Nyheter

Portugal andas ut när landets kreditbetyg kvarstår

Publicerad

den

De landspecifika börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av aktiemarknaderna i de så kallade PIIGS-ekonomierna har haft det svårt under 2016. Global X FTSE Portugal 20 ETF (NYSEArca: PGAL), som ger investerarna en exponering mot ekonomin i Portugal är inget undantag. Nyligen lyckades denna ETF undvika ett problem och hela Portugal andas ut när landets kreditbetyg kvarstår.

Kreditratingföretaget DBRS fattade nyligen beslutet att behålla sitt kreditbetyg, investment grade, för de portugisiska statsobligationerna. Detta gör att det skuldsatta Portugal fortfarande är berättigat till hjälp från den Europeiska centralbankens stimulansprogram.

Under 2015 steg den portugisiska aktiemarknadens generalindex PSI20 med nästan tio (10) procent efter det att landets Socialistparti bildade en allians med kommunistpartiet och den radikala Vänsterblocket för att skapa en 122-sits majoritet, tillräckligt för att rösta ut den borgerliga koalitionsregering, som höll 107 platser efter valet i oktober. Under 2016 har den portugisiska aktiemarknaden rasat kraftigt, med nästan 17 procent.

PGAL har också hämmats av problem på aktiemarknaden i grannlandet Spanien vars aktiemarknad anses vara sårbar på grund av politiska orsaker. Under förra året gick Katalonien som svarar för nästan en femtedel av Spaniens bruttonationalprodukt och en fjärdedel av exporten i Spanien till val för självständighet.

Europas återhämtning ännu i sin linda

Befinner sig EUs återhämtning fortfarande i sin linda? Det är i alla fall vad vissa marknadsbedömare anser, och pekar på den nedåtgående trenden i Euroområdets arbetslöshet som just nu befinner sig på den lägsta nivån sedan 2011. Detta tillsammans med en förbättring av konsumenternas förtroende borgar för ökade vinster.

De flesta europeiska observatörer på marknaden har varit kritiska till den Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghis stimulansåtgärder. Specifikt, många tror att åtgärderna har varit för lite för sent, även efter det att ECB sänkte alla tre styrräntor och expanderade de kvantitativa lättnaderna.

Fortfarande skräpstatus hos alla andra kreditvärderingsinstitut

Alla andra stora kreditvärderingsinstitutet har valt att ge Portugals kreditvärdighet betyget skräp, vilket gör DBRS beslut att låta betyget kvarstå på den lägsta nivån av investment grade allt viktigare. Toronto-baserade DBRS var det enda större kreditvärderingsinstitutet som inte gav de portugisiska obligationer skräpstatus efter det att en räddningsaktion om 78 miljarder euro (85 miljarder dollar) 2011 räddade landet från konkurs. Ett euroland behöver minst en investment grade att kvalificera sig för ECB stimulans.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version