Följ oss

Nyheter

Ny studie förutspår en stor återhämtning för resor och turism i år

Publicerad

den

Resor och turism i USA kommer att överträffa nivåerna före pandemi i år, och sektorn beräknas generera 2 biljoner dollar, eller 6 % mer än den gjorde 2019. Det är enligt nya ekonomiska modeller från World Travel & Tourism Council (WTTC) som arbetat tillsamman med Oxford Economics. Deras studie förutspår en stor återhämtning för resor och turism i år.

Resor och turism i USA kommer att överträffa nivåerna före pandemi i år, och sektorn beräknas generera 2 biljoner dollar, eller 6 % mer än den gjorde 2019. Det är enligt nya ekonomiska modeller från World Travel & Tourism Council (WTTC) som arbetat tillsamman med Oxford Economics. Deras studie förutspår en stor återhämtning för resor och turism i år.

Den London-baserade gruppen, vars medlemmar inkluderar chefer från över 200 företag inklusive United Airlines, Japan Airlines, Expedia, Hilton, Royal Caribbean och andra, sa i ett pressmeddelande daterat den 9 februari att årets återhämtning är beroende av två villkor:

1) stadig utrullning av vaccin, och

2) upphävande av internationella resebegränsningar.

Om allt går enligt plan kan resor och turism bidra med två biljoner dollar till den amerikanska ekonomin 2022, jämfört med 1,87 biljoner dollar året innan pandemin började.

På global nivå förutspås industrin bidra med 8,6 biljoner dollar i ekonomisk aktivitet i år, enligt WTTC, vilket skulle vara endast 6,4% under de 9,2 biljoner dollar som genererades 2019.

Satsar på en stor återhämtning för resor

De flesta bedömare är övertygad om att dessa förväntningar kan uppfyllas och till och med överträffas. Det minsta de förväntar sig är en kraftig återhämtning för resor.

Flygbolagens affärsförtroende förbättras, enligt en januariundersökning gjord av International Air Transport Association (IATA), där nästan alla flygbolags finanschefer (96 %) rapporterade att efterfrågan på passagerare ökade under fjärde kvartalet 2021. En annan färsk undersökning visade att nästan tre fjärdedelar (73 %) av affärsresenärerna trodde att en ökning av företagsresor skulle vara mycket eller extremt sannolik i år.

Marknaden verkar också se ett slut på de mest restriktiva resemandaten och gränsstängningarna förr snarare än senare.

Aktier i Expedia Group hoppade till rekordhöga förra veckan efter att företaget rapporterade en nettovinst för fjärde kvartalet på 276 miljoner dollar, eller 1,70 dollar per aktie, jämfört med en förlust samma kvartal ett år tidigare. Expedia, som äger Orbitz, Travelocity, Hotels.com med flera, såg bruttobokningar på 17,5 miljarder USD under perioden, en anmärkningsvärd ökning med 131 % från fjärde kvartalet 2020.

Expedias vd Peter Kern påpekade att även om resebranschen stördes av uppkomsten av Omicron, var effekten inte lika allvarlig som tidigare vågor. ”Särskilt är att resebranschen och resandepubliken visar sig mer motståndskraftiga för varje våg som går, och vi fortsätter att förvänta oss en solid övergripande återhämtning under 2022”, säger Kern.

U.S Global Investors, som ligger bakom börshandlade fonder som till exempel JETS, säger att de gillar och investerar i Expedia såväl som dess amerikanska kollegor Tripadvisor och Booking Holdings (ägare av Priceline.com, Kayak.com, OpenTable och andra). Förvaltaren gillar också Kinas Trip.com Group och Japans AirTrip Corp. för den internationella exponeringen.

Resebegränsningar hade liten effekt på Omicron-spridningen

Onlinereseföretag och kommersiella flygbolag kommer att skörda frukterna av att regeringar häver reserestriktioner, särskilt efter ny forskning som visar att Europeiska unionens (EU) ansträngningar hade liten inverkan på att kontrollera nya infektioner.

En studie i december-januari av Italiens och Finlands teståtgärder före avresan visade att de var helt ”ineffektiva för att förhindra spridningen av Omicron.” Eftersom testningen var pålagd sex till åtta veckor efter att Omicron först dök upp, var varianten troligen redan sådd i dessa länder, vilket gjorde nya resebegränsningar meningslösa. Studien, utförd av Edge Health och Oxera, fortsätter med att säga att även om testkrav hade funnits tidigare i Omicron-vågen, ”skulle de inte ha haft någon meningsfull inverkan på spridningen av Omicron i Finland, och skulle ha haft en liten inverkan på spridningen av Omicron i Italien.”

I ljuset av denna forskning uppmanar IATA USA att avsluta tester före avgång för fullt vaccinerade passagerare. ”Det är ingen idé att stänga ladugårdsdörren efter att hästen har rymt”, säger IATA:s generaldirektör Willie Walsh.

En sådan flytt skulle inte bara ge en trevligare flygupplevelse utan också öka efterfrågan. Efter att Storbritanniens regering i slutet av januari tillkännagav att de skulle avsluta Covid-19-tester för inkommande vaccinerade passagerare, sköt flygbokningarna i höjden, enligt resetrendforskningsföretaget ForwardKeys. Dagen efter tillkännagivandet ökade faktiskt de kombinerade inkommande och utgående bokningarna till 84 % av nivåerna före pandemin.

Australien välkomnar vaccinerade resenärer

Under tiden är många glada över att se att Australien kommer att öppna sina gränser för första gången sedan pandemin började i mars 2020. Från och med den 21 februari planerar landet att välkomna internationella resenärer som har vaccinerats mot Covid.

Qantas Airways, Australiens flaggskeppsbolag, har enligt uppgift sett en ”betydande” ökning av bokningar av resenärer som är ivriga att besöka landet efter nästan två år. Bokningarna är starkast från USA och Storbritannien, med toppar från Sydafrika, Indien och Kanada, enligt Qantas Domestics vd Andrew David. För att möta efterfrågan kommer flygbolaget – som kan spåra sitt grundande tillbaka till 1920 – att ta tillbaka sex utomeuropeiska rutter, inklusive Sydney-Dallas, Sydney-Manila och Brisbane-Singapore.

Förra veckan handlades aktier i Qantas nära 5,60 AUD i Sydney-handeln, aktiens högsta nivå sedan den 18 november. Med intäkter som väntas hoppa på en tillströmning av nya resenärer kan aktien vara på god väg till 6,00 dollar och högre, ett pris sågs senast i februari 2020.

Om JETS

HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF (JETS ETF) är Europas första globala flygindustri -ETF som ger tillgång till kommersiella flygbolag, flygplanstillverkning och flygplats- och terminaltjänster. HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF investerar i aktier i flygbolag från hela världen.

Handla JETS ETF

HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.