Följ oss

Nyheter

Potential för kursrusning i Brasilien

Publicerad

den

Potential för kursrusning i Brasilien

Potential för kursrusning i Brasilien En av de mer kända av de börshandlade fonderna som fokuserar på enskilda emerging markets är den ETF som heter iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ). Som namnet indikerar replikerar denna ETF utvecklingen på den brasilianska aktiemarknaden. EWZ är den största av alla de börshandlade fonder som finns med fokus på Latinamerikas största ekonomi, men utöver iShares finns också en db-x tracker från Deutsche Bank listad på Nasdaq OMX Nordic att handla. Läs mer om denna db-x tracker på ETFSverige.se. Det finns också flera börshandlade fonder utgivna av andra aktörer. Potential för kursrusning i Brasilien

2014 var en frustration för den som valde att fokusera på den brasilianska aktiemarknaden, då EWZ backade med 15,5 procent. Det gjorde EWZ till den näst sämsta av de börshandlade fonder som fokuserar på ett enskilt land i Latinamerika, endast Global X FTSE Colombia 20 ETF (NYSEArca: GXG) lyckades sämre.

WisdomTree Brazilian Real ETF (NYSEArca: BZF), som replikerar förändringarna i den brasilianska realen mot den amerikanska dollarn föll med 2,1% förra året oro för att landets dåliga skattesystem kan leda till sänkta kreditbetyg för Brasilien, och spekulationer om att Federal Reserve kommer att strama sin penningpolitik minskade också efterfrågan på brasilianska tillgångar. Under 2015 ser vi hur den brasilianska regeringen försöker stabilisera Brasilien och landets ekonomi.

Petrobras föll med tio procent

Ishares EWZ
PoweredbyInfront_128

Något som inte har fått effekt alls är det nästan tioprocentiga fallet i Petrobras aktiekurs. Oljebolaget Petrobras är ett av EWZs största innehav, och aktien har rasat av flera orsaker, till exempel det fallande oljepriset men också som en följd av korruptionsanklagelser, något som kan komma att drabba landets president, Dilma Rousseff.

Nyhetsbyrån Reuters har granskat en federal utredning från 2009 över verksamheten i Petrobras och genomfört en serie intervjuer med flera personer. Reuters granskning visar att Rousseff missade möjligheter att stoppa myglet innan det utbröt i en kris så stor att den kan driva Brasiliens långsamt växande ekonomi tillbaka in i en recession nästa år.

Det finns emellertid en viss anledning till optimism, EWZ fortsätter nämligen att leverera. Denna ETF handlas nu tio procent högre än sin lägsta nivå under det senaste året, och de tekniska indikatorerna ser lovande ut. Den brasilianska aktiemarknaden har alltid varit extremt volatil, och det skall därför inte uteslutas att EWZ kan leverera en ytterligare uppgång. Denna ETF handlas nu 7,9 procent under sitt glidande medelvärde. Viktigare är att denna börshandlade fond befinner sig i en trendlinje som kan dras från toppen 2000 och botten 2008.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.