Följ oss

Nyheter

Optioner i Bitcoin värda 3,7 miljarder dollar går till förfall denna månad

Publicerad

den

Optioner i Bitcoin värda 3,7 miljarder dollar går till förfall denna månad

Det är inte någon tvekan om att intresset för kryptovalutor ökar. Optioner i Bitcoin till ett värde av 3,7 miljarder dollar kommer att löpa ut i slutet av månaden. Ökningen i Bitcoin-priset har hjälpt optionsmarknaden att expandera snabbt. Investerare förblir hausse om Bitcoin, enligt optionsdata, trots den senaste tidens volatilitet.

Ett rekord av 3,7 miljarder Optioner i Bitcoin kommer att löpa ut den 29 januari, eftersom spekulationen stiger efter den senaste tidens volatilitet i kryptovalutans pris och tillväxten i intresset för dess derivat. På måndag morgon var öppna optionskontrakt värda cirka 245 700 Bitcoin – eller ungefär 9,1 miljarder dollar – enligt kryptovalutans dataanalyswebbplats bybt.com.

Ger innehavaren rätten men inte skyldigheten

Optioner i Bitcoin är kontrakt som ger investerare rätten, men inte skyldigheten, att köpa eller sälja kryptovalutan till ett angivet pris inom en viss tidsperiod. De ger investerare chansen att tjäna pengar genom att satsa på vilken väg priset kommer att gå, utan att behöva handla med den digitala valutan själv.

Deribit – börsen som för närvarande har mest handel med optioner i Bitcoin – började erbjuda produkterna 2018. Men intresset har ökat kraftigt under de senaste månaderna eftersom Bitcoin-priset har stigit mot en rekordhög nivå nära $ 42 000 tidigare denna månad. Det stod på cirka 36 960 dollar på måndag morgon.

Optionskontrakt värda cirka 101.000 Bitcoin – eller 3,7 miljarder dollar till måndagens priser – ska löpa ut den 29 januari, visade bybt.coms data, även om inte alla optioner kommer att resultera i en handel. Det är mer än det tidigare rekordet på cirka 2,4 miljarder dollar sett den 25 december, vilket Cointelegraph noterade. Alternativen visar att spekulanter är hausse om Bitcoin. Från och med måndag var det öppna intresset för ”köpoptioner” (som i stort sett är satsningar på att priserna kommer att stiga) betydligt större än det öppna intresset för ”säljoptioner” (satsar priset kommer att sjunka).

Volatilt även efter sina egna mått

”Det återspeglar hur volatilt [Bitcoin] har blivit, även efter sina egna mått, under de senaste månaderna”, säger Craig Erlam, marknadsanalytiker vid valutaföretaget Oanda. ”De rörelser vi ser dagligen nu är otroliga, så det är naturligt att alternativ utnyttjas mer.” Bitcoins pris har ökat mer än 300% under det senaste året och mer än 60% under den senaste månaden. Analytiker säger att centralbanker och regeringar som översvämmar ekonomier med kontanter mitt i Coronaviruspandemin har varit en viktig drivkraft, medan bekymmer om inflation och valutadevalvering också är faktorer. Ändå är Bitcoin-priset mycket volatilt och svänger regelbundet mer än 10% varje dag. Efter att ha nått sitt rekordhöjd på mer än 41.000 dollar den 8 januari sjönk det till nära 30 000 dollar några dagar senare innan det steg igen.

Vill ha en bit av åtgärden, investerare har letat efter produkter som ger dem exponering för Bitcoin. BTCetc Bitcoin Exchange Traded Crypto har sett handelsvolymer på mer än 50 miljoner euro (60 miljoner dollar) per dag i genomsnitt hittills i år enligt Deutsche Boerse. Grayscales Bitcoin Trust har också blomstrat.

Optioner har också blivit ett alltmer populärt sätt att spekulera i Bitcoin. Marknaden har fått hjälp av respekterade institutioner som CME Group som flyttar in. Nicholas Pelecanos, handelschef för blockchainföretaget NEM, sade: ”På grund av komplexiteten i handeln ger optionsvolymer oss en bra indikation på antalet sofistikerade investerare som har handlat Bitcoin.”

Institutionerna kommer att fortsätta driva tillväxten

Seamus Donoghue, vice vd för försäljning på säkerhetsföretaget Metaco för digital valuta, sa: ”Institutionellt antagande av Bitcoin bör driva fortsatt underliggande tillväxt för termins- och optionsvolymer.”

Ändå var Erlam mer skeptisk till vad uppgången i optionshandel innebar. ”Skapandet och antagandet av dessa instrument är ett steg framåt men tar inte bort hur mycket spekulativt instrument det fortfarande är”, sa han.

Analytiker vid JPMorgan förra veckan sa att Bitcoin kan behöva bryta förbi 40 000 dollar igen inom en snar framtid om priset ska stiga ytterligare. Om det inte tar fart snart kan ”momentum” -fonder som följer trender tvinga priset att sänka, varnade de.

Produktinformation

BTCetcBitcoin Exchange Traded Crypto (Ticker: BTCE) är en börshandlad kryptovaluta (ETC) som spårar priset på Bitcoin.

ETC stöds 100% fysiskt av Bitcoin, det handlas på Deutsche Börses XETRA och är centralt godkänt och ger investerare ett av de säkraste och mest likvida sätten att få exponering för Bitcoin. Varje enhet i BTCE ger innehavaren ett krav på en fördefinierad mängd Bitcoin.

BTCE utfärdas av ETC Group och marknadsförs och distribueras av HANetf. Denna ETF handlas på Deutsche Boerse (Xetra). Det betyder att det går att handla andelar i BTCetc Bitcoin Exchange Traded Crypto (Ticker: BTCE) genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *