sänkning av räntorna under de första månaderna nästa år också väcker uppmärksamhet och investeringar i den gula metallen.

Den osäkerhet som fortsätter att kringgå ränteämnet visar sig därför vara en särskilt positiv faktor för guld. Av denna anledning kan 2024 visa sig vara ett intressant år att se över din portfölj med fokus på denna råvara. Andra element som spelar till guldets fördel måste också beaktas, som en relativt svag amerikansk dollar och de olika viktiga politiska valen i många länder runt om i världen, först och främst USA.”

Handla RM8U ETC

HANetf The Royal Mint Physical Gold ETC Securities (RM8U ETCär en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version