Nyheter

Oljeprisets fall har krossat dessa länders ekonomier

Publicerad

den

Generellt sett var november en bra månad för aktier, både i Sverige, USA och de flesta andra länder. Under november 2014 steg kurserna på 19 av de 25 utvecklade marknader som ingår i S&P Global Broad Market Index (BMI). Vad gäller tillväxtmarknaderna steg kurserna på 13 av de 19 aktiemarknaderna enligt S & P Dow Jones Index. Oljeprisets fall har krossat dessa länders ekonomier

Däremot var utvecklingen för oljan mindre bra. USA Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO) och USA Oil Fund (NYSEArca: USO) backade med respektive 14 % och 11,6 % under november. Med detta i beaktande är det inte så pass konstigt att de börser som rasade var börser i de stora oljeproducerande länderna.

Bland utvecklade marknader, Norge var den överlägset sämsta marknaden förra månaden där börsen backad nästan 9,1 %, enligt S & P Dow Jones Index. Global X MSCI Norge 30 ETF (NYSEArca: NORW) utmärkte sig i november och av fel skäl. NORW backade med 7,4 procent medan iShares MSCI Sweden ETF (NYSEArca: EWD) fick 3,6 % och Global X FTSE Norden ETF (NYSEArca: GXF) steg med 1,1 %.

Detta innebär att den norska börsen hade den värsta utvecklingen bland icke-OPEC länder. Det finns i dag endast två länder som är inte är medlemmar i OPEC som har större andel statliga intäkter som är hänförliga till oljan än vad Norge har, nämligen Mexiko och Ryssland. iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW) var ned mindre än 4%, en prestation som ser bra ut mätt mot NORW.

Oljeproduktionen står i dag för cirka 30 procent av de offentliga intäkterna i Norge, något mindre än vad de utgör i Ecuador som är medlem i OPEC. Denna procentsats är betydligt högre än vad den är i Kanada och USA, två av de största utvecklade producenterna av olja.

Då Norge rasade valde många investerare att söka sin exponering i andra, mer konservativa ekonomier i Europa, till exempel Tyskland, Schweiz, Finland, Nederländerna och Belgien förutom Sverige.

Mexiko som har en större andel av sina intäkter från oljeindustrin backade mindre än fyra procent under november, en prestation i jämförelse med den norska börsen. Flera andra tillväxtekonomier kände emellertid av de lägre råoljepriserna, den genomsnittliga aktien i Ryssland och Colombia backade med 11,1 procent under november. Ryssland är den största icke-OPEC producenten och Colombia är Sydamerikas tredje största oljeproducent efter Brasilien och Venezuela.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version