Nyheter

Platinamarknaden står inför ett mindre underskott 2024 säger WPIC

Publicerad

den

Platinamarknaden kommer att registrera ett mindre underskott 2024 efter ett rekordstort 2023 på grund av lägre konsumtion och högre produktion, sade World Platinum Investment Council (WPIC), vars medlemmar är stora västerländska platinaproducenter, på tisdagen.

Efterfrågan på platina, som bland annat används i katalysatorer för att minska skadliga utsläpp från bland annat fordonsavgassystem, förväntas minska med 6 procent till 7,7 miljoner troy ounce 2024 på grund av minskad förbrukning inom glastillverkning och kemisk sektor, skrev WPIC i sin kvartalsrapport.

Ändå förväntas efterfrågan från bilsektorn öka för fjärde året i rad 2024. Strängare utsläppsreglering, högre konsumtion av smycken och ökad ersättning från biltillverkare av palladium mot billigare platina kommer att stödja efterfrågan ytterligare.

Utbudet förväntas under tiden öka med 3 procent till 7,3 miljoner troy ounce på grund av högre produktion i Sydafrika, även om nedåtrisker för både gruvor och återvinningsförsörjning kvarstår efter årets sänkning av platinagruppens metaller.

Det kommer att lämna marknaden ett mindre underskott om 353 000 troy ounce 2024 jämfört med rekordunderskottet på 1,07 miljoner troy ounce i år, sade WPIC och tillade att platinamarknaden nu står inför flera på varandra följande underskott.

WPIC förväntar sig att tillgången på lager ovan jord kommer att fortsätta att minska med de flesta av lagren som hålls i Kina och inte lätt kan exporteras. I slutet av 2023 kommer lagren ovan jord att vara treåriga lägsta, motsvarande fem månaders efterfrågan.

”De senaste tre årens ekonomiska efterskalv märks fortfarande på platinamarknaden och fortsätter att påverka marknadsbeteendet och priserna idag”, säger Trevor Raymond, WPICs vd, i rapporten. Platinapriserna har fallit med 15 procent hittills i år.

Eftersom tidigare ackumulerade lager i fordonssektorn minskar ”med fortsatt tillväxt i fordonsproduktion och försäljning, förutser vi en återgång till mer typiska köpmönster för biltillverkares platina, vilket ytterligare kan strama åt marknaden och sätta press uppåt på platinapriset”, tillade Raymond.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version