Följ oss

Overseas Funds Regime

Publicerad

den

Overseas Funds Regime Efter Storbritanniens utträde ur EU och förlusten av passporteringssystemet den 1 januari 2020 inrättade FCA TMPR (Temporary Marketing Permissions Regime) för att tillåta att vissa EES-baserade fonder som redan hade passerat till Storbritannien att fortsätta att marknadsföras i Storbritannien utan att behöva ansöka om individuellt erkännande enligt avsnitt 272 i Financial Services and Markets Act 2000 (FSMA) – vilket är en mycket mer betungande process som kräver en fördjupad FCA-bedömning av fonden, dess operatör och förvaringsinstitut.

Efter Storbritanniens utträde ur EU och förlusten av passporteringssystemet den 1 januari 2020 inrättade FCA TMPR (Temporary Marketing Permissions Regime) för att tillåta att vissa EES-baserade fonder som redan hade passerat till Storbritannien att fortsätta att marknadsföras i Storbritannien utan att behöva ansöka om individuellt erkännande enligt avsnitt 272 i Financial Services and Markets Act 2000 (FSMA) – vilket är en mycket mer betungande process som kräver en fördjupad FCA-bedömning av fonden, dess operatör och förvaringsinstitut.

En ny likvärdighetsordning för utländska fonder – OFR, eller Overseas Funds Regime, – infördes därefter genom Financial Services Act 2021, som lade till en ny paragraf 271A i FSMA. Overseas Funds Regime är en ny gateway som är avsedd att tillhandahålla ett nytt, strömlinjeformat sätt att erbjuda en utländsk fond till brittiska privatinvesterare, om fonden kommer från en jurisdiktion som HMT har bestämt som likvärdig.

Även om OFR i själva verket trädde i kraft den 23 februari 2022 som ett resultat av Financial Services Act 2021 (begynnande nr 4) förordningar 2022, är det ännu inte operativt eftersom reglerna och förfarandena för att implementera regimen fortfarande ska slutföras. Ytterligare ett lagstadgat instrument (SI) kommer att krävas för att själva OFR ska träda i kraft.

Vilka fonder kan använda OFR?

Till att börja med kommer fristående företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) etablerade inom EES och delfonder till dessa EES-fondföretag att kunna använda Overseas Funds Regime, med undantag för de som har auktoriserats som penningmarknadsfonder (MFF). HMT kan i framtiden ange ytterligare kategorier av fonder som kan använda regimen, genom att anta ytterligare lagstiftning efter en likvärdighetsbestämning.

Vilka framsteg har gjorts för att genomföra OFR?

I december 2023 publicerade Konkurrensverket samrådsdokument CP23/26 om genomförandet av OFR. CP23/26 anger FCAs föreslagna regler och vägledning för att integrera OFR i sin handbok och för att möjliggöra att utländska fonder erkänns under regimen, som en förberedelse för att HMT ska göra en likvärdighetsbestämning i förhållande till någon jurisdiktion.

HMT gjorde sedan en likvärdighetsbestämning den 30 januari 2024, och bekräftade att den hade funnit att EES-staterna (inklusive EU-medlemsstaterna) var likvärdiga enligt OFR. Likvärdighetsbedömningen av EES var den första som genomfördes under ordningen på grund av betydelsen av EES-domicilerade fonder för den brittiska marknaden. Financial Services and Markets Act 2000 (Overseas Funds Regime) (Equivalence) (European Economic Area) Regulations 2024, som stiftar detta likvärdighetsbeslut, publicerades den 14 maj 2024 och kommer att träda i kraft den 16 juli 2024. Som förklarats ovan, likvärdighetsbeslut gäller UCITS-fonder, förutom de som är penningmarknadsfonder på grund av pågående regelutveckling.

När HMT tillkännagav likvärdighetsbeslutet bekräftade också att TMPR – som skulle löpa ut i slutet av 2025 – kommer att förlängas till slutet av 2026 för att säkerställa att fonder smidigt kan övergå till Overseas Funds Regime.

Den 1 februari 2024 publicerades en SI – Financial Services Act 2021 (Overseas Funds Regime and Recognition of Parts of Schemes) (Ändring och ändring) Regulations 2024 –. SI är avsedd att stödja operationaliseringen av OFR, genom att göra olika följdändringar av bestämmelser i hela lagboken för att säkerställa att OFR fungerar som avsett. Den trädde i kraft den 26 februari 2024.

Den senaste utvecklingen att notera är offentliggörandet av FCA och HMT, den 1 maj 2024, av en gemensam färdplan för att implementera OFR. Färdkartan förklarar hur OFR kommer att öppnas för EES-fonder som är auktoriserade enligt UCITS-direktivet, efter HMT:s likvärdighetsbeslut i förhållande till EES. Den anger de viktigaste stegen i processen, så att operatörer av EES-fondföretag som vill använda OFR som en inkörsport till den brittiska marknaden kan förbereda sig, och den ger också en översikt på hög nivå av ansökningsprocessen och de olika andra krav för OFR-fonder, inklusive operativa regler, offentliggörande av detaljhandeln och den potentiella framtida tillämpningen av hållbarhetskrav och märkning.

Vilken är tidslinjen för implementering av OFR?

HMT och FCA:s gemensamma färdplan, tillsammans med FCA:s nya webbsida som uppdaterar företagen på OFR och HMT:s pressmeddelande, ger en användbar översikt över tidslinjen och ytterligare steg för att sätta den nya ordningen i kraft för EES-fondföretag.

Öppnandet av OFR-porten kommer att ske i tre steg:

  • September 2024 för icke-TMPR-fonder, som kommer att kunna ansöka om erkännande utan landningsplats.
  • Oktober 2024 för fristående TMPR-system.
  • November 2024 för TMPR-paraplysystem.

Färdkartan anger också följande användbara tidpunkter:

  • Juli 2024: FCA:s slutgiltiga regler för OFR-fonder (som rådfrågas i CP23/26) kommer sannolikt att träda i kraft.
  • September 2026: Den sista landningsplatsen stänger för icke-MMF TMPR-system.
  • December 2026: TMPR upphör för icke-MMF-system (även om regeringen kan välja att förlänga TMPR).

Hur kommer företag att ansöka om OFR-erkännande?

Alla operatörer av EES-fondföretag som vill bli erkända enligt OFR kommer att behöva fylla i ett ansökningsformulär och betala en avgift till FCA. Ansökningar kommer att göras online med FCA Connect-systemet och FCA har sedan två månader på sig att fatta ett beslut.

Fonder för närvarande i TMPR

För de många fonder som för närvarande använder TMPR – som nu förlängs till slutet av 2026 – är FCA:s plan att ha en strukturerad process på plats för att dessa fonder ska övergå till OFR. För att göra detta kommer varje berättigad fond för närvarande i TMPR att tilldelas en så kallad ”landningslucka” (dvs. en 3-månaders tidslucka för att ansöka om erkännande under OFR-gatewayen). FCA noterar i färdplanen att landningsplatserna kommer att tilldelas fonder ”vanligtvis i alfabetisk namnordning”, med början med fristående fonder i oktober 2024 och följt av paraplyplaner i november 2024. En ansökan om OFR-erkännande kommer att behöva göras för varje kvalificerad TMPR-fond inom den 3-månadersperioden.

Fonder som missar sina tilldelade landningstider kommer att tas bort från TMPR, kommer inte längre att vara ett erkänt system och kommer inte att kunna marknadsföras till icke-professionella investerare förrän de framgångsrikt har ansökt under OFR och blivit erkända igen. Under tiden kommer operatören och brittiska distributörer av dessa fonder att vara skyldiga att följa begränsningarna för ekonomisk marknadsföring.

Det finns vissa farhågor i branschen att det inte verkar som att företag kommer att kunna uttrycka en preferens för en landningsplats, och FCA har inte bekräftat om det kommer att tillåta någon flexibilitet om en tilldelad landningsplats inte är genomförbar för fonden. Det är därför ännu viktigare att företagen är förberedda innan OFR-porten öppnas.

Fonder som inte är med i TMPR

Både fristående fonder och paraplyfonder som är nya på den brittiska marknaden, och därför inte för närvarande finns i TMPR, kommer att kunna ansöka om erkännande enligt OFR så snart porten är öppen, och när som helst efteråt – de kommer inte att tilldelas, eller begränsad till, en landningsplats.

Penningmarknadsfonder

Penningmarknadsfonder erkändes inte i den brittiska regeringens likvärdighetsbestämning så de är för närvarande inte berättigade att ansöka om erkännande enligt OFR. Men penningmarknadsfonder som är registrerade under TMPR kan fortsätta att främjas medan TMPR finns kvar, och en mer permanent tillträdesväg för utländska penningmarknadsfonder är fortfarande under diskussion. Det är underförstått att den brittiska regeringen fortfarande kan förlänga TMPR efter den 31 december 2026 för att undvika vad de kallar ”klippkantsrisker” för MMF-produkter.

Det är också värt att notera att penningmarknadsfonder som för närvarande ingår i TMPR kan hamna kvar i TMPR även om resten av paraplyet av icke-MMF-fonder överförs till OFR. Det verkar som att företag kan tänka sig att hantera två separata administrativa regleringsprocesser för samma fond.

Vilken information måste företagen tillhandahålla?

Konkurrensverkets förslag kräver att fonder tillhandahåller olika uppgifter, både i början när de ansöker om erkännande enligt OFR och även löpande. CP23/26 anger detaljerna i de föreslagna kraven på offentliggörande och anmälan, som inkluderar:

  • Vid ansökan om OFR-erkännande: Nyckelinformation om systemets namn och juridiska struktur, dess investeringsmål och policy, de huvudsakliga kategorierna av tillgångar som det investerar i, dess avgifter och avgifter, marknadsförings- och distributionsstrategi och parter som är anslutna till systemet ( t.ex. förvaltningsbolag, förvaringsinstitut och delegerad portföljförvaltare), bland annat.
  • Löpande: Meddelanden till FCA om ändringar av varje OFR-erkänd ordnings viktigaste egenskaper, när och när sådana förändringar inträffar – till exempel ändringar av ordningens namn eller juridiska struktur, uppsägning av ordningen (eller en delfond). ) i dess hemjurisdiktion, tillsynssanktioner från hemmatillsynsmyndigheten, avstängning av handel med systemets andelar eller aktier eller en grundläggande förändring av investeringsmålet/ -policyn/strategin.
  • Information om kundskydd: Förbättrade krav på offentliggörande för att säkerställa att investerare görs medvetna om det skydd de har (eller inte har), såsom tillgång till Financial Ombudsman Service och Financial Services Compensation Scheme, om de investerar i en utländsk fond.

Branschen har väckt oro över några av de anmälningskrav som FCA föreslagit, och varnade för att de går längre än kraven på brittiska auktoriserade fonder, till exempel i förhållande till nivån på upplysningar som krävs kring avgifter och avgifter. FCA:s policyförklaring, som kommer att bekräfta dess slutliga ståndpunkt och ange slutliga regler och vägledning, förväntas publiceras under de kommande veckorna innan de träder i kraft i juli 2024 (enligt tidslinjen i färdplanen).

Kommer SDR att gälla för OFR-erkända fonder?

HM Treasury planerar att samråda om en eventuell utvidgning av UK Sustainability Disclosure Requirements (SDR) och märkningsregimen så att den inkluderar fonder som erkänns enligt OFR.

Enligt färdplanen planerar regeringen att inleda sitt samråd om detta under Q3 2024 och att lägga all lagstiftning som behövs för att genomföra en förlängning (om den beslutar sig för att gå vidare med den) i slutet av 2024. Om regeringen väljer att lagstifta om SDR och märkning för OFR-fonder förväntas FCA för närvarande samråda under 2025 om regler och vägledning för att genomföra den förlängningen, innan de lagstiftande kraven träder i kraft potentiellt under andra halvåret 2025. Vi måste vänta och se hur alla dessa steg utvecklas innan företagen har mycket säkerhet kring detta.

Om SDR skulle utvidgas till att omfatta OFR-fonder finns det farhågor om att dessa krav potentiellt kan komma i konflikt med krav kring hållbarhet som gäller i en OFR-fonds hemstat – vilket kan orsaka särskilda svårigheter kring fondnamn och märkningar, till exempel. Förvaltare av OFR-fonder skulle behöva följa två regimer, vilket skulle vara svårt och kostsamt, och risken är att detta kan avskräcka utländska fonder med hållbarhetsrelaterade mål från att distribueras till den brittiska marknaden. Som ett resultat kommer det sannolikt att finnas ett stort intresse inom branschen för hur det hela utvecklas.

Vad bör företagen göra nu för att förbereda sig?

Fondoperatörer borde vid det här laget ha granskat FCA-registret för att kontrollera att kontaktuppgifterna är korrekta och för att säkerställa att fondpopulationen i TMPR är korrekt. Om en fond inte längre marknadsförs via TMPR, bör FCA meddelas med formuläret TMPR CH. Detta kan göras nu.

I detta skede måste de fonder som redan finns inom TMPR också se upp för sina tilldelade landningsplatser. Det är avgörande att ansökan om OFR-erkännande görs inom den tilldelade tremånadersperioden och senast, eftersom fonder som missar sina landningstider kommer att tas bort från TMPR och inte längre kommer att kunna marknadsföra sina fonder.

Fondoperatörer bör se till att registrera sig på Connect-systemet så snart de kan, så att de kan lämna in sina OFR-ansökningar när detta öppnar.

Fortsätt läsa
Annons

Nyheter

Börshandlade produkter som ger exponering mot Sui

Publicerad

den

I denna text tittar vi närmare på olika börshandlade produkter som ger exponering mot Sui. Precis som för många andra kryptovalutor och tokens finns det flera olika börshandlade produkter som spårar Sui. Vi har identifierar tre stycken sådana produkter.

I denna text tittar vi närmare på olika börshandlade produkter som ger exponering mot Sui. Precis som för många andra kryptovalutor och tokens finns det flera olika börshandlade produkter som spårar Sui. Vi har identifierar tre stycken sådana produkter.

De olika produkterna skiljer sig en del åt, en del av emittenter av ETPer arbetar med så kallad staking för vissa kryptovalutor, vilket gör att förvaltningsavgiften kan pressas ned. Det är emellertid inte så att alla dessa börshandlade produkter är identiska varför det är viktigt att läsa på.

Börshandlade produkter som ger exponering mot Sui

Precis som för många andra kryptovalutor och tokens finns det flera olika börshandlade produkter som spårar Sui. Det finns faktiskt tre börshandlad produkter som är noterade på svenska börser vilket gör att den som vill handla med dessa slipper växlingsavgifterna, något som kan vara skönt om det gäller upprepade transaktioner i olika riktningar.

För ytterligare information om respektive ETP klicka på kortnamnet i tabellen nedan.

NamnTickerValutaUtlåningStakingISINAvgift
21Shares Sui Staking ETPASUIUSDNejJaCH13606121592,50%
Valour Sui (SUI) SEKValour Sui (SUI) SEKSEKNejNejCH12136046011,90%
VanEck Sui ETNVSUIUSDNejNejDE000A4A5Z721,50%

Fortsätt läsa

Nyheter

The Dogecoin case study: How to value memecoins

Publicerad

den

Dogecoin’s performance and staying power across multiple market cycles suggest it is not “just another one of those memecoins”.

Dogecoin’s performance and staying power across multiple market cycles suggest it is not “just another one of those memecoins”.

Over the past decade, DOGE has outperformed even Bitcoin, delivering over 133,000% in returns, nearly 1,000x BTC’s gains in the same period. Despite deep drawdowns during bear markets, Dogecoin has shown remarkable structural resilience.

Following each major rally, it has consistently formed higher lows, a pattern of long-term appreciation and compounding strength.

Historically, Dogecoin has closely mirrored Bitcoin’s movements, often peaking a few weeks after. While 2024 saw Bitcoin dominate headlines following landmark ETF approvals, DOGE still followed its trajectory, though it has yet to stage its typical delayed breakout.

As macro uncertainty continues to fade and momentum returns to the market, retail participation is likely to accelerate, setting up conditions in which Dogecoin has historically thrived.

At the same time, regulatory clarity around Dogecoin has improved. The SEC recently confirmed that most memecoins are not considered securities, comparing them to collectibles. Additionally, they clarified that proof-of-work rewards, like those earned from mining DOGE, also fall outside that scope. These developments further legitimize Dogecoin’s role in the ecosystem, potentially setting the stage for its next paw up, especially as it now holds a firm base around $0.17, nearly 3x its pre-rally level before reaching a new all-time high in the last cycle.

In addition to its long-term performance, Dogecoin stands out as an asset that behaves asymmetrically, offering investors a rare source of uncorrelated returns across both traditional and crypto portfolios. With an average correlation of just 15% to major assets, DOGE’s price action remains largely detached from broader macroeconomic trends, reinforcing its value as a true diversification tool.

Dogecoin demonstrates significant independence within the crypto market, with its correlation to Bitcoin at only 31% and to Ethereum at 37%. This divergence stems from unique capital flow dynamics, where higher-beta assets like DOGE tend to rally after blue-chip crypto assets reach major milestones.

While Bitcoin slowly evolves into a digital store of value and Ethereum powers decentralized infrastructure, Dogecoin remains largely a cultural asset, thriving on narrative momentum and crowd psychology, offering explosive upside when risk appetite surges.

For investors seeking an upside without mirroring the behavior of core holdings, Dogecoin offers a compelling case. Its ability to decouple from market trends while tapping into more speculative surges makes it a powerful, though unconventional, addition to a portfolio with wildcard potential.

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Nyheter

MWOA ETF köper aktier i industriföretag

Publicerad

den

Amundi S&P Global Industrials ESG UCITS ETF EUR (D) (MWOA ETF) med ISIN IE00026BEVM6, försöker följa S&P Developed Ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Industrials index. Det S&P-utvecklade ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Industrials-indexet spårar industrisektorn. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Amundi S&P Global Industrials ESG UCITS ETF EUR (D) (MWOA ETF) med ISIN IE00026BEVM6, försöker följa S&P Developed Ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Industrials index. Det S&P-utvecklade ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Industrials-indexet spårar industrisektorn. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. Amundi S&P Global Industrials ESG UCITS ETF EUR (D) är den billigaste ETF som följer S&P Developed Ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Industrials index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF delas ut till investerarna (Årligen).

Amundi S&P Global Industrials ESG UCITS ETF EUR (D) är en mycket liten ETF med 4 miljoner euro under förvaltning. ETFen lanserades den 20 september 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

AMUNDI S&P GLOBAL INDUSTRIALS ESG UCITS ETF DR – EUR (D) försöker replikera, så nära som möjligt, resultatet av S&P Developed Ex-Korea LargeMidCap Sustainability Enhanced Industrials Index (Netto Total Return Index). Denna ETF har exponering mot stora och medelstora företag i utvecklade länder. Den innehåller uteslutningskriterier för tobak, kontroversiella vapen, civila och militära handeldvapen, termiskt kol, olja och gas (inkl. Arctic Oil & Gas), oljesand, skiffergas. Den är också utformad för att välja ut och omvikta företag för att tillsammans förbättra hållbarhet och ESG-profiler, uppfylla miljömål och minska koldioxidavtrycket.

Handla MWOA ETF

Amundi S&P Global Industrials ESG UCITS ETF EUR (D) (MWOA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURWELT
XETRAUSDMWOA
XETRAEURWELT

Största innehav

Denna fond använder fysisk replikering för att spåra indexets prestanda.

NamnValutaVikt %Sektor
SCHNEIDER ELECT SEEUR4.22 %Industri
SIEMENS AG-REGEUR4.10 %Industri
GENERAL ELECTRIC COUSD3.93 %Industri
UNION PACIFIC CORPUSD3.19 %Industri
CATERPILLAR INCUSD3.03 %Industri
UBER TECHNOLOGIES INCUSD2.50 %Industri
EATON CORP PLCUSD2.25 %Industri
RELX PLCGBP2.24 %Industri
RECRUIT HOLDINGS CO LTDJPY2.06 %Industri
TRANE TECHNOLOGIES PLCUSD1.99 %Industri

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära