Följ oss

Nyheter

Peru behåller sin status som emerging market

Publicerad

den

Peru behåller sin status som emerging market

Indexleverantören MSCI hade redan i augusti varnat för att Peru var i fara att förlora sin status som tillväxtmarknad och riskerade att bli degraderad till frontier market beteckningen. Tidigare i oktober bekräftade MSCI emellertid att företaget håller Peru i tillväxtmarknadsgruppen. Indexleverantör sade att risken kvarstår och att Peru kan komma att förlora sin status som tillväxtmarknad.

En rad misslyckanden från de peruanska myndigheterna och ledningen för Limabörsen som inte lyckats vända den nedåtgående trenden avseende likviditeten kan leda till att MSCI i framtiden beslutar om att omklassificera MSCI Peru Index till Frontier Markets i juni 2016. Endast tre av de tjugofem största aktierna på Limabörsen möter de krav på storlek och likviditet som krävs för emerging markets.

En dålig likviditet är en fråga som plågar den peruanska aktiemarknaden. Den genomsnittliga dagliga handelsvolymen på Limabörsen sjönk till 6,1 MUSD i juni, den lägsta nivån sedan 2009. Låga handelsvolymer och låga värderingar kan leda till att några av de 25 företag som ingår i EPU börjar återköpa sina egna aktier i syfte att öka omsättningen, men det leder emellertid till att den fria floaten minskar.

Inför hotet om en nedgradering införde den peruanska regeringen omedelbart ett undantag för inkomst av kapital samt lättade på restriktioner för marknadsgaranter och automatiserad handel. I samband med detta reste även representanter för regeringen och Limabörsen till New York för att förklara sina planer för att öka handelsvolymerna på den peruanska aktiemarknaden under de kommande tre åren.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.