Följ oss

Nyheter

NFT-vurm blåser liv i en första ETF

Publicerad

den

En ny börshandlad fond (ETF) försöker fånga den heta marknaden för icke-fungibla tokens (NFT) i en finansiell produkt. Men haken är att den faktiskt inte kommer att äga några NFTer, kryptotillgångar eller relaterade derivat, NFT-vurm eller inte.

En ny börshandlad fond (ETF) försöker fånga den heta marknaden för icke-fungibla tokens (NFT) i en finansiell produkt. Men haken är att den faktiskt inte kommer att äga några NFTer, kryptotillgångar eller relaterade derivat, NFT-vurm eller inte.

Listad under symbolen ”NFTZ” av emittenten Defiance ETF:er, Defiance Digital Revolution ETF lanserades den under torsdagen på New York Stock Exchanges Arca-plattform. Fonden äger aktier i börsnoterade blockkedjerelaterade företag som Coinbase (COIN), utöver de som åtar sig NFTs, som Funko (FNKO), PlayBoy (PLBY) och DraftKings (DKNG).

ETFen kanske inte direkt erbjuder investerare en åktur på nästa våg av NFT-frenzy, men den ger indexerad exponering för det segmentet av den blomstrande blockchain/kryptosektorn.
”Nästa generation av handlare är inte som traditionella tillgångsallokatorer. Dessa människor är intresserade av saker som gör att de kan ansluta och skapa och vara en del av något, säger Sylvia Jablonski, investeringschef och medgrundare av Defiance ETFs, till Yahoo Finance i en intervju.

Förändrat kulturen och marknaden

”NFT-världen har skapat denna känsla av att representera ägarskap för digitala tillgångar som i grunden har förändrat kulturen och marknaden för andra saker än aktier och valutor,” tillade Jablonski.

Till skillnad från traditionella kryptovalutor som präglas som utbytbara enheter, är NFTs digitalt unika tokens som lagras i en blockchain. De sträcker sig från digitala samlarföremål, konst och musik till konsertbiljetter, videospelstillgångar, bland en växande lista med andra områden.

Sedan början av 2021 har de unika tokenliknande tillgångarna exploderat i popularitet, med köpvågor drivna av samlare som upptäckte det ovanliga värdet bakom stora NFT-samlingar som Bored Ape Yacht Club.

För företag kan NFTer tjäna flera syften för reklamengagemang, distribution av nya produkter och naturligtvis copyrighting av sina varumärken i det framväxande teknologiinvesteringstemat som kallas metaverse.

Stora företag som Microsoft (MSFT), Nvidia (NVDA), Roblox (RBLX), Meta Platforms (tidigare känt som Facebook) (FB), och det nydöpta Block (ex-Square), går aggressivt för att positionera sig i nästa fas av webbens utveckling — och det finns redan en ETF som försöker äga den.

Med undantag för Block, äger Metaverse ETF (META) redan aktier i dessa företag. Den handlas för närvarande till 15,47 USD per aktie, en ökning med 3 % sedan noteringen i juni av emittenten RoundHill Investments, och har 810 miljoner USD i förvaltat kapital.

Jag tror att investeringen i NFT kommer att bli lika stor som investeringen i kryptovalutor,” sa Jablonski till Yahoo Finance.

”Om du ser på metaverse ETF, investerade folk i den även om metaverse inte existerar ännu. Jag skulle säga att det är väldigt realistiskt att förvänta sig en liknande tillgångsbana för NFTZ som META har sett”, tillade hon.

Totalt ligger kapitaliseringen för kryptovalutamarknaden för närvarande på 2,6 biljoner dollar enligt CoinMarketCap, vilket förvärrar värdet på NFT, som är på väg att nå mer än 20 miljarder dollar i slutet av 2021 enligt Dapp Radar. Liksom metaversen kommer den sanna värdet av NFT:er att vara år på väg.

NFT driver marknaden framåt

Men futuristiska investerares gripande av NFT driver fortfarande marknaden framåt, med toppförsäljningen av token exploderar. Förra veckans aktivitet såldes för 2,42 miljoner dollar av Fashion Street Estate, en token som representerar fastigheter på virtual reality-plattformen Decentraland, och en pixlad Cryptopunk auktionerades ut för över 11,7 miljoner dollar via Sotheby’s i juni.

Nyligen har köpglöden för NFT, särskilt virtuell mark, inte alltid korrelerat med den bredare kryptovalutamarknaden. Även om de flesta anser att värdet av vissa av dessa tillgångar är värda miljoner, kanske inte ens den mest framgångsrika försäljningen av vissa av dessa föremål, som konst, motiverar långsiktigt digitalt ägande.

Ändå, för dem som inte är samlare men är hausse på NFTs i allmänhet, kan NFTZ erbjuda ett annat sätt att få investeringsexponering.

Handla NFTZ ETF

First NFT Focused ETF (NFTZ) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i NFTZ ETF.

Även AvaTrade erbjuder handel med First NFT Focused ETF (NFTZ) i form av CFDer. Till AvaTrade.

Även IG erbjuder emellertid handel i NFTZ. Till IGs ETF Screener.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.