Följ oss

Nyheter

Nya Zeeland, en av de bättre utvecklade marknaderna

Publicerad

den

Nya Zeeland, en av de bättre utvecklade marknaderna

Nya Zeeland, en av de bättre utvecklade marknaderna. December är generellt sett ofta en bra månad för aktiemarknaderna världen över, men under 2014 var det en minst sagt usel månad och endast en av de 48 marknaderna som följs av S&P Global Broad Market Index (BMI) kom att stänga högre än vad den hade gjort i november samma år.

Undantaget var Nya Zeeland, som det går att köpa i form av en börshandlad fond, iShares MSCI Nya Zeeland Capped ETF (NYSEArca: ENZL). Under 2014 var denna ETF en av de bästa av alla de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen i de utvecklade ekonomierna utanför USA. Under december 2014 steg denna ETF med 2,3 procent och under det sista kvartalet 2014 ökade de med dryga sex (6) procent, vilket tyder på att den svagare nya zeeländska dollarn, också känd som ”kiwin” har fått en positiv inverkan på värderingen av aktiemarknaden i Nya Zeeland.

Reserve Bank of New Zeeland var den första centralbanken i något av de utvecklade länderna som höjde styrräntan. Den nya zeeländska centralbanken fortsatte sedan med detta ytterligare två gånger, vilket har gjort att den nya zeeländska dollarn befunnit sig i en stadig nedgång i förhållande till den amerikanska dollarn. Under de två senaste åren har kiwin backat med cirka 30 procent jämfört med den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.