Följ oss

Nyheter

Platinaproducenterna vidtar åtgärder för att öka intresset för råvaran

Publicerad

den

Platinaproducenterna vidtar åtgärder för att öka intresset för råvaran

Platinaproducenterna vidtar åtgärder för att öka intresset för råvaran Sex av världens största platinaproducenter – inklusive Amplats (OTCPK: AGPPY), Impala Platinum (OTCQX: IMPUY) och Lonmin (OTC: LNMIF) – har gått samman för att trumma upp intresset för platina som en finansiell investering.

Investeringspotential av platina har förbisetts”, säger företagen och pekar på platinas prestanda som investeringstillgång under de senaste 20 åren.

Efterfrågan på platina, till skillnad från guld och silver, drivs av industrin i stället för av investerare och smyckessektorn; metallen har en bred användning av applikationer, allt från utsläppsminskande katalysatorer i motorfordon till bränsleceller och kemikalieproduktion.

Platina

Platinaterminer går till leverans varje månad året om. Metallen handlas bland annat på New York Mercantile Exchange under tickersymbolen PL och huvudkontraktet prissätts i USD och cent per troy ounce.

Platina (Pt) är ett ytterst sällsynt grundämne, en silvervit ädelmetall som används i smyckesindustrin, elektroniska komponenter och olika industriella tillämpningar. Ungefär hälften av den globala platinakonsumtionen används för tillverkning av bilarnas katalytiska avgasrenare.

Metallen är i ren form mjuk och böjlig likt guld, men står emot slitage mycket väl och lämpar sig därför för användning i smycken. Dess elektriska ledningsförmåga är dock sämre än exempelvis koppar, men används ändå till kontaktöverdrag i miljöer där oxidering inte får förekomma. Exempelvis oxiderar silver i kontakt med luft, vilket platina inte gör.

Användningsområdena inom industrin har exploderat under senaste århundradet. Dessa inkluderar neurokirurgisk- och dental utrustning, läkemedel för behandling av cancer, utrustning till dator- och fordonsindustrin samt katalysatorer. Nästan en tredjedel av allt nybrutet platina används för katalysatortillverkning, vilket har fått metallen att kallas “miljömetall” tack vare dess miljöfrämjande egenskaper. Bilindustrin har således stor inverkan på platinapriset.

Platina är ytterst sällsynt, cirka 30 gånger mer sällsynt än guld, och finns i endast ett fåtal fyndigheter över hela världen. Den största kända primära reserven finns i Sydafrikas Bushweld-komplex, följt av fyndigheter nära Norilsk, i Ryssland och i Sudbury Basin, Kanada.

Förekomsten av platina är extremt låg på jorden, och metallen är därför den dyraste av alla kommersiellt handlade ädelmetaller. Tack vare industriell användning hålls priserna uppe, men priset är mycket mer volatilt jämfört med exempelvis guld beroende på efterfrågan. Priset tenderar att rusa inför en högkonjunktur, och sjunka drastiskt i ekonomiskt osäkra tider. Platina kan därför lämpa sig för spekulanter om de köper och säljer vid rätt tillfällen, men anses inte vara en lika trygg investering som guld på grund av den höga volatiliteten.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.