Nyheter

Oljepriset, det är inte bara OPEC som styr

Publicerad

den

Vi har sett en hel del prisfluktuationer när det gäller oljepriset, både Brent och WTI, något som också har påverkat de ETPer och börshandlade fonder som speglar priset på råolja, till exempel United States Oil Fund (NYSEArca: USO) och United States Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO). När det gäller Oljepriset, det är inte bara OPEC som styr utvecklingen av denna råvaras värde, det finns ett stort antal andra faktorer som påverkar.

OPECs påverkan är emellertid stor, men kanske minskande? Från oljemarknadens håll har flera bedömare sagt att de anser att OPECs inflytande minskar när de oljeproducerande ländernas organisation nu minskar produktionen i syfte att minska pristrycket på oljepriset. Samtidigt hoppas många av de amerikanska frackning företagen på att priset på olja skall hoppa upp över 50 USD igen för att de skall kunna kapitalisera på det. Enligt vissa estimat är det på denna nivå som skifferoljeproducenterna går break-even nu när framsteg inom teknik och borrteknik har hjälpt till att skära ned kostnaderna.

I en återföring av tidigare sentiment accepterade Saudiarabien Irans högre produktionsmål som ett specialfall. Tidigare har OPECs samtal brutit samman eftersom Iran ansåg sig orättvist fördelat eftersom landet hävdade att det inte kunnat exportera i samma mängd som sina konkurrenter då Iran var satt under strikta globala sanktioner. Iran har därför argumenterat för att öka sin produktion till nivåerna innan sanktionerna började att gälla. Utöver Iran finns det andra problembarn inom kartellen som skulle kunna undergräva ansträngningarna för att minska oljeproduktionen inom OPEC.

Siktar mot 60 USD per fat

Saudiarabien, OPECs största producent, siktar på ett oljepris om 60 USD per fat, en nivå som många av OPECs medlemmar skulle trivas med. Nivån är emellertid inte tillräckligt hög för att uppmuntra amerikanska skifferproducenter att avsevärt öka sin produktion.

I en nyligen publicerad analys skriver den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs om oljan. Goldman Sachs degraderar effektivt inte bara OPEC från en prissättare till en lageransvarig eftersom banken anser att OPECs långsiktiga kontroll över det internationella oljepriset har upphört till en följd av skifferolja och –gas. Skiffer ger en betydligt snabbare produktion, från investeringsbeslut till topproduktion kan cykeln vara så kort som sex till nio månader. Detta skall ställas mig flera år för den konventionella oljan.

Aktörerna på oljemarknaden oroar sig för att de amerikanska skifferoljeproducenterna kommer att öka sin produktion om oljepriset stiger. Den senaste rigräkningen visar på ett ökat antal riggar, och kreditmöjligheterna är nu större än tidigare vilket gör att dessa företag kan komma att dra fördel av en kortsiktig prisuppgång för oljepriset.

Flera OPEC-medlemmar har redan meddelat att de är beredda att delta i en förlängning av produktionsneddragningen, eller i alla fall erkänt behovet av en sådan förlängning. Även Saudiarabien har mjukat upp sin tidigare bestämda ståndpunkt, från att tidigare ha varit ovilliga att stärka den amerikanska skifferoljeindustrin så har landet meddelat att det kommer att stödja en förlängning av produktionsstoppet om oljelagren förblir höga. Oljepriset, det är inte bara OPEC men organisationen har helt klar stor betydelse.

Olja

Pris på olja, både på WTI och Brent. Du kan se det aktuella priset på WTI- och Brent-olja, samt hur det oljepriset har utvecklats över olika tidsperioder. Överst visas WTI-priset och under det Brent-priset.

WTI (West Texas Intermediate), även känd som Texas Light Sweet, är den typ av olja som oftast används som riktmärke för prissättning av olja. WTI handlas i New York. Brent är den typ av olja som är vanligast i Europa. Oljefutures går till leverans varje månad året om. Olja handlas bland annat på New York Mercantile Exchange under tickersymbolen CL (avser Light Sweet Crude Oil) och huvudkontraktet prissätts i USD och cent per fat.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version