Följ oss

Nyheter

Omvända splittar för ETFer

Publicerad

den

Omvända splittar för ETFer har blivit ganska vanliga under de senaste veckorna - och takten går bara snabbare. Sedan den 1 mars har vi sett många Omvända

Omvända splittar för ETFer har blivit ganska vanliga under de senaste veckorna – och takten går bara snabbare. Sedan den 1 mars har vi sett många Omvända splittar för ETFer, varav 17 var omvända. Emittenter har meddelat Omvända splittar för ytterligare 23 ETFer för ytterligare 23 ETFer under de kommande dagarna.

De flesta, men inte alla, av de påverkade börshandlade fonderna har hävstångseffekt och inversa ETF och ETN. Det finns en bra anledning till det, och det härrör från varför ETF: er omedelbart delas upp i första hand.

Kommunicerade omvända splittar för ETFer

KortnamnETFTyp av splittDatum
BOILProShares Ultra Bloomberg Natural Gas1 for 104/20/2020
DIGProShares Ultra Oil & Gas1 for 104/20/2020
OILKProShares K-1 Free Crude Oil Strategy ETF1 for 54/20/2020
SMDDProShares UltraPro Short MidCap4001 for 44/20/2020
TTTProShares UltraPro Short 20+ Year Treasury1 for 44/20/2020
UCOProShares Ultra Bloomberg Crude Oi1 for 254/20/2020
BRZUDirexion Daily MSCI Brazil Bull 2X Shares1 for 354/22/2020
DPSTDirexion Daily Regional Banks Bull 3X Shares1 for 104/22/2020
DUSTDirexion Daily Gold Miners Index Bear 2X Shares1 for 254/22/2020
HIBLDirexion Daily S&P 500 High Beta Bull 3X Shares1 for 104/22/2020
JDSTDirexion Daily Junior Gold Miners Index Bear 2X Shares1 for 254/22/2020
JNUGDirexion Daily Junior Gold Miners Index Bull 2X Shares1 for 104/22/2020
NUGTDirexion Daily Gold Miners Index Bull 2X Shares1 for 54/22/2020
RETLDirexion Daily Retail Bull 3X Shares1 for 104/22/2020
TECSDirexion Daily Technology Bear 3X Shares1 for 104/22/2020
TMVDirexion Daily 20+ Year Treasury Bear 3X Shares1 for 104/22/2020
UBOTDirexion Daily Robotics, Artificial Intelligence & Automation Index Bull 3X Shares:1 for 104/22/2020
ZMLPDirexion Zacks MLP High Income Index Shares1 for 84/22/2020
GREKGlobal X MSCI Greece ETF1 for 34/28/2020
GXGGlobal X MSCI Colombia ETF1 for 44/28/2020
MLPAGlobal X MLP ETF1 for 64/28/2020
MLPXGlobal X MLP & Energy Infrastructure ETF1 for 34/28/2020
PAKGlobal X MSCI Pakistan ETF1 for 44/28/2020

Källa: FactSet; data as of April 15, 2020

Precis som för aktier betyder det att när en ETF delar upp sina aktier betyder det att antalet utestående aktier har ökat, medan priset har minskat, med en viss faktor.

Så, i en 2-mot-1 split, skulle antalet utestående ETF-andelar fördubblas, medan ETF:ens kurs skulle halveras.

I en omvänd aktiesplit sker dock motsatsen: Antalet utestående andelar sjunker medan kursen stiger, återigen med en viss faktor. I en 1-mot-2 splitt skulle antalet utestående ETF-andelar halveras, medan kursen skulle fördubblas.

I båda fallen förblir ETF:ens totala verkliga värde detsamma, och ingenting förändras om värdepapperen i portföljen eller deras viktning. Omvänt eller inte, en split påverkar bara hur många ETF -aktier som finns på marknaden och till vilket pris du kan köpa dem.

För omvända splittar är den enda komplikationen som uppstår när antalet aktier du innehar inte delar lika med den omvända splitt faktorn; säg till exempel att du äger 5 andelar när en 1-mot-2-splitt meddelas. I så fall betalas värdet av de aktier som inte kan delas jämnt ut kontant till kursen före splitten.

Till exempel, om dina 5 anelar är värda 10 USD vardera, för ett totalt värde av 50 USD så skulle du i slutet av en 1-för-2-splitt ha två andelar värda 20 USD och 10 dollar i kontanter kvar (igen, det totala värdet är 50 USD).

Investerare bör komma ihåg att denna kontantutbetalning kan resultera i realisationsvinster eller förluster, vilket innebär att IRS kan beskatta den. Aktierna som delas jämnt beskattas dock inte.

Sista utvägen?

På aktiemarknaden uppfattas omvända aktiesplittar ofta som den sista utvägen för ett desperat företag, ett konstgjort sätt att höja upp ett redan fallande aktiekurs. När allt kommer omkring, om ingen vill äga ett företag, sjunker aktiekursen; så en 1-mot-10 omvänd split kan dölja djupet i det kursfallet och få aktiekursen tillbaka till respektabla nivåer igen.

Men vissa ETF: er som utför omvända uppdelningar har redan respektabla priser. Exempelvis kommer Direxion Daily Gold Miners Index Bull 2x Shares (NUGT) på 1 miljard dollar att ha en 1-för-5 omvänd aktiesplit den 22 april, även om slutkursen den 15 april var 11,50 dollar. Visst, det är inte i samma prissättningspark som SPY-men det är inte heller småslantar per aktie.

Faktum är att det är värt att komma ihåg att i vissa fall och för vissa investerare – särskilt privatinvesterare – kan en lägre aktiekurs faktiskt vara bra, eftersom det betyder att du kan kan få mer för pengarna. Det var faktiskt en av de viktigaste försäljningspunkterna för iShares Gold Trust (IAU) när den först lanserades: Varje aktie i IAU representerar mindre guld än SPDR Gold Trust (GLD), vilket innebär att den har en lägre aktiekurs och därför en lägre kostnad inträde för detaljhandelsinvesterare.

Höga ETF-kurser bra för aktiva investerare

För aktiva handlare och institutioner som köper stora partier är dock ett högt pris mycket bekvämare. Anledningen är bud/ask -spreaden, skillnaden mellan vad någon är villig att betala för en ETF (budet) och vad de är villiga att sälja denna ETF för (ask).

Stora spreadar blir mer effektfulla för ETF:er med mindre aktiekurser än de med större. För att se varför, låt oss titta på ett exempel.

Låt oss säga att jag har två ETF:er ABC och XYZ. ABC har ett verkligt värde på 100 dollar, medan XYZ har ett verkligt värde på 10 USD. Låt oss också ge båda ETF:er samma spread på $ 0,01 – en pennywide spread. Med andra ord kommer det att kosta dig $ 100,01 att köpa ABC och $ 10,01 för att köpa XYZ.

Låt oss nu säga att jag har 1 miljon dollar som jag skulle vilja investera för mig själv eller mina klienters räkning. Den summan köper mig 10 000 andelar i ABC eller 100 000 andelar i XYZ.

Utöver det måste jag betala en bit/ask -spread. Om vi antar att spread förblir konstant under hela den period som jag innehar ETF: n, så kommer jag i slutändan att betala två gånger oavsett vad bud/ask spreaden är.

• För ABC skulle det vara 10 000 aktier * ($ 0,01) * 2 affärer = $ 200

• För XYZ skulle det vara 100 000 aktier * ($ 0,01) * 2 affärer = $ 2000

Med andra ord skulle jag betala cirka 10 gånger i spread för ETF med det lägre priset än jag skulle göra för det större.

Varför omvända splittar för ETFer händer

Genom att justera ett ETF pris uppåt kan emittenter locka olika typer av investerare. Institutioner tenderar att vara mer intresserade av ETF:er med högre aktiekurser, medan detaljhandelsinvesterare ofta köper små ETFer istället. Tidigare har det varit en viktig drivkraft för varför ETFer har antagit omvända aktiesplittringar.

Det är dock inte det som händer nu. Just nu rullar emittenter ut omvända aktiesplittringar mestadels som en stopp-gap-åtgärd för att förhindra att börser tar bort deras ETF:er.

Marknadens volatilitet har tagit hårt på många ETF: er, särskilt inom energisektorn. Levererade och omvända ETF: er och ETN har visat sig vara särskilt sårbara för den volatiliteten, inte bara för att deras struktur förstärker prisåtgärderna, utan för att de återställs och balanserar dagligen, vilket tenderar att urholka avkastningen över tid.

Energibaserade levererade och omvända produkter är de mest sårbara av alla. Under de senaste veckorna har priserna på många oljor, naturgas och breda energinivåer/inversa ETP: s sjunkit, med några till och med närmar sig noll.

Naturligtvis kan en ETF inte ha ett pris på $ 0. De flesta börser kräver viss lägsta pris per aktie för att vara noterade, varför vissa emittenter har försökt att höja sina fonder genom omvända splittar.

Att höja ett ETF-pris med en omvänd split kan rädda det från att avnoteras, ett öde värre än stängning, eftersom det lämnar investerare med en extremt svår att likvidera position-men det kan också få fonden att se mer värdefull ut än den verkligen är .

Vad ska jag göra när en ETF -omvänd splittas

För alla ETF, med eller utan hävstång, som nyligen har sett eller tillkännagivit en omvänd aktiesplit, bör investerare gå försiktigt. Omvända aktiesplittringar meddelas dock vanligtvis i förväg, så investerare blir inte omedvetna.

Tänk på att en omvänd aktiesplit också kommer att ogiltigförklara alla dina öppna handelsorder för denna ETF, till exempel gränsorder, stopporder och så vidare.

Optioner på dessa ETF kan också påverkas. Så när en omvänd splitt inträffar bör investerare granska sina order och ersätta alla som har annullerats.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära